SSYL:n kesävaihto tarjoaa makupalan saksalaisesta elämäntyylistä

Pari päivää kesäloman alun jälkeen seisoin jo matkalaukkuni kanssa Helsinki-Vantaan lentokentän check in -jonossa. Pian matkalaukku vaihtuisi boarding passiin ja äidin seura entuudestaan tuntemattomaan lahtelaiseen tyttöön, jonka kanssa olimme päättäneet varata samat lennot määränpäähämme. Edessäni oli helteinen kuukausi Saksassa kesävaihdossa SSYL:n eli Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton kautta.

 

Saksalaisen arjen pyörteissä

Leipzig-Hallen lentokentällä vastassa oli koko host-perheeni eli kaksi noin ikäistäni tyttöä, äiti ja isä. Pääsin asumaan kesäkuun ajaksi heidän kotiinsa reilun 20 tuhannen asukkaan paikkakunnalle nimeltä Grimma. Perhe tutustutti minut saksalaiseen arkeen, joka koostui koulun lisäksi muun muassa kauppareissuista, kyläjuhlista ja retkistä erilaisiin kohteisiin, kuten historialliseen Dresdeniin.

Kuukauden aikana perhe esitteli minut myös monille tuttavilleen ja sukulaisilleen. He olivat kaikki ystävällisen puheliaita ja vilpittömän kiinnostuneita Suomesta ja ihan vain tavallisesta arkielämästäni kotona. Heidän kanssaan pääsin treenaamaan small talkia saksan kielellä; kurssimuotoisesta lukiosta kertoessani kielitaitoni joutui todellakin tulikokeeseen. Keskustelua syntyikin luonnollisesti paljon Suomen ja Saksan koulusysteemeistä, jotka eroavat paljon. Yksi reissun kohokohdista oli myös kesävaihdossa olevien Etis-kavereideni Hannan ja Liisan tapaaminen Leipzigin keskustassa päivänä, jolloin elohopea kohosi lähes 40 asteeseen.

 

Tuttu kouluruoka vaihtui eväsleipiin

Avainasemassa saksalaiseen elämäntyyliin tutustumisessa oli paikallisen koulun näkeminen. Pääsin kuukauden ajaksi vanhemman host-siskoni kanssa samalle luokalle Gymnasiumiin, jota käydään luokkien 5 -12 ajan. Koulu oli yllättävän erilaista verrattuna suomalaiseen; erot näkyvät jo kouluaamujen alkamisajankohdissa. Suomessa keskustellaan 8.15 -aamujen myöhentämisestä, mutta tässä saksalaisessa koulussa luokissa istuttiinkin valmiina oppimaan jo kello 7.10! Ennen kouluun lähtöä perheen host-äiti valmisti meille koulussa syötävät eväät, joihin kuului yleensä leipää erilaisten päällisten kanssa sekä muutama hedelmäsiivu.

Aikaisten aamujen lisäksi minut yllätti myös se, että koetta palauttaessaan jotkut  opettajat lukivat ääneen kaikkien oppilaiden arvosanat - Etiksessä tämä ei tulisi kuuloonkaan. Ylipäänsä oppilaat tuntuivat kunnioittavan opettajia ja heidän auktroteettiaan, mikä näkyi esimerkiksi tavasta teititellä heitä. Suomalaiseen lukioon verrattuna koulussa käytettiin hyvin vähän tekniikkaa. Smartboardit olivat harvassa, ja koulun ATK-luokka toi mieleen ala-asteeni koulurakennuksen. Hauska sattuma oli, että matematiikan tunneilla käytettiin myös Casio Classpad Manager -laskimia.

 

Kuukaudeksi ulkomaille kesälomalla

Suomi-Saksan Yhdistysten Liiton kuukauden kesävaihtoihin voi hakea kuka tahansa iältään 14 - 17 -vuotias saksanlukija. Perustietojen lisäksi hakemukseen kuuluu kirjoittaa niin kutsuttu “Lebenslauf” eli noin sivun mittainen esittely itsestään. Sen kirjoittaminen voi aluksi tuntua työläältä, mutta siihen kannattaa panostaa, koska Lebenslaufin perusteella hakijat yhdistetään perheisiin. Kesävaihto ei ole ihan ilmainen, mutta siitä huolimatta kuitenkin huomattavasti kaupallista kielimatkaa edullisempi tapa päästä ulkomaille.

Kokonaisuudessaan kuukausi oli unohtumaton. Ymmärsin, että koulussa oppimillani saksan taidoilla pötkii enemmänkin kuin vain pitkälle. Karttuneen kielitaidon ja uusien kokemusten lisäksi palasin heinäkuun alussa kotiin parantuneen itseluottamuksen kanssa. Nyt tiedän, että  pärjään lentokentällä tai vieraassa kaupungissa tarvittaessa ihan yksin.

Olen kiitollinen SSYL:lle tästä verrattain edullisesta mahdollisuudesta sekä saksanopettajalleni Mari Grasselille kesävaihdon esittelemisestä. Suosittelen matkaa lämpimästi kaikille - niin pitkän kuin lyhyenkin saksan opiskelijoille!

Teksti Emma Karppinen 18D

Kuvat Emma Karppinen ja Jonna Vestenius

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Vs. rehtori Juha Kivioja
etunimi.sukunimi@espoo.fi
043 825 8416

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »