Usein kysytyt kysymykset

Jos et löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan asiaan alla olevista linkeistä, voit lähettää kysymyksesi opolle tästä.

 

Montako opiskelijaa teille otetaan?

Suomenkieliselle puolelle otetaan 130 ja IB-linjalle 35 opiskelijaa.

Ylös

Millä keskiarvolla teille pääsee?

Keväällä 2018 alin keskiarvo oli 9,17. IB-linjalle valitaan keskiarvon ja pääsykokeen perusteella tulevalla pistemäärällä. Alin hyväksymispistemäärä keväällä 2018 oli 13,56.

Jos haluat Etikseen, pane se hakutoiveissasi ensimmäiseksi, sillä tasatilanteessa hakutoivejärjestys ratkaisee.

Ylös

Mitä kieliä teillä voi opiskella?

A-kielet: ruotsi, englanti, saksa, ranska
B1-kieli: ruotsi
B2-kielet: ranska ja saksa
B3-kielet (lukiossa alkavat): espanja, ranska, saksa
Muut kielet: kiina 2 kurssia

IB-linjalla on oma kieliohjelmansa:
Group 1 Language + Literature: Literature (äidinkieli)
SL/HL tai Language and Literature (English) SL/HL tai School-supported language (SL)
Group 2 Language Acquisition: B French (SL)

Jotta jonkin aineen ryhmä syntyy, siinä täytyy olla vähintään seitsemän (7) opiskelijaa.

Ylös

Mitä painotuksia teillä on?

Etiksessä painotetaan talous- ja yhteiskuntatieteitä ja yrittäjyyttä. Lisäksi meillä on paljon kansainvälisiä projekteja. Lisäksi Etis on hyvä yleislukio, joka antaa vahvan pohjan jatko-opintoihin niin yliopistoissa kuin ammattikorkeakouluissa.

Meillä voi tehdä median ja kuvataiteen lukiodiplomit ja Opetushallituksen puheviestintäkokeen. Saksan kielessä voi tehdä Sprachdiplom I ja II -kokeet.

Ylös

Onko teillä kansainvälisiä projekteja?

Kyllä, esimerkiksi opintomatkat Roomaan, Alden Bieseniin, Cerniin, Kanadaan ja Nepaliin. Lisäksi on EYP-toimintaa ja paljon kansainvälisiä vieraita.

Ylös

Tehdäänkö Etiksessä retkiä?

Kyllä, eri oppiaineissa tehdään paljon opintokäyntejä, mm. uskonnossa retki Turkuun ja pääkaupunkiseudulla eri uskontojen kirkkoihin, Lakitiedon kurssilla käräjäoikeuteen, historiassa Tallinnaan, fysiikassa ja kemiassa Helsingin yliopistoon, Aalto-yliopistoon ja alan yrityksiin, kuvataiteessa taidenäyttelyihin jne.

Ylös

Jos tulen kielikylpyluokalta, miten se otetaan huomioon?

Meillä on tarjolla A-ruotsi, johon ruotsin kielikylpyopetuksessa ollut opiskelija sijoitetaan. Kun A-ruotsin opettaja on todennut opiskelijan kielitaidon eri osa-alueiden tason ensimmäisellä kurssilla, hän sopii tämän kanssa erikseen A-ruotsin muiden kurssien suorittamistavoista (itsenäisesti/luokkaopetuksessa).

Ylös

Jos tulen kaksikielisestä opetuksesta, miten se otetaan huomioon?

Kaksikielisestä opetuksesta (SU+EN) tulevan opiskelijan kanssa menetellään samoin kuin A-ruotsin opiskelijan kanssa.

Ylös

Jos tulen suomenkielisestä koulusta, voinko päästä IB-linjalle?

Kyllä voit. Kaikille IB-linjalle haluaville järjestetään pääsykoe. Koe on kirjallinen ja siinä on tehtäviä englannista ja matematiikasta.

Ylös

Jos on IB-linjan opiskelija, voiko valita suomenkielisiä kursseja?

Ensimmäisenä eli valmistavana vuonna (pre-DP) voi ottaa joitakin kursseja suomenkieliseltä puolelta, jos lukujärjestys sen sallii. Varsinaisina IB-vuosina ei tällaista mahdollisuutta ole, sillä lukujärjestys täyttyy opiskelijan omaan IB-ohjelmaan kuuluvista kursseista.

Ylös

Voiko suomenkielisen puolen opiskelija ottaa kursseja IB-linjalta?

IB-linjan ensimmäisen vuoden eli ns. pre-DP-vuoden joihinkin englanninkielisiin ryhmiin voidaan ottaa myös suomenkielisen puolen opiskelijoita. Näistä sovitaan erikseen.

Ylös

Mistä teille tullaan?

Joka vuosi meille tullaan noin 30-40 eri yläkoulusta. Valtaosa opiskelijoistamme tulee Espoosta, mutta vuosittain saamme opiskelijoita myös Helsingistä, Kauniaisista, Vantaalta ja Kirkkonummelta ja joskus vähän kauempaakin.

Ylös

Miten teillä voi sovittaa yhteen koulunkäynnin ja harrastukset?

Onnistuu. Kannustamme opiskelijoitamme tekemään muutakin kuin opiskelemaan! Jos harrastus on jo pitkällä ja vaatii paljon harjoitteluaikoja, laadimme yhdessä opiskelijan kanssa 3½–4 vuoden suunnitelman, jotta aikataulut saadaan joustavammiksi.

Ylös

Onko tunneilla työrauha?

Kyllä. Monet opiskelijamme ovat todenneet tämän tyytyväisinä.

Ylös

Onko ruoka hyvää?

Ruoka on hyvää ja se tulee Haukilahden koulun ja lukion keittiöstä. Lisäksi on tarjolla maksullinen
välipala ma-to aamu- ja iltapäivällä.

Ylös

Miten IT:tä käytetään opetuksessa?

Etiksessä käytetään useissa oppiaineissa sähköisiä oppimateriaaleja. Suositellaan omien läppäreiden käyttöä. Koululla on lisäksi jonkin verran läppäreitä tuntityöskentelyä varten. Mediateekissä on useita tietokoneita opiskelijoiden käytössä.

Ylös

Millainen on Etiksen kirjasto?

Kirjastossa on n. 8 700 kirjaa. Saat aineistoa äidinkielen, reaaliaineiden ja luonnontieteiden tehtäviin. Romaaneja on paljon ja sarjakuviakin viidellä eri kielellä. IB-linjalla on oma englanninkielinen kirjastonsa.

Ylös

Onko opiskelijoilla hyppytunteja?

Lukiossa voi olla hyppytunteja, mutta ne voi viettää viihteellä Tyrmässä – opiskelijakunnan huoneessa – tai opiskellen yläkerran Mediateekissä.

Ylös

Saanko parin vanhojen tansseissa?

Kyllä. Liikunnanopettajamme auttavat asiassa, ja esimerkiksi jo I vuoden pojat voivat olla parina vanhojen tansseissa ja saada siitä ylimääräisen kurssin.

Ylös

Mihin teiltä jatketaan opiskelemaan?

Suurin osa Etiksestä valmistuneista jatkaa opintojaan yliopistossa. Suosituimmat jatkoalat ovat lääketiede, kauppatieteet, oikeustieteet ja tekniset tieteet. Viime vuosina ulkomaille opiskelemaan hakeutuminen on myös lisääntynyt. Kohdemaista suosittuja ovat olleet Ruotsi, Iso-Britannia ja Hollanti.

Ylös