Aivotutkijan näkökulma mielenterveyteen kiinnosti teemaillassa

Keskiviikkona 28.8.2019 kasvatustieteen professori Minna Huotilainen vieraili Etelä-Tapiolan lukiossa kertomassa mielenterveydestä osana oppimista ja hyvinvointia. Sekä opiskelijoille että heidän vanhemmilleen tarjottu Etiksen vanhempainyhdistyksen järjestämä luento keräsi paikalle huomattavan määrän kuulijoita; auditorion katsomoa täyttivät psykologian opiskelijat muistiinpanovälineineen, ja vanhempia ja opettajia oli kerääntynyt istumaan katsomon eteen pöytäryhmiin ja tuoliriveille. Nepal-projekti myi tilaisuudessa kahvia ja leivonnaisia aasialaisten kummioppilaidemme hyväksi.

Noin tunnin kestäneen monipuolisen luennon aikana Huotilainen puhui muun muassa aivotutkimuksesta ja aivokemiasta mielenterveyden näkökulmasta, mutta myös antoi käytännön neuvoja stressinhallintaan ja itse kutsumansa “optimaalisen oppimisen tilan” sekä palautumistilan saavuttamiseen arjessa.

Vaikka ajanhallinnasta ja tehtävien aikatauluttamisesta jauhetaan kaikkialla jo melkein kliseeksi asti, ovat ne Huotilaisen mukaan avaintekijöitä stressinhallinnassa. Oman aikataulun luominen ja siinä pysyminen luo kontrollin tunnetta, mikä auttaa lievittämään stressiä. Oppimistila tai “flow-tila” on oppimiseen otollisin mielentila. Optimaalisessa oppimistilassa ihminen on täysin keskittynyt yhteen tehtävään ja häiriötekijät ovat minimaaliset.

Huotilainen mainitsi puhelimen ja sosiaalisen median suurimpina keskittymistä häiritsevinä tekijöinä ja neuvoi kuulijoita asettamaan itselleen selvät rajat sosiaalisen median käyttöön. Palautumista esimerkiksi kirjan tai takkatulen ääressä pitäisi kuulua jokaiseen päivään, koska palautumisen aikana aivot lepäävät ja mieli valmistautuu uneen.

Näiden seikkojen lisäksi Huotilainen tähdensi erityisesti riittävän levon, miellyttävän liikunnan ja monipuolisen ravinnon merkitystä palautumisessa ja aivojen hyvinvoinnissa. Ravinnosta saa ihmisen toiminnalle välttämättömien välittäjäaineiden osasia, liikunnan aikana lihakset valmistavat välittäjäaineita, ja unen aikana niitä vapautuu kehoon. Tämän lisäksi unen aikana päivän tiedot, tapahtumat ja tunteet järjestyvät aivoissa ja ylimääräinen aines karsiutuu pois, mikä on muistin toiminnan kannalta elintärkeää. Lisäksi aivoista poistuu unen aikana kuona-aineita.

Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoiden keskuudessa luento herätti positiivisia tunteita. Lukion kolmannen vuoden opiskelija Tatiana Chicherina kehuu luentoa: “Vaikka luennossa painottuivat asiat, joista on puhuttu paljon, luennon aikana näitä asioita avattiin vielä pidemmälle. Oli hyvä, kun tuotiin tosielämän esimerkkejä esille.”

Chicherina kertoo saaneensa luennolla hyviä neuvoja ja noudattavansa niitä yhä. “Luento antoi oikeasti motivaatiota nukkua tarpeeksi ja liikkua säännöllisesti, koska nyt tiedän, minkä takia ne ovat niin tärkeitä. Jotta koulu menisi hyvin, elämässä muidenkin osa-alueiden pitäisi mennä hyvin”, Chicherina tiivistää hymy huulillaan.

Teksti Sini Alhosaari

Kuvat Eija Suokko ja

Dmitri Chicherin

 Briefly in English »

Yhteystiedot

Etelä-Tapiolan lukio
Ahertajantie 5
02100 Espoo · Katso kartalla »

Vs. rehtori Juha Kivioja
etunimi.sukunimi@espoo.fi
043 825 8416

IB Coordinator David Crawford
forename.surname@espoo.fi
09-81639109

Kaikki yhteystiedot »