Vaihto-oppilaana Suomessa

Kokonaisen vuoden viettäminen vieraassa maassa voi olla opettavainen ja upea kokemus, mutta siihen ryhtymiseen tarvitaan paljon rohkeutta. Vaihto-oppilaiden pitää totuttautua heille useimmiten täysin uuteen kulttuuriin ja kieleen sekä samaan aikaan käydä vielä koulua. Moni ei tällaiseen kykene, minkä takia halusin haastatella omasta koulustamme Etelä-Tapiolan lukiosta kahta ihmistä, jotka siihen pystyivät: Italiasta Etikseen tullutta William Bordonaroa ja ranskalaista Diane Marrea.


Kuvassa Diane Marre nauttimassa
Suomenlinnan maisemista

Pyysin näitä kahta haastateltavaksi, koska olin jo enemmän tai vähemmän tutustunut heihin muutenkin. Williamin tapasin ensimmäisenä koulupäivänä elokuussa, koska kuulumme samaan ryhmänohjausryhmään. Williamin hyvän suomen kielen taidon takia en alkuun edes luullut häntä vaihto-oppilaaksi. Tajusin hänen oikeasti olevan vaihto-oppilas vasta myöhemmin keskustellessamme Williamin taustasta ruotsin kielen tunnilla, jolloin hän myös yllätti minut mahtavalla ruotsillaan.

Sain silloin myös selville, että William on erittäin kiinnostunut kielistä ja puhuukin useita eri kieliä. Hän on opiskellut suomea ja ruotsia jo pitkään, mikä on osasyy siihen, että hänet valittiin juuri Suomeen opiskelemaan. Williamilla on täällä Suomessa myös sukulaisia, joiden luona hän asuu vaihtovuotensa ajan. Dianen tapasin A-ranskan ensimmäisellä kurssilla. Hän ei itse todellakaan tarvinnut ranskan kielen opetusta, mutta auttoi mielellään meitä suomalaisia oppimaan äidinkieltään. Vastineeksi me taas opetimme hänelle suomea, minkä takia ranskan tunneilla päädyimme useimmiten puhumaan ranskaa, englantia ja suomea sekaisin.


William Bordonaro Italiassa.

 

Miksi vaihto-oppilaaksi Suomeen?

Vaikka William ja Diane ovatkin erilaisia, heitä molempia yhdistää halu tutustua uusiin kieliin ja kulttuureihin. Myös vaihto-oppilaaksi lähteminen ja uudessa maassa asuminen on ollut kummankin unelma jo pienestä pitäen. Kumpikaan heistä ei oikeastaan saanut valita, mihin maahan tai kouluun he menisivät, vaan heidät molemmat lähetettiin tänne. Williamille Suomi maana ja kielenä on jo suhteellisen tuttu hänen suomalaisten juuriensa takia. Suomi myös kiinnosti Williamia todella paljon, minkä takia hän oli onnellinen päästessään nimenomaan tänne.

Dianelle Suomi on taas vähän vieraampi maa, mutta hän ei anna sen todellakaan haitata. Haastattelussa Diane toteaakin: “En saanut itse valita maata tai koulua, mutta olen kuitenkin viihtynyt täällä hyvin.” Kysyinkin kummaltakin, mihin maahan he menisivät opiskelemaan, jos voisivat valita. Molemmille tuli kyllä mieleen eri maita, joihin he haluaisivat mennä, mutta he myös sanoivat olevansa erittäin tyytyväisiä täällä Suomessa. William sanoi myös, että hän mielellään tulisi opiskelemaan yliopistoon Suomeen suoritettuaan viimeisen lukiovuotensa Italiassa.


Suomeen on hyvä tulla vaihto-oppilaaksi. Diane muiden
vaihto-oppilaiden kanssa retkellä Suomenlinnassa.

 

Minkälaista on olla Suomessa ulkomaalaisena?

Tullessaan Suomeen vaihto-oppilaana William ei kokenut kovinkaan suurta kulttuurisokkia, sillä hän on käynyt Suomessa jo useita kertoja. Suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa on kuitenkin asioita, jotka ovat hänellekin uusia. “Suomalainen yhteiskunta on paljon rennompi ja luottavaisempi monissa asioissa. Ihmiset voivat kulkea esimerkiksi metrossa vapaasti, kun taas Italiassa et pääse portista läpi, ellet näytä lippua”, William kertoo. Etelämmästä tulleina molemmat ovat tietenkin huomanneet eroavaisuudet ympäristössä ja säässä. Lämpötilan kylmeneminen onkin ollut kummallekin epämukava yllätys, minkä takia käytävällä heidät voidaan usein nähdä kietoutuneena kaulahuiviin.


Me voimme vaikuttaa. Kuvassa keskellä William
Helsingin 2019 European Youth Parliamentin kokouksessa.

Molemmat ovat myös kiinnittäneet huomiota siihen, kuinka eri tavalla ihmiset käyttäytyvät täällä. “Monet asiat, joita pidettäisiin Ranskassa epäkohteliaana, ovat täällä kohteliaita. Tämä pitää kyllä paikkansa myös toisinpäin”, Diane toteaa. Esimerkiksi suomalaisten suorasanaisuutta ei välttämättä arvostettaisi Ranskassa, vaikka Suomessa se onkin melkein suositeltavaa. Dianen ja Williamin mielestä suomalaiset vaikuttavat alkuun vähän sulkeutuneilta, mutta kun heihin tutustuu, he ovat todella ystävällisiä ja luotettavia. Erikoista suomalaisissa on myös se, kuinka suorasukaisia he ovat. William toteaakin: “Jos suomalainen sanoo jotain, he todella tarkoittavat sitä.”

Kosketusten välttäminen on toinen, mikä tuntuu hieman erikoiselta Williamista ja Dianesta. Ranskassa ja Italiassa tutuille tervehtiessä voi antaa jopa poskisuukkoja, mitä ei Suomessa pidetä yleensä sopivana. Kavereihinkaan ei useimmiten kosketa, ellei heidän kanssaan olla tosi läheisiä. Monet Suomessakin ovat kuitenkin nykyään avoimempia kosketukselle, minkä takia tuttavallisemmat tervehdykset tai kaverien halaaminen eivät ole enää kovinkaan isoja ongelmia.

 

Minkälaista on olla vaihto-oppilas Etelä-Tapiolan lukiossa?

Etiksen yleisesti kansainvälinen ilmapiiri ja IB-linja ovat kovasti auttaneet Williamia ja Dianea kotoutumaan kouluumme. Melkein kaikki opettajista opiskelijoihin puhuvat englantia, minkä takia kommunikaatio-ongelmia ei juurikaan tule. Etiksessä on myös paljon eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä; koulussa ei edusteta vain suomalaista kulttuuria. William kertookin: “Olen tavannut koulussamme ihmisiä, jotka tulevat eri puolilta maailmaa. Useimmiten myös ne, jotka ovat niin sanotusti suomalaisia, ovat osittain ulkomaalaisia.” Tämän ansiosta koulussamme ei kohtaa syrjintää, mikä auttaa ulkomailta tulleita oppilaita sopeutumaan helpommin.

Molemmat pitävät myös IB-linjan olemassaoloa merkittävänä, sillä monet IB-linjalla ovat myös ulkomaalaisia tai vaihto-oppilaita, joista kaikki eivät edes puhua suomea. Monet IB-linjalaiset ovat siis aika samanlaisessa tilanteessa Williamin ja Dianen kanssa, minkä takia he osittain toimivatkin toistensa tukena. Molemmat ovatkin saaneet paljon kavereita IB-linjalta. Myös yleislinjan opiskelijat ovat kuitenkin kansainvälisiä ja avomielisiä, joten heidänkin kanssaan voi helposti ystävystyä. Näistä syistä William ja Diane ovat onnellisia, että pääsivät tänne Etikseen opiskelemaan.


William pelleilemässä Halloween-asussaan
ennen Etiksen Halloween show´ta

Teksti: Elli Perttilä 19A

Kuvat: Lolie Quesa, Hanna Aro. Suren Paravyan ja Estella Niemi

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Vs. rehtori Juha Kivioja
etunimi.sukunimi@espoo.fi
043 825 8416

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »