Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoiden matka Malli-YK-konferenssiin Krakovaan onnistui mainiosti

Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoiden matka Malli-YK-konferenssiin alkoi perjantaina 30. marraskuuta ryhmän tapaamisella lentokentällä. Ryhmäämme kuului Etiksen opiskelijoita sekä kansalliselta että IB-puolelta. Mukana matkalla oli opettaja Katri Råglund. Helsinki-Vantaalta lensimme Krakovaan Münchenin lentokentän kautta. Minua jännitti, mutta samaan aikaan olin erittäin innoissani tulevasta pitkästä viikonlopusta.

Krakovassa meitä odotti kolme päivää kestävä kansainvälinen Malli-YK-konferenssi nimeltään Vistula Model United Nations 2018, lyhyemmin vain VisMUN. Malli-YK:n tarkoituksena on, että jokainen osallistuja, virallisemmin delegaatti, saa tehtäväkseen edustaa jotain maata jossakin Yhdistyneiden kansakuntien komiteassa. Jokaisella komitealla on aiheena jokin ajankohtainen ongelma, joka delegaattien sitten kuuluu ratkaista edustamansa maan näkökulmasta. Etiksen opiskelijat edustivat malli-YK:ssa Jordaniaa, Pakistania tai Uutta-Seelantia. Maat ja komiteat saimme tietää etukäteen, jotta pystyimme jo ennen konferenssia tutustumaan maamme kantoihin ja valmistelemaan muun muassa aloituspuheenvuorojamme.

Konferenssin ensimmäinen päivä aloitettiin ilmoittautumisella. Sen yhteydessä jokainen sai VisMUN-kangaskassin ja kaulaan laitettavan lapun, jossa luki oma nimi ja osallistujan edustama valtio. Ilmoittautumisesta jatkoimme suoraan General Assembliin, koko konferenssiväen yhteiseen kokoontumiseen. Siihen osallistuivat kaikkien edustettavina olevien valtioiden delegaatit. Ensimmäisen kokoontumisen tarkoitus oli saada tapahtuma avatuksi. General Assemblista siirryimme omiin komiteoihimme. Oma komiteani oli United Nations Office on Drugs and Crime eli YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastainen yksikkö. Jokainen delegaatti sai esitellä itsensä, ja samalla tutustuttiin lyhyesti vielä malli-YK:n toimintatapoihin.

Päivät konferenssissa olivat pitkiä - keskimmäisenä päivänä työskentelimme komiteoissa lähes kahdeksan tunnin ajan. Konferenssiin kuului myös niin kutsuttu “social event”, jossa saimme tutustua muihin osallistujiin epävirallisemmissa merkeissä. Puolalaisten kanssa tuli keskusteltua esimerkiksi Suomen koulutusjärjestelmästä, josta he olivat kuulleet paljon hyvää. Vapaa-ajalla me etisläiset ehdimme tutustua keskustan joulumarkkinoihin, Krakovan juutalaiseen kaupunginosaan sekä Puolan kansallismuseoon. Museossa näimme Leonardo Da Vincin kuuluisan maalauksen nimeltään “Nainen ja kärppä”. Matkan aika söimme esimerkiksi herkullisia puolalaisia zapiekanka-leipiä.

Matka oli kokonaisuudessaan upea kokemus! Konferenssista mieleeni jäi rohkeita puheenvuoroja pitäneet, aikaisemmin malli-YK:hon osallistuneet kokeneemmat delegaatit. Sain heiltä inspiraatiota rohkaistua olemaan mukana väittelyissä ja jatkamaan puhujana kehittymistä. Puheen pitäminen ja väittelyyn osallistuminen vieraan maan näkökulmasta tuntui aluksi suurelta, mutta mielenkiintoiselta haasteelta. Oman mausteensa konferenssiin toi malli-YK:ssa käytettävä virallinen englannin kieli. Esimerkiksi puheenvuoroa pyytäessä piti aina nostaa edustamansa valtion lippu ja puheenvuoron saatuaan puhua itsestään kolmannessa persoonassa. Parasta oli, kun tunsi todella voittaneensa itsensä. Malli-YK:n jälkeen esitelmän pitäminen koulussa ei varmasti jännitä läheskään yhtä paljon kuin aikaisemmin. Suosittelen tapahtumaan tutustumista kaikille, jotka haluavat saada esiintymiskokemusta, oppia kansainvälisestä suhteista ja tutustua YK:n toimintaan!

Teksti: Emma Karppinen

Kuvat: Helene Nyländen (1. kuva), Naomi Kaura (2. ja 3. kuva)

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.