Mieleenpainuvia uratarinoita ja kakkosten TET-kokemuksia

Huhtikuun 3:ntena eli arviointiviikon viimeisenä päivänä Etiksen kakkoset viettivät opojen järjestämää työelämäpäivää ja pohtivat tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Päivä sisälsi monta mielenkiintoista luentoja ja antoi opiskelijoille tilaisuuden kertoa toisilleen omasta TET-päivästään jakamalla kokemuksiaan pienessä ryhmässä muille samankaltaisesta alasta kiinnostuneille.

Työelämäpäivä käynnistyi auditoriossa kello yhdeksältä tietotekniikan diplomi-insinöörin Matti Ristimäen avauspuheenvuorolla. Tämä kolmen lapsen isä on aikaisemmin luonut uraa Vista-ryhmällä ja Speakersforumilla. Tieto Oyj:llä nykyisin työskentelevä Ristimäki luennoi kolme varttia tulevaisuuden työelämästä erityisesti muutoksen, teknologian, liiketoiminnan sekä ihmisen ja työn suhteen näkökulmista.

Teknologisesta muutoksesta Ristimäki nosti esille robotiikan, tekoälyn ja työn suhteen tulevaisuudessa. Hänen mukaansa työnteon lopullisesti mullistava supertekoäly on mahdollinen vasta teknologisessa singulariteetissa, jolla viitataan aikakauteen, jonka teknologista kehitystä ei käytännössä voida ennustaa. Esimerkiksi 1700-luvulla tuskin kukaan olisi voinut uskoa, että nykypäivän auton kaltaiset tekniset saavutukset olisivat joskus tulevaisuudessa arkipäivää.

Teknologia-alan ryhmäpurussa opiskelijat kertoivat TET- eli job shadowing -päivänsä kokemuksista diaesitysten avulla. Vaikka ryhmän opiskelijat olivatkin viettäneet tutustumispäivänsä saman alan työpaikoissa, oli työelämysten kirjo kuitenkin laaja. Yksi  oli tutustunut tekoälyyn Huaweilla, toinen seurannut teollista muotoilua harjoittavan designtoimisto LINKin myyntiasiantuntijaa. Yhteistä teknologia-alaan tutustuneille opiskelijoille oli kuitenkin kiistaton arvostus korkeudeltaan säädettäviä työpöytiä kohtaan.

Myös jäljelle jääneistä aloista koottu ryhmä kulttuuritoimeen, järjestötoimintaan tai yksityiseen koulutukseen tutustuneita esitteli oman job shadowing -päivänsä kohokohdat diaesitysten avulla. Yksi oli viettänyt päivänsä Luonnontieteellisessä museossa, toinen Lihakeskusliitossa ja kolmas Espoon musiikkiopistolla, joten ryhmän jäsenillä ei juurikaan ollut mitään yhteistä ja kokemukset olivat hyvin moninaisia. Toisaalta alojen erilaisuus teki jokaisesta esityksestä omalla tavallaan kiinnostavan, eikä samojen asioiden toistumisesta ollut pelkoa.

 

Laaja kirjo uratarinoita ja koulutustaustoja

Ruokailun jälkeen työelämäpäivä jatkui Etiksen alumnien ja nykyisten etisläisten vanhempien uratarinoilla. Opiskelijat saivat valita kuunneltavakseen neljästä hyvin erilaisesta koulutus- ja työtaustasta kertomaan saapuneista vierailijoista kiinnostavimman. Ankkurissa kokemuksistaan kertoi kauppatieteiden maisteri Juho Kinnunen. Etiksen alumnina Kinnunen oli erityisen tervetullut esittelemään palvelun ja liiketoiminnan designia, jonka parissa hän on työskennellyt Futuricella viimeiset pari vuotta. Ennen Futuricea Kinnunen oli kerryttänyt työkokemusta muun muassa Fjordilla ja Accountorilla.

Aalto-yliopiston kauppatieteellisestä vuonna 2015 valmistunut Kinnunen kertoi myös, kuinka maisteriohjelmaa voi vaihtaa kesken opintojen. Kinnunen aloitti nimittäin opiskelunsa accounting-puolella, mutta kiinnostuikin myöhemmin IDBM- eli International Design Business Management -ohjelmasta. Viimeisimmän vuoden Kinnunen on työskennellyt Futuricen Oslon toimistossa, vaikkakin hän on suunnitellut palaavansa Suomeen pian.

Iltapäivällä opiskelijoilla oli mahdollisuus päästä kuuntelemaan toistakin uratarinaa. Paljon yleisöä kerännyt kansainvälisen osaston päällikkö, rikosylitarkastaja Sanna Palo Keskusrikospoliisista piti mielenkiintoisen puheenvuoron auditoriossa. Hänen kertomuksensa siitä, miten on päätynyt nykyiseen työhönsä, oli kiinnostava ja hauska. Se oli myös tervetullut muistutus siitä, että vielä lukiolaisena ei tarvitse tietää, mitä haluaa isona tehdä. Palo on nimittäin kulkenut omaa polkuaan näkemättä eteensä kunnolla, kokeillut erilaisia reittejä ja tutkinut matkansa tarjoamia mutkia. Muiden auttaminen ja kansainväliset tehtävät ovat kuitenkin olleet varmoja kiinnostuksen kohteita, jotka ovat toimineet kompassina hänen matkallaan.

Lukion jälkeen Palo päätyi opiskelemaan oikeustieteitä Helsingin yliopistoon, koska kaverikin haki alalle. Osan opinnoistaan hän on suorittanut ulkomailla Yhdysvalloissa ja Saksassa, ja vuonna 2010 hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi. Hän ei ole käynyt poliisikoulua, mutta työskentelee nykyään Keskusrikospoliisissa oikeudellisissa asiantuntijatehtävissä ja erilaisissa esimiestehtävissä. Matkustaminen on iso osa myös nykyisiä työtehtäviä. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Euroopan patenttivirastossa Saksassa, käräjätuomarina Helsingin käräjäoikeudessa ja yhdessä maailman korkeimmista poliisitehtävistä: Interpolin toimeenpanevan komitean jäsenenä. Hänen uratarinansa todistaa ainakin sen, että juristin koulutuksesta on vaikka mihin.

Päivän aikana opiskelijat pääsivät kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja ja vaihtamaan ajatuksia niin vierailijoiden kuin toistensakin kanssa. Monelle tulevaisuuttaan pohtivalle kakkoselle työelämäpäivä tarjosi varmasti myös uudenlaisia näkökulmia ja ajatuksia tulevaisuuden kouluttautumisesta ja työllistymisestä. Kiitämme puhujia kattavista esityksistä ja opoja ideoita herättävästä päivästä.

Teksti ja kuvat: Julia Järvelin ja Tuomas Nummela

 

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.