Aistien Milano

Viime lokakuun alussa 22 Etiksen opiskelijaa ja kaksi opettajaa laskeutuivat Malpensan lentokentälle Milanoon. Kulttuuria ja taidetta sisältävän Milano-projektin viikko Italian aistikkaassa kaupungissa oli alkamassa.

Ensikosketus Milanoon oli taianomainen: lämpimän meripihkainen auringonlasku sävytti lentokentän karua maisemaa toivottaen meidät tervetulleiksi. Ilta pimeni nopeasti, mutta muistoissani tuo aurinko ei laske koskaan.

Lämpö myös kuvasi erinomaisesti Milanon katukuvaa. Yhtä lailla Duomo di Milanon kärkevät huiput ja terävät piirteet kuin kadun reunoja sivuavat tavanomaiset rakennuksetkin kylpivät kultaisessa auringonvalossa päivästä toiseen. Lämmön sävyttämät murretut värit raukean keltaisesta kermaiseen toffeeseen ja hunajaisesta okrasta tiilenpunaiseen korostuivat rakennusten seinistä pilvettömän sinistä taivasta vasten. Kaupungin lämpö olisi tosin voinut olla vain kangastus, mutta Milanossa oli oikeasti melkoisen lämmintä - kuulemma lämpimämpää kuin yleensä lokakuussa.

 

Kaupungin kadut tuoksuivat vahvasti tupakalta. Omalla tavallaan se loi tunnelmaa ja antoi jopa hieman vanhanaikaisen kuvan paikallisesta elämästä, mutta sai myös kaipaamaan ja todella arvostamaan Suomen raikasta ilmaa. 

Italialainen vuorokausirytmi oli suurelle osalle suomalaisista aikamoinen muutos omaan arkeen verrattuna: aamulla syötiin aamupala, kevyehkö lounas naposteltiin puolen päivän tienoilla ja illallista nautittiin vasta myöhään illalla. Minulle se ainakin oli koko pitkän päivän odottamisen arvoinen ateria, sillä söin tämän viikon aikana Milanossa parasta ruokaa, mitä olen ikinä syönyt. Illasta toiseen pöytään kannettiin toinen toistaan herkullisempia ruokia. Sain kokea taivaallisia makuelämyksiä muun muassa maukkaan pestolasagnen, mehukkaan kesäkurpitsapiirakan ja eksoottisen mustekala-perunapadan äärellä. Myös maailmankuulua gelatoa tuli tietenkin maistettua matkan aikana useampaankin kertaan.


Kesäkurpitsapiirakkaa lounaaksi
auringon lämmittämässä puistossa.

Italialaiset ovat tunnettuja puheliaisuudestaan ja joskus hyvinkin intensiivisestä keskinäisestä kommunikaatiostaan. Puheensorinan niin laadullinen kuin määrällinenkin lisääntyminen ei kuitenkaan ollut ainoa huomaamani muutos auditiivisessa maisemassani, nimittäin myös julkiset liikennevälineet pitivät kovempaa ääntä kuin Suomessa olen tottunut kuulemaan. Täyteen ahdetun junan kitisevän kirkuva jarrutus asemalaiturille ja rapistuneen ratikan rytinä ja räminä tulivat kuitenkin hyvin tutuiksi viikon aikana.

Milanon katuja astellessa korviin kantautui vilkkaan liikenteen kakofonian lisäksi myös tavattoman taitavien katumuusikoiden esityksiä. Kaupungin äänimaailmaa sävelsivät niin klassisen kuin modernimmankin musiikin kappaleet.


Como-järven hiljaisuus oli mukavaa vaihtelua
vilkkaalle Milanolle.

Grazie Milano!

 

Etelä-Tapiolan lukion ja Liceo Cesare Beccaria Milanon Milano-projekti

  • Tavoitteena tutustua Milanon kulttuuriin ja erityisesti taiteeseen viikon mittaisen opiskelijavaihdon kautta.
  • Projektin vetäjinä toimivat ranskan ja englannin opettaja Jaana Björklund-Vuojala ja kuvataiteen opettaja Leena Kleemola.
  • Ohjelma Milanossa sisälsi tutustumista kaupungin kulttuurillisesti merkittäviin nähtävyyksiin, kuten Duomo di Milanoon ja Castello Sforzescoon, sekä museovierailuja ja päiväretken Como-järvelle.
  • Kansainväliset parit valikoituivat prosessilla, jossa jokainen suomalainen opiskelija täytti kyselylomakkeen, ja näiden lomakkeiden avulla italialaiset opettajat muodostivat parit. Suomalaiset majoittuivat viikon ajan milanolaisen parinsa kotona ja milanolaiset vuorollaan parinsa suomalaiskodissa.
  • Matkan rahoittivat opiskelijoiden vanhemmat. Milanossa italialainen opiskelija kustansi parinsa menot, Suomessa suomalaiset kustantavat milanolaisten vierailun.
  • Viikolla 15 kouluumme saapuivat vastavierailulle milanolaiset vaihto-oppilaat. He pääsivät tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin, kurkistamaan lukiolaisten elämään Suomessa ja saamaan ikimuistoisia kokemuksia.

 

Teksti ja kuvat: Julia Järvelin 17B

 

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.