Ainoan ainutlaatuiset maut

Eräänä kauniina iltapäivänä istuessamme Itsudemossa mussuttamassa buffet-sushia ja valittaessamme sen laadusta mieleeni nousi nerokas idea: “Meidän pitäisi tehdä food review!” Ja food review tuli. Päätimme, että koska vietämme muutenkin koulun jälkeisen aikamme suurimmaksi osaksi syöden, voimme yhtä hyvin syödä hyvää tarkoitusta varten. Nimittäin teitä varten, rakkaat lukijat. Olemme alla nyt listanneet Ainoan kaikki ravintolat ja mielipiteemme niistä, lukuun ottamatta lounaskahviloita ja tunnettuja pikaruokaketjuja - kyllä te nyt tiedätte, mitä Subwaysta odottaa - sillä meidän ajallamme ja vatsoillamme on kuitenkin omat rajansa. Huomioikaa, että tämä projekti on toteutettu pitkällä aikavälillä, joten ravintoloiden laatu on voinut muuttua suuntaan tai toiseen. Emme ole myöskään koulutettuja kulinaristeja, vaan vain kaksi hörhöä, jotka tykkäävät ruuasta. Kuten rakkaat äidinkielenopettajammekin aina sanovat: “Muistakaa siis lähdekriittisyys!” 

Mukavia ruoka- ja lukuhetkiä toivottavat Elli ja Mimi 

 

Anne's Vege

Annie´s Vege ravintolaPieniä kasvisruoka-annoksia

Jos innokkaan perheyrityksen tukeminen, ekologisuus ja gluteenittoman vegaaniruoan kokeileminen kiinnostaa, kannattaa oitis suunnata Anne’s Vegeen. Sympaattisen, iloisen ja erittäin puheliaan äiti-poika-duon pyörittämä pieni buffet-ravintola aivan Ainoan sisäänkäynnin vieressä tarjoaa laajahkon valikoiman erilaisia pääosin luonnonmukaisista ainesosista tehtyjä vegaanisia ruokia, joista löytyy tuttujen salaattien lisäksi erikoisempiakin makuja. Ne ovat saaneet vaikutteita omistajien matkoista eri puolille maailmaa, etenkin Etelä-Aasiaan. Päivän lopuksi kaikki ylijäämäruoat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tämä on juuri sopiva paikka, jonne tuoda ei-vegaaniset ystävät kokeilemaan vegaaniruokia, sillä jopa kaltaisemme vannoutuneet lihansyöjät löysivät jotain maistuvaa, kuten hyvin maustetun tofupadan ja raikkaat salaatit hyvillä kastikkeilla.

 

Biang!

 

Biang! on raikas uusi tuulahdus nykyisten kiinalaisten buffetravintoloiden joukossa. Perinteisen sushibuffet kiinalaisella ruualla -kaavan sijaan Biang! on oikeasti keskittynyt valmistamaan hyvää ja autenttisen tuntuista kiinalaista ruokaa laadukkailla raaka-aineilla. Buffetravintolan konseptin mukaisesti Biang! on kuitenkin helppo paikka mennä kavereiden tai perheen kanssa syömään ja tutustuttaa heidät lähes autenttiseen kiinalaiseen ruokaan. Ja jos ette meitä usko, niin Mimin kiinalainen äitikin sanoi tarjonnan olevan hyvää, joten se lienee totta. Ravintolassa kannattaa kuitenkin ehdottomasti ottaa buffet, sillä tilattavat annokset eivät olleet meistä kummoisia. 

 

Bistro O Mat

 

Astuessaan Bistro O Matin tiloihin poistuu Ainoan huutavien lapsien ja ostoskeskuskävelijöiden humisevasta maailmasta johonkin toiseen ulottuvuuteen, jossa soi klassinen musiikki ja mustavalkoisiin pukeutuneet tarjoilijat kysyvät: “Haluaisitteko jotain kuplivaa?” Tämä kenties kasuaalimmaksi fine dining -ravintolaksi lukeutuva bistro tarjoaa hieman hintavampia, mutta erinomaisen herkullisia ja kauniin näköisiä ranskalaisesta keittiöstä vaikutteita saaneita annoksia, joille on annettu kotimainen twisti. Menuun kuuluu muun muassa fiinejä salaatteja katkaravuilla ja vuohenjuustolla sekä Angus-häränpihviburgereita. Viinivalikoimakin on kuulemma hyvä, vaikkei meillä siitä sen kummempaa kokemusta olekaan (ehkä). Korkean hintatasonsa takia ravintola ei välttämättä sovi tavallisen opiskelijan lounasravintolaksi, mutta tilaisuuden tullessa sitä kannattaa todellakin käydä kokeilemassa. Ja muistakaa käydessänne kokeilla paikan ranskalaisia, ne ovat niin hyviä, että ihan itkettää.

 

Chalupa

Kuka haluaisi enää syödä Taco Belliä kokeiltuaan Chalupaa? Paremman hinnan ja ainesten lisäksi Chalupassa on mahdollisuus kustomoida omat annoksensa. Vaikka myös menun valmiit annokset ovat todella hyviä, oman hullun sekoituksen tekeminen on aina hauskin osa. Ensin valitaan, halutaanko pohjaksi burrito, tacot, quesadilla, salaatti vai nachot. Sitten valitaan täytteeksi tofu, nyhtöherne, seitan, nauta, possu tai kana sekä valintaan sopiva salsa ja kastike. Lisämaksusta sekaan saa vielä ties mitä ekstroja. Annokset ovat myös helposti jaettavissa, sillä quesadilloja ja tacoja tulee monta ja nachoja on runsaasti, minkä takia Chalupa on juuri sopiva paikka mennä kavereiden kanssa syömään. Älä mene ehkä kuitenkaan ensimmäisillä treffeillä tänne syömään, sillä ruuan syöminen on todella sotkuista. Älä myöskään pidä valkoisia vaatteita.

 

Classic Pizza 

Nimensä mukaisesti Classic Pizza valmistaa klassisen hyvää pitsaa perinteisellä rapealla pohjalla. Tarjolla ei ole kuitenkaan pelkästään italialaisia klassikkomakuja, vaan myös esimerkiksi Jyrki Sukulan ja Tomi Björckin suunnittelemat “special pizzat”. Sukulan pitsassa erityisen maun tuovat tuoreet siitakesienet ja tryffeliöljy, kun taas Björckin luomuksessa maistuvat muun muassa tulinen salsa, jokiravut ja jalapenot. Menusta löytyy siis jokaiselle omaan makuun sopiva pitsa. Ravintolan tiloista avautuu myös näköala Ainoan ulkopuolelle, minkä ansiosta voi mukavasti vakoilla kadulla kävelijöitä pitsaa nauttiessaan. Classic Pizza sopii hyvin niille, jotka kaipaavat Kotipizzaa laadukkaampaa - ja hieman kalliimpaa - pitsaa. 

 

Fafa's 

Pitaleipiäkin on Ainoassa tarjolla halukkaille! Fafa’s tarjoaa muun muassa raikkaita pitaleipiä ja salaatteja metrokerroksessa Chalupan vieressä. Annokset syntyvät nopeasti, ja tarjolla on useita kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Pursuavan täyteen ahdetut pitaleivät kuitenkin räjähtävät helposti käsiin - kokemusta on - mutta vika saattaapi olla syöjässä. Pienempääkin annosta löytyy, mutta hinta on snacksien pieneen kokoon verrattuna aika suuri. Palvelu on moitteetonta ja nopeaa, mutta Fafa’sissa asioidessa tulee kuitenkin huomioida, ettei henkilökunta yleensä puhu suomea. 

 

Friends & Brgrs 

Friends & Brgrsin idea on oikeastaan vallan mainio: tarjoilla uudenlaisia hampurilaisia, smash burgereita eli suomeksi murskattuja burgereita, joissa pihvi grillattaessa painetaan pannuun tai parillaan kiinni, muttei liikaa - ja jotka ovat tunnettuja mehukkuudestaan. Myös erikoiset kastikkeet ja makuyhdistelmät, sekä jokaiseen burgeriin saatava vegaanivaihtoehto auttavat luomaan uudenlaisen houkuttelevan kokemuksen. Tässä kuitenkin ovatkin oikeastaan ravintolan ainoat hyvät puolet. Harmi, että toteutus ei ole onnistunut. Smash burgereiden pihvi, jonka on tarkoitus olla mehukas, on suurin piirtein koulun jauhelihapihvin tasoa eli kuiva litistetty möhkäle, joka kolahtaa vatsan pohjalle kuin tiiliskivi. Myös ravintolan ylpeyden aihe “thrice cooked fries” onnistuvat jotenkin olemaan lötköjä ja maistuvat vain palaneelle rasvalle. Paikkaa ei ole kyllä sinänsä hinnoilla pilattu, mutta parempi hinta-laatusuhde löytyy alakerran Burger Kingistä. 

 

Fylla’s

Sandroksen vanhoihin tiloihin muuttanut Fylla’s on mukava sporttibaari tavallista laadukkaammilla baariruuilla. Juomavalikoimaa emme valitettavasti testanneet, mutta testasimme kyllä ranskalaisvalikoimaa, joka on yllättävän laaja: viisi eri ranskalaistyyppiä perinteisistä tikkuperunoista maustettuihin kierreperunoihin tuunausmahdollisuuksilla - otan yhden kaikkea, kiitos. Hinnatkin ovat myös oikeasti todella reilut, kuten ovat paikan annoksetkin. Jos aikoo tilata paikasta muuta kuin hampurilaisannoksen, kannattaa se jakaa kaverin kanssa, mikäli haluaa selvitä siitä elossa. Jopa silloinkaan ei voida taata, etteikö vatsa räjähtäisi. Kannattaa tulla siis isolla kaveriporukalla ja jakaa platterit yhdessä. Ravintolan mukaviin ja suuriin tiloihin mahtuu kyllä hyvin kaikki kaverit ja kaverinkin kaverit kerralla. Fylla’s on kyllä paras burgeri- ja grilliravintola Ainoassa laadullisesti ja hinta-laatusuhteessa, sillä pienellä hinnalla saa ruokittua itsensä ruokakoomaan. Opiskelijan kaltaiselle aliravitulle ja köyhälle olennolle Fylla’s siis sopii mainiosti.

 

Itsudemo Sushi

18 sushibuffet

Alkavatko loputtomat kiinalais-sushibuffetit kyllästyttämään? No, valitettavasti et tule löytämään pelastusta Itsudemosta. Itsudemon ainoa uniikki innovaatio on ehkä se, että lämpimien kiinalaisten ruokien lisäksi he tarjoilevat myös bataattiranskalaisia. Tämä ei silti valitettavasti tehnyt vaikutusta kumpaankaan meistä. Itsudemo ei ole kuitenkaan huono ravintola, ja se on jopa hieman tavallista laadukkampi, kun verrataan muihin kiinalais-sushibuffetteihin, mutta ei siitä oikein voi muuta sanoa. Parasta ravintolassa on ehkä vaniljajäätelö, joka on todennäköisesti ostettu jostain muualta. 

 

LN Sushi Art 

Parasta sushia Ainoassa, sori vaan Itsudemo. Japanissa käyneen sushi-intoilijan on hankala löytää tyydyttävää sushia Suomesta, mutta LN Sushi Art on yksi niistä paikoista, mistä sitä löytyy. On ihan turha tilata mitään, mikä ei sisällä kalaa, sillä sushi ja lohibowl ovat selvästi parhaimmat annokset koko menussa. Ja mikä parasta, sushit eivät ole edes kovin kalliita verrattuina muihin vähemmän laadukkaisiin sushiravintoloihin, jotka edustavat suunnilleen samaa hintaluokkaa. Kaiken lisäksi lounaan mukana saa ilmaiseksi todella hyvää misokeittoa niin paljon kuin vain haluaa. Kyllä kiitos! Tämä on Ellin go to -ravintola Ainoassa. 

 

Madison Gastro&Wine

Newyorkilaisesta keittiöstä vaikutteita saanut Madison toimii mukavana lounas- ja illallisravintolana, mutta sen todellinen vetonaula on lauantaibrunssi, jolla me itse kävimme herkuttelemassa. Kaikenlaisia herkkuja notkuvan brunssipöydän kattaa Biang!in ja Bistro O matin välissä sijaitseva Madison Gastro&Wine. Tarjolla on aamiaispöydässä tuttujen leipien ja leikkeleiden, munakokkelin sekä pekonin lisäksi myös erikoisempia ruokalajeja, kuten eteläamerikkalaisittain maustetut kanankoivet ja ananaspikkelsit. Erityishuomiota ansaitsee myös noutopöydän jälkiruokaosasto. Ravintola on sisustukseltaan erittäin viihtyisä ja tyylikäs. Pieni tila on onnistuttu järjestämään riittävän tilavan tuntuiseksi ja mukavaksi. Viihtyisyyttä lisää myös erittäin ystävällinen ja huomaavainen henkilökunta. Brunssi on ehdottomasti hintansa arvoinen!

 

Makaronitehdas

Pastattaako? Ainoan selvästi paras - ja ainut - pastaravintola on Classic Pizzan kanssa tilat jakava Makaronitehdas. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia pastoja aina perinteisestä italialaisesta carbonarasta thai-fuusiokeittiön kot-pottiin. Vaikka annokset eivät ehkä olekaan halvimmasta päästä, ovat ne laatunsa ja kokonsa ansiosta hintansa väärtejä, vaikkakin jopa pelkkä vesi maksaa melkein euron. Ravintolan palvelu on nopeaa ja moitteetonta sekä tunnelma viihtyisä ja rauhaisa. 

 

Milan Nepal

Jokainen ostoskeskus tarvitsee kiinalaisen ravintolan lisäksi yhden intialaisen/nepalilaisen ravintolan. Ainoassa tämän tehtävän täyttää Milan Nepal. Kuten tavallisessa nepalilaisessa ravintolassa, ruoka on maustettu sopivasti länkkäreille ja ruokalistalle kuuluvat klassikot, kuten chicken tikka. Hinnat näyttävät alkuun aika korkeilta, mutta annosten tullessa huomaa, että lautasella on kyllä ruokaa koko rahan edestä. Milan Nepal ei tuo mitään uutta tai erikoista nepalilaisten ravintoloiden piiriin, mutta täyttää tarkoituksensa hyvin.

 

Momotoko 

Kyllästyttävätkö pikanuudelit? Kokeile nyt ei-niin-pikanuudeleita! Vitsit sikseen, Momotoko valmistaa autenttisia japanilaisia ramen-keittoja erilaisilla ja toinen toistaan herkullisimmilla makuyhdistelmillä. Annokset ovat hieman hintavia, mutta samalla myös aivan valtavan kokoisia. Ensikertalaisen ruuan määrä ja erikoisuus saattavat alkuun säikäyttää, mutta pidemmän päälle Momotokosta tulee hyvälaatuinen comfort food -vakio. Kaikkien pikanuudeleiden syöjien pitäisi ainakin kerran kokeilla Momotokon oikeita ramen-nuudeleita.

 

Teksti: Elli Perttilä ja Mimi Tuurnala

Kuvat: Elli Perttilä ja Mimi Tuurnala

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Rehtori Anni Virnes
etunimi.sukunimi@espoo.fi
040 6393990

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »