Mikä ihmeen iipee?

Etiksen käytävillä kävellessä saattaa kuulla outoa kieltä. Se taipuu erilaisilla aksenteilla vääntäen, aina räiskyvästä amerikkalaisesta tasaiseen suomalaiseen ja intialaisen kautta kiinalaisversioon. Tämä outoa kieltä puhuva outo poppoo ovat  koulumme International Baccalaureate Diploma Programme opiskelijat tai tutummin - ne iipeet.


Kuva: Leena Kleemola

 

Kaksi lukiokokemusta

Itse olen suomalaisen koulutusjärjestelmän kasvatti ja vasta lukioon tullessani vaihdoin kansainväliselle IB-linjalle. Esittelytilaisuuksissa erilainen lukiokokemus ja IB:n kuuden aineen malli kiinnostivat. Tuntui oikealta kokeilla jotain uutta ja samalla haastaa itsensä uuden kielen kanssa. Vaikka työmäärä suomenkieliseen lukioon verrattuna on suurempi ja ensimmäinen vuoteni meni englanninkieliseen opiskeluun totutellessa, on IB ollut mielestäni hyvä valinta.

Etiksen kaksi linjaa elävät keskenään hyvin sopusoinnussa. Kävelemme samoilla käytävillä, syömme samassa ruokalassa, välillä jopa ystävystymme. Silti kansallinen linja eroaa IB:stä valtavasti. IB:läisten lopulliseen arviointiin vaikuttavat monet suulliset testit ja kirjalliset tutkielmat vuosien varrella; ylioppilaskirjoitukset - tai loppukoe - ei päätä koko arvosanaa, vain noin puolet siitä. Välillä se toki tuntuu helpotukselta, kun koko ylioppilasarvosana ei perustu yhteen kuusituntiseen rupeamaan, mutta eri aineiden dead linien lähestyessä samanaikaisesti yhteen kokeeseen kunnolla opiskelu kuulostaa luksukselta.

 

Lukio kahdessa vuodessa?

Me IB:t opiskelemme oikeastaan vain kahden vuoden ajan emmekä jaa opiskeluja kolmelle vuodelle, kuten suomea puhuvat kanssaeläjämme. Lukioaikamme eivät koostu jaksoista tai kursseista, vaan kaikkia kuutta IB ainetta opiskellaan kaikissa jaksoissa saman verran. Lisäksi mukaan sekoittuvat Theory of Knowledge, joka myötäilee filosofiaa ja jonka tarkoitus on tehdä meistä pohdiskelevia ja tasapainoisia ihmisiä, sekä Extended Essay, joka on 4 000 sanan tutkielma itse valitusta aiheesta. Itse käsittelin Googlen yksityisyydensuojaa, luokkakavereitteni aiheet vaihtelivat Venäjän vallankumousten käsittelystä aina kemian eri estereiden testaamiseen.

Kaikkiin kuuteen oppiaineeseen keskitytään koko kahden vuoden aikana intensiivisesti, joten omat aineet pitää valita tarkasti. Aineiden valintaan käytetäänkin ennen IB:tä kokonainen vuosi.Tämän “pre-DP-vuoden” aikana opiskellaan kaikkia aineita Suomen opetussuunnitelman mukaisesti ja mietitään, mitkä kaikki kannattaisi omaan kuuteen aineeseen mahduttaa.

IB:n erikoisuuksiin kuuluu myös CAS eli Creativity, Action and Service, luovuus, liike ja palvelus. Se tarkoittaa varsinaisen koulun ulkopuolella suoritettavaa 150:ä tuntia, joista 50 on luovaa työtä, 50 ohjattua liikuntaa ja 50 tuntia vapaaehtoistyötä. Itse käytin aikani opiskelijakunnassa muiden opiskelijoiden hyvinvointia miettien, herättelin luovan puolen itsestäni perustamalla yrityksen, jossa sain suunnitella käytetyistä purjeista laukkuja. Lisäksi puhuin suomalaisesta koulutuksesta erilaisissa tapahtumissa, ja lopulta huomasin olevani puhumassa koulutuksen innovaatioista Unkarissa.


Unkarissa puhumassa koulutustapahtumassa. Kuva: Jamin Hu

 

Maailma kotina

Kolmen vuoden opiskelun ja kovan työn jälkeen IB:läisiä onneksi palkitaan. Etiksenkin IB-opiskelijoiden ovet ovat avautuneet maailman huippuyliopistoihin. Harvard, Oxford, Cambridge, Yale, Edinburgh - suomalaiset IB:läiset ovat ympäri maailmaa opiskelemassa ja samalla kasvamassa maailmankansalaisiksi. Ovet aukeavat paitsi ulkomaille myös etisläisten kestosuosikkeihin — kauppikseen, lääkikseen, oikikseen ja tutalle, sillä IB-tutkinto kelpaa ylioppilastutkinnon tavoin myös suomalaisiin yliopistoihin hakiessa. Kun itse ajattelen kaikkea sitä, mitä IB voi lukio-opiskelujen jälkeen antaa, se osaltaan luo motivaatiota painaa kovan paineen läpi.

Samalla haluan muistuttaa kaikille muillekin etisläisille kavereilleni, että ovet ulkomaille eivät aukea yksinomaan IB:läisille vaan jokaiselle, joka on valmis tekemään töitä menestyäkseen ja jaksaa olla innokas ja rohkea lähtemään koto-Suomesta. Hyvien arvosanojen lisäksi asenteella pääsee todella pitkälle. Omien tähänastisten kokemusteni perusteella niin Suomessa kuin maailmallakin on tärkeää olla avoin, utelias ja ahkera - ja opiskella kieliä. Englanti on kiva osata Jenkkeihin tai Englantiin mennessä, mutta maailmaa ja mahdollisuuksia on näidenkin paikkojen ulkopuolella. Omalla hyvällä asenteella ja kielitaidolla pääsee elämässä minne vain ja pärjää missä vain.

IB on paljon enemmän kuin vain linja koulussa, se on kansainvälinen yhteisö opiskelijoita maailman jokaisesta kolkasta - ihmisiä jotka ymmärtävät, mitä tarkoitat, kun sanot IA, IOP, EE, IOC, WT, WA tai jonkin muun oudoista kirjainyhdistelmistä, jotka me IB:läiset tunnemme.

Se on rankkaa, mutta se antaa myös paljon. Sitä se iipee


Sköne & Co yritykseni mainoskuvauksissa. Kuva: Joona Kurronen

 

Edvin Ingman

Kirjoittaja on toisen vuoden IB-opiskelija, joka Yhdysvalloissa asuessaan oppi englannin sijasta vääntämään kasvoilleen täydellisen tekohymyn.

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.