COVID-19 laittoi lukioarjen uusiksi, mutta opiskelun ilon voi löytää etäopetuksessakin

Perjantai 13. päivänä Wilmaan kilahti viesti Etiksen siirtymisestä etäopetukseen. Aikaisemmin samalla viikolla maailman terveysjärjestö WHO oli julistanut koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, joten etäopetukseen siirtymisestä oli jo huhuttu. Kysymyksiä nousi mieleen heti: Pääsisimmekö siirtymään takaisin normaaliin Etis-elämään koeviikkoon mennessä? Miten esittämättömien esitelmien kävisi? Entä ryhmätöiden? Illan aikana kuulin Snapchatin kautta muissa Espoon lukiossa opiskelevilta kavereiltani, että heidänkin koulunsa olivat ilmoittaneet etäopetukseen siirtymisestä.

Jo alusta asti tiesin, että meillä lukiolaisilla tulisi olemaan tilanteeseen nähden verrattain hyvät mahdollisuudet etäopiskeluun. Siihen soveltuvat ohjelmat, kuten Teams ja Google Classroom, ovat jo ehtineet tulla kaikille suurimmilta osin tutuiksi. Uusia tuttavuuksia tulisivat olemaan näiden oppimisalustojen videopuheluominaisuudet, joiden käyttämisestä useat opettajat ilmoittivat jo viikonlopun aikana. Itse valmistauduin etäopetukseen siivoamalla työpöytäni - tulisinhan viettämään sen äärellä runsaasti aikaa seuraavina päivinä. Laitoin pastellinväriset Stabilon yliviivaustussini siististi järjestykseen pöydän reunalle motivaatiota antamaan. Menneiden kurssien kirjat joutivat hyllyyn, jotta läppäri saisi ansaitsemansa tilan. Vanhat kahvikupit olikin jo aika viedä pois!


Odottelemassa aamupäivän historiantunnin alkua

Ilokseni huomasin, että etäopetukseen siirtyminen ei ole missään nimessä tarkoittanut erilaisista opetustyyleistä luopumista. Opettajat ovat pitäneet luentoja, kuvanneet opetusta videolle ja suunnitelleet monipuolisia tehtäviä meitä varten. Apua on tarjottu niin Teams-puheluiden kuin Wilma-viestienkin kautta. Loppukurssin tuntien aiheissa on menty eteenpäin suunnitelman mukaan, sillä esimerkiksi opiskelijoiden omien esitelmien pitäminen sujuu hyvin myös kotoa käsin. Luokan eteen kävelemisen sijaan joku esitelmän pitäjistä jakaa diaesityksen omalta ruudultaan niin, että kaikki puhelussa olevat opiskelijat pystyvät seuraamaan sitä. Puheen pitäminen onnistuu oman läppärin mikrofonin kautta - kamera voi olla joko päältä tai pois. Opettajat ansaitsevat myös suurimman arvostukseni, kun he ovat tsempanneet meitä tästä poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta sekä kurssien yhteydessä että tekemänsä kannustusvideon kautta. Etikselle tuttuun tapaan tunneilla on ollut myös huumoria eikä naurultakaan siis ole vältytty. Mieleeni jäi esimerkiksi se, kun lauloimme kurssilaisellemme syntymäpäivälaulun saksan etätunnilla. Korona tiivisti ylioppilaskirjoituksia, vei kakkosilta TET-päivän ja perui ulkomaanmatkat - Etis-henki kuitenkin jäi.

Kotiopiskelun haasteeksi on muodostunut opiskelun tauottaminen. Oppitunnin jälkeen unohtuu helposti viimeistelemään palautettavaa tehtävää, ja sitten tauko jääkin pitämättä, kun seuraava tunti on jo aluillaan. Opettajat olivat oikeassa lukujärjestyksen rytmissä pysymisen kannattavuudesta. Pieni happihyppely tai taukojumppa on myös osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi videopuheluihin osallistumisen ja esseiden suunnittelun välissä. Onneksi saan hioa opiskelun tauottamista toden teolla viimeistään nyt - olen nimittäin varma, että niska-hartiaseutuni tulee kiittämään siitä viimeistään abivuonna.

Välituntien lisäksi koulusta olen ikävöinyt erityisesti ystäviä ja muita tuttuja hymyileviä kasvoja. Niinkin arkinen asia kuin kuulumisten vaihtaminen ruokajonossa on noussut uuteen arvoon. Ruokalan pyöreiden pöytien ja Etiksen punaisten sohvien sijaan kohtaamispaikkana toimiikin Google Meets niin kauan kuin turvaväliä suositellaan. Olemme ottaneet tavaksi muodostaa videoyhteyden muutaman kaverini kanssa aina silloin tällöin jollakin välitunnilla. Myös tuttujen äänien kuuleminen ryhmänohjausvartin aikana piristää päiväni kulkua!


Juttelua videopuhelun kautta

Nähtäväksi jää, kuinka kauan koulujen ovet tulevat pysymään suljettuina. Olisi hienoa, jos viruksen leviämisen hellittäminen sallisi paluun Ahertajantielle edes hetkeksi ennen kesäloman alkua. Etäopiskelu ja -opetus ovat kuitenkin omasta näkökulmastani sujuneet hyvin nopeasta tilanteen muuttumisesta huolimatta. Käykööt Teamsin ja Google Meetsin linjat kuumina!

Emma Karppinen 18D

 

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Rehtori Anni Virnes
etunimi.sukunimi@espoo.fi
040 6393990

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »