Saudiopettajat veivät mukanaan itsenäistä opiskelua ja luottamusta opiskelijoihin

Viime syksynä koulussamme vieraili joukko saudiarabialaisia opettajia. Pääsimme haastattelemaan heistä yhtä, Yusuf Rabii’ Al-Shurbajia, joka on englannin kielen opettaja. Hän on työskennellyt kotimaassaan opettajana noin 19 vuotta ja siinä ajassa ehtinyt opettaa kaikkia luokka-asteita.

Saudiopettajat ovat mukana Khibraat-nimisessä projektissa, jonka tavoitteena on koulutuksen kehittäminen Saudi-Arabiassa lähettämällä suuri määrä opettajia ulkomaille oppimaan muiden maiden tapoja opettaa. Tämän jälkeen uudet ideat tuodaan Saudi-Arabiaan, missä niitä jaetaan muiden opettajien kanssa ja otetaan käyttöön omassa opetuksessa.

Yusufin mukaan projektiin on pyritty valitsemaan opettajia hyvin monesta eri kaupungista, sekä pienistä että suurista. Päästäkseen mukaan projektiin opettajat kävivät läpi tarkan valintaprosessin, jossa opettajaehdokkaita muun muassa haastateltiin, heidän englannin kielen taitoaan arvioitiin ja heidän portfolioihinsa perehdyttiin. Näin projektiin saatiin valittua mukaan “eliittiopettajat”, kuten Yusuf asian ilmaisee.

“Projektin budjetti on hyvin suuri”, Yusuf kertoo. “Osa siitä on ulkomaille lähtemistä varten, ja osa käytetään kouluympäristön kehittämiseen, kuten koulukirjoihin ja -tavaroihin.”

 

Suomi - paikallisten täyttämiä hotelleja ja ihailtavia naisia

Yusufin mielestä ylivoimaisesti suurin ero Suomen ja Saudi-Arabian välillä on sää. Toinen silmiinpistävä asia ovat kulttuurien väliset erot, joista hän ensimmäisenä kertoo turismin eroavaisuuksista: “Koska tiesimme Suomen olevan osa Eurooppaa, luulimme, että Suomessa olisi paljon turismia ja että ulkomaalaisia olisi enemmän.” Saudi-Arabiassa väestö on hyvin monikulttuurista, ja asukkaita on muun muassa Itä-Aasiasta ja Afrikasta sekä muista arabimaista, mutta Suomen monikulttuurisuuden puute tuli Yusufille yllätyksenä: “Suomessa hotellit ovat täynnä paikallisia ihmisiä”, hän selittää.

Entä naisten asemaan liittyvät erot Suomen ja Saudi-Arabian välillä?  Yusuf vastaa ihailevansa suomalaisia naisia ja joskus jopa säälivänsä suomalaisia miehiä. Hänestä tuntuu siltä, että naiset olisivat Suomessa jopa korkeammassa asemassa kuin miehet, mikä näkyy esimerkiksi luokan sukupuolijakaumassa kouluissa.

Saudiarabialaiset opettajat olivat huomanneet eron naisten asemassa oman maansa kulttuuriin nähden jo heti Suomeen saavuttuaan. Asiasta kysyttyään he olivat saaneet vastaukseksi naisten vahvan roolin juontavan juurensa sota-ajalta vuosikymmeniä sitten. Yusufin mielestä naisille eivät kuitenkaan sovi rankat työt, vaikka he niihin pystyisivätkin, sillä hän näkee naiset lapsista huolehtivina kasvattajina. Yusuf luonnehtiikin sukupolvien olevan “ensin Jumalan, sitten naisen ansiota”.

 

Suomalainen koulutus keskittyy opiskelijaan

Yusuf on ollut hyvin vaikuttunut suomalaisesta koulutuksesta. “Suomessa koulutus keskittyy opiskelijaan itseensä. Minä olen koulupäivän jälkeen Saudi-Arabiassa hyvin väsynyt, koska teen kaiken työn tunneilla. Huolehdin tiedon välittämisestä opiskelijoille, joten heidän tarvitsee vain ottaa tieto vastaan ja vähän ehkä osallistua. Suomessa opiskelija taas hankkii tiedon itse. Tämä tekee Suomen koulutuksesta erityisen, Yusuf kertoo. Hänen mukaansa Saudi-Arabiassa ollaan menossa itsenäisemmän opiskelun suuntaan, ja juuri siksi Khibraat-projekti päätettiin aloittaa.

Itsenäisempi opiskelu ei suinkaan ole ainoa asia, jonka saudiopettajat aikovat viedä mukanaan. Yusuf kertoo ihailevansa suomalaisessa koulutuksessa sitä, että opiskelijoihin luotetaan: valvonta ei ole tarpeellista esimerkiksi hyppytunneilla tai opiskelijoiden jäädessä koulun jälkeen tekemään koulutöitään, sillä opettajat luottavat siihen, että mitään ei sotketa tai rikota.

Yusuf vaikuttaa oikein tyytyväiseltä Suomen-matkaansa ja on kovasti ihastunut suomalaiseen opetustyyliin. Saudiopettajien vierailu koulussamme oli mukava kokemus, ja heidän ajatustensa kuuleminen Suomesta ja suomalaisista oli hyvin mielenkiintoista. Kiitämme opettajia vierailusta ja toivotamme heille kaikkea hyvää!

 

Teksti: Julia Järvelin

Videot: Rania Al-Moadhen ja Julia Järvelin

 

 

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.