Avoin ja utelias Ellen Küchler avautuu Etiksen saloista

“Haluan jakaa innostustani oppilaiden kanssa ja tartuttaa sitä heihin”, kertoo Ellen Küchler, nuori nainen Saksan Dresdenistä. Ellen on ollut tämän lukuvuoden alusta asti koulussamme harjoittelijana ja samalla apulaisopettajana saksan ja ranskan tunneilla. Sain hänestä omilla saksantunneillani hyvin avoimen ja puheliaan vaikutelman. Jokaisella oppitunnilla hän jututti aina paria opiskelijaa kerrallaan, esimerkiksi siitä, mihin he haluaisivat matkustaa tai mitä supervoimia saada itselleen. Kun minä taas puolestani haastattelin häntä, kysyin häneltä muun muassa, miten hän päätyi opiskelemaan ranskan ja yhteiskuntaopin opettajaksi sekä mitä eroja hän on huomannut saksalaisten koulujen ja meidän koulumme välillä.

Ellen sanoo pitäneensä aina koulusta ja lasten kanssa työskentelemisestä.  “Miksi työskentelisin jossain muualla, jos viihdyn täällä näin hyvin”, hän kertoo ajatelleensa koulusta jo nuorena. Hän on hyvin kiinnostunut ranskan kielestä ja politiikasta, ja hänen mukaansa Saksassa on paljon huonoja ranskanopettajia eivätkä oppilaat siksi usein pidä aineesta. Hän haluaa jakaa kiinnostustaan ja innostustaan aineitansa kohtaan ja toteaa naurahtaen, että toivoisi innostuksen myös tarttuvan nuoriin. Tällä hetkellä Ellen opiskelee ranskaa, yhteiskuntaoppia ja myös psykologiaa. Hän toivoo valmistuvansa saksalaisen lukion opettajaksi.

Ellenin syy tulla Suomeen on hyvin yleinen. Hän oli kuullut suomalaisista kouluista paljon hyvää ja tiesi, että Suomella on ollut hyvät Pisa-tulokset. Koulujemme hyvyyttä ei ollut kuitenkaan koskaan perusteltu, ja siksi Ellen halusin uteliaisuuttaan tietää menestyksemme salaisuuksista: mitä suomalaiset opettajat ja oppilaat tekevät eri tavoin kuin esimerkiksi saksalaiset? 

Ensimmäinen asia, jonka Ellen kuulemma huomasi ja josta hän yllättyi, oli se, että opiskelijat sinuttelevat opettajia ja opettajat toisiaan. Saksassa, kuten suurimmassa osassa maailman maista, kaikkia aikuisia ihmisiä, joiden kanssa ei olla kovin läheisiä, teititellään. Ellenistä tuntuu, että koulussamme opettajien ja oppilaiden suhde on muutenkin henkilökohtaisempi kuin Saksassa.  Opiskelijat tuntuvat tietävän, “millainen opettaja on persoonana ja myös joitain henkilökohtaisia asioita hänestä”. Näitä asioita Ellen pitää hyvinä, sillä ne vaikuttavat myönteisellä tavalla koulumme ilmapiiriin. Tunnelma on tuttavallisempi, mikä saa oppilaat ja opettajat kunnioittamaan toisiaan enemmän: arvostamaansa ihmistä ei halua kohdella huonosti.

Opetuksesta Ellen on huomannut, että opettajat puhuvat Saksassa enemmän, kun Suomessa taas opiskelijoilla on enemmän mahdollisuuksia päästä kokeilemaan taitojaan tunneilla. Menetelmä, jonka hän haluaisi tuoda Saksan kouluista Suomeen, olisikin se, että ryhmätöitä tehtäisiin enemmän. Kielten tunneilla, joilla hän on Etiksessä lähinnä ollut, on tehty suurimmaksi osaksi paritöitä, kun opiskelijat ovat työskennelleet yhdessä.

Ellen saapui Suomeen elokuussa, ja hänen harjoittelunsa päättyy joulukuussa. Näiden neljän kuukauden aikana hän on ilahduttanut meitä iloisella ja avoimella olemuksellaan sekä antanut ainakin kaikille saksanlukijoille mahdollisuuden keskustella aidosti saksankielisen ihmisen kanssa. Etisläisten mieleen on ainakin myös jäänyt Ellenin ukulele-esitys koulun halloween-show´ssa.

Oheisessa videossa Ellen lähettää terveisiä Etiksen oppilaille. Hän kertoo, että hänestä on ollut mukavaa olla koulussamme ja seurata suomalaisen koulun toimintaa, esimerkiksi opetusta.

 

 

Hyvää jatkoa ja kiitos, Ellen!

Alles Gute und Danke schön, Ellen!

Teksti, kuva ja video: Hanna Grassel 18D

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.