VAALIPANEELI

Ajankohtaista asiaa muillekin kuin äänioikeutetuille

“Eduskuntavaalipaneeli Etelä-Tapiolan lukio 6.3.2019”, ilmoittaa valkokankaalle heijastettu dia. Yleisöltä menee kuitenkin hetki huomata tämä varsin selkeä merkki hiljentyä. Paikalle viimeisimpinä saapuneet ahtautuvat vielä auditorion lauteille, kun yleisöltä pyydetään hiljaisuutta. Vaalipaneeli alkaisi ihan kohta.

Koko koulun tapahtumissa jaksaa aina yllättää se, miten paljon etisläisiä saadaankaan mahtumaan varsin pieneen auditorioon. Ne, jotka eivät aitiopaikoille päässeet, kurkottelevat nyt kaulojaan ruokalan pyöreissä pöydissä nähdäkseen lavan eteen sohvista kasatun ringinpuolikkaan.

Tänään mukana on kuitenkin muitakin kuin Etiksen opiskelijoita ja opettajia: opiskelijakunnan hallituksen paikalle kutsuma vaalipaneeli. Valkokankaan edessä istuu edustettuina kaiken kaikkiaan kahdentoista puolueen eduskuntavaaliehdokkaita, joiden mielipiteitä ja ratkaisuehdotuksia erilaisiin pulmiin kuultaisiin seuraavan puolentoista tunnin aikana.

  

Kuvissa vasemmasta reunasta alkaen panelistit ovat Simon Elo (Sininen tulevaisuus), Bo Harald (RKP), Henrik Vuornos (kokoomus), Erkki Saarinen (Perussuomalaiset), Samuel Sylf (keskusta), Anni Rolig (Feministipuolue), Matti Karppa (kristillisdemokraatit), Kenneth Morelius (Liike Nyt!), Hussein al-Taee (SDP), Chau Nguyen (vasemmisto), Riikka Nieminen (Piraattipuolue) ja Saara Huhmarniemi (vihreät). Luvassa oli siis mietteitä, mielipiteitä ja ajatuksia joka lähtöön.

Paneelin kysymyksillä ei ollut yhtä selkeää teemaa, mutta jokseenkin jokainen tilaisuuden aikana käsitellyistä aiheista oli mitä suurimmassa määrin ajankohtainen. Kysymysten pohjustuksen ja perinpohjaisen esittelyn hoitivat ammattimaisin ottein Espoon Nuorisovaltuuston etisläinen puheenjohtaja Joel Vanhanen sekä opkh:n puheenjohtaja Sampo Raij ja oppilaskunnan multitalentti Anja Presnukhina.

 

Kysymyksiä ja vastauksia jokapäiväisiin pulmiin

Ensimmäisenä päästiinkin puhumaan jok’ikistä lukiolaista koskettavasta aiheesta: lukio-opiskelun hävyttömän korkeista kustannuksista. Kysymystä myös tarvikkeiden osalta maksuttomasta toisesta asteesta seurasi usea surullisensävyinen hymähdys. Jokainen yleisössä istunut oli nyt kunnolla mukana kuuntelemassa panelistien ajatuksia ja ratkaisuehdotuksia siihen, miten alentaa lukio-opintojen arvioitua   2000 - 2600 euron hintaa, joka jopa sulkee lukion suoraan pois joidenkin peruskoulusta valmistuvien jatko-opintovaihtoehdoista.

Lukio-opiskelun jälkeen siirryttiin keskustelemaan nuorten syrjäytymisestä, johon ratkaisuiksi ehdotettiin juuri koulutukseen ja mielenterveyden hoitoon panostamista. Tasa-arvon kannalta käsiteltiin esimerkiksi maanpuolustusta ja tasa-arvoista työelämää. Armeijan tai siiviilipalveluksen tekeminen pakolliseksi naisille herätti mietteitä sen työelämästä aikaa vievyyden takia. Yhtä mieltä oltiin kuitenkin siitä, että naisten työelämän lasikatot tulisi rikkoa. Ilmastonmuutoksen osalta koko paneelilla oli ideoita ympäristöystävällisemmän huomisen varalle; ydinvoima, parempi joukkoliikenne, autoveron poisto ja korkeiden kulujen asettaminen ympäristöä vahingoittavalle toiminnalle olivat muutamia ratkaisuehdotuksia.

 

Kyllä vai ei?

Paneelin seuraava osuus oli yksinkertainen kyllä-ei-kysymyksiin vastaaminen. Panelistin tuli kysymyksen jälkeen nostaa ylös joko vihreä tai punainen lappu mielipiteensä mukaan. Lisäksi joka kerralla kuultiin pari puheenvuoroa. Aiheita olivat esimerkiksi ydinvoima ja aktiivimalli, mutta myös opiskelijoille läheisempi aihe: äänestysikärajan laskeminen 16 ikävuoteen. Muita pientä puheensorinaa aiheuttaneita aiheita olivat liha- ja lentovero, kannabiksen laillistaminen ja viinit ruokakaupassa.

Kysymyksistä ehdoton tunteidenherättäjä oli ketään yllättämättä pakkoruotsi. Aihe jakoi niin panelistien kuin opiskelijoidenkin mielipiteitä, ja aiheena ruotsin pakollinen opiskelu ansaitsisikin miltei oman pakkoruotsipaneelinsa. Loppuun kyseltiin ratkaisuehdotuksia erilaisiin pulmiin, kuten siihen, miten yrittäjyyteen voitaisiin paremmin kannustaa, työllisyysastetta nostaa ja maahanmuuttopolitiikkaa jatkaa. Yrittäjyysongelmaan ehdotettiin ratkaisuksi pienyrittäjyyden helpottamista ja siihen kannustamista.

Kaiken kaikkiaan paneeli oli onnistunut ja hyvin kasassa pysynyt kokonaisuus, jota oli helppo ja mukava seurata. Vaalipaneelin kaltaiset yhteiskunnallisesti tärkeät tapahtumat ovat hyödyllisiä ja hyviä johdatuksia politiikan mutkikkaaseen maailmaan. Tämäntyyppistä yleissivistävää saisi olla lisää!

 

Teksti: Milli Kosunen 18 D

Kuvat: Leena Kleemola

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.