Uusi vuosi, uusi OPKH - hallituksen jäsenen muistelmia

Vuosi 2020 on vihdoin viimein päättynyt, mutta samalla on tullut aika vanhan opiskelijakunnan hallituksen astua alas ja uuden hallituksen syntyä. Kuluneena vuonna  OPKH:ssa on ollut mukana monta ensikertalaista sekä nuoremmalta että vanhemmalta vuosikurssilta, muun muassa minä itse. Mukana on kuitenkin ollut myös niitä, jotka ovat kuuluneet jo ennenkin Etiksen opiskelijakunnan hallitukseen ja joille tämä vuosi hallituksessa on ollut hyvinkin erilainen viime vuoteen verrattuna. Kolmannen vuosikurssin opiskelija Liisa Urpola kertoo, mitä tänä erikoisena vuonna on saatu aikaan ja esittelee hieman myös taivaltaan OPKH:n jäsenenä.


Liisa Urpola, abiturientti, OPKH:n tapahtumavastaava
ja entinen varainhankintavastaava.

Liisa sai idean hakea opiskelijakunnan hallitukseen ensimmäisellä vuosikurssilla OPKH:n edustajien mainostettua hallitustoimintaa vaalien lähestyessä. Liisa oli alkuun epävarma siitä, pitäisikö hänen edes hakea, varsinkin koska hän ei ensimmäisen vuoden opiskelijana oikein tuntenut vielä monia muita opiskelijoita ja joutuisi varmastikin työskentelemään hallituksessa tuntemattomien kanssa. Parin päivän pohdinnan jälkeen hän kuitenkin rohkaistui ja lähti vaaleihin mukaan.

Vuotta myöhemmin Liisa oli jo hakemassa uudelle kaudelle. “Tykkäsin OPKH:ssa olemisesta ja tuntui, että minulla olisi vielä paljon annettavaa”, Liisa kertoo motiivikseen. Ensimmäisten vaalien epävarmuus ja jännitys olivat muuttuneet kokeneen hallituksen jäsenen varmuudeksi ja määrätietoisuudeksi, mikä loisti läpi Liisan puhuessa toisessa vaalipaneelissaan. Hänellä oli selvästi jo mielessä, mitä hän haluaisi saavuttaa toisella kaudellaan, ja hän vastasikin hänelle esitettyihin kysymyksiin tietäväisesti.

Ensimmäisenä vuotenaan Liisa toimi opiskelijakunnan varainhankintavastaavana, mikä oli mukavaa, mutta ei välttämättä kovin näkyvää työtä, sillä rahankeräys ja Etis-tavaroiden myyminen ei ole kovinkaan hohdokasta työtä. Liisaa ei tämä kuitenkaan haitannut, sillä virallisista rooleista riippumatta OPKH:ssa kaikki toimivat yhdessä, eikä kenenkään sana ole toista arvokkaampi, oli sitten puheenjohtaja tai kirjastovastaava. Toiseksi kaudekseen Liisa pääsi kuitenkin tapahtumavastaavan töihin, joista hän piti todella paljon. Hänestä tuntuu, että erilaisia tapahtumia juontaessaan hän on päässyt ylittämään itsensä, minkä takia hän on pitänyt tästä roolista eniten.

Koronan takia monet tapahtumat ovat olleet joko etänä tai niitä ei ole lainkaan pidetty, mutta se ei ole kuitenkaan pysäyttänyt Liisaa suorittamasta tapahtumavastaavan tehtäviään. Esimerkiksi sillä aikaa kun me muut istuimme kotona aamupöpperössä, Liisa oli jo koululla valmistautumassa juontamaan puurojuhlaa. Hän olisi toki toivonut, että tapahtumia olisi voitu järjestää lisää koulullakin, sillä tilojen koristelu yhdessä ja juontaminen ovat olleet hänen OPKH-uransa kohokohtia.


Tapahtumavastaavana Liisa pääsi juontamaan
muun muassa puurojuhlaa.

Liisa lukemassa vapauden viestiä
itsenäisyyspäiväjuhlassa.

Tämä vuosi onkin ollut erikoinen ja jopa hieman hidas, sillä koronan takia aika on kuin jämähtänyt paikoilleen eikä mikään tunnu liikkuvan eteenpäin. OPKH:n toiminnan kannalta on yhdessä silti päästy tekemään paljon koulumme opiskelijoiden hyväksi ja päättämään asioista. Kokouksia on pidetty, koulun johdolle puhuttu ja erilaisia tulevaisuuden suunnitelmia pohdittu. Vaikka OPKH:n toiminta ulkoisesti voi olla jähmeää tai jopa näkymätöntä, jokainen OPKH:n jäsen tekee kuitenkin jatkuvasti töitä kaikkien Etiksen opiskelijoiden hyväksi.


Muutama kokous ehdittiin tänä vuonna käydä ihan
koulussakin. Keskustelun aiheina olivat muun
muassa uusi Etis merch ja tapahtumien järjestäminen.

Parasta OPKH:ssa toimimisessa on juuri se, niin kuin Liisakin sanoo, että pääsee ylittämään itsensä. Samalla kun kehitämme kouluamme paremmaksi, kehitämme paremmaksi myös itseämme. OPKH:ssa oleminen on hyvällä tavalla muuttanut Liisaakin ihmisenä: “Olen tullut vastuuntuntoisemmaksi ja oppinut tärkeitä ryhmätyö- ja organisointitaitoja osallistumalla päätöksentekoon ja tapahtumien järjestämiseen.” OPKH:ssa yhdessä muiden kanssa voi itsevarmastii ja turvallisesti ottaa kantaa niihin asioihin, jotka tuntuvat itselle tärkeältä, sekä oppia ottamaan vastuuta itsensä lisäksi myös muista opiskelijoista ja heidän hyvinvoinnistaan. OPKH:ssa työskennellessä pitää ottaa muut opiskelijat ja heidän tarpeensa huomioon, joten ei voi vain jäädä katselemaan omaa napaansa.

Opiskelijakunnan hallitukseen voi aluksi tuntua pelottavalta hakea. Ensimmäisen vuoden opiskelijan voi olla hankalaa lähteä mukaan, koska ei välttämättä tunne kovinkaan paljon muita opiskelijoita  ja vieraiden kanssa työskentely saattaa jännittää. Olemme kuitenkin kaikki OPKH:ssa Liisan kanssa samaa mieltä siitä, että opiskelijakunnassa on helppo työskennellä, vaikkei alkuun kaikkia tuntisikaan. Muihin tutustuu nopeasti, eikä mene kovinkaan kauaa, kun yhteinen sävel löytyy.

Uuteen OPKH:n kokoonpanoon onkin löytänyt tiensä muutama Etis- ja OPKH-konkari sekä täysin uusia ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Kaikilla on eri tasoista kokemusta, mutta ilmankin sitä voidaan koulustamme tehdä parempi paikka olla. Liisan, samoin muiden vuoden 2020 OPKH:n jäsenten, ainoa toive onkin, että seuraava OPKH jatkaa aktiivista työtä etisläisten hyvinvoinnin ja mukavan ilmapiirin takaamiseksi. Jäämmekin innolla odottamaan, mitä seuraava hallitus saa aikaiseksi. Vuoden 2020 Etelä-Tapiolan lukion opiskelijakunnan hallitus, out.

Kirjoittaja: Elli Perttilä, opiskelijakunnan hallituksen talousvastaava

Valokuvat: Elli Perttilä, Aksel Ilveskero, Katharina Marekwia

 

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Rehtori Anni Virnes
etunimi.sukunimi@espoo.fi
040 6393990

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »