Bugman's Bestin maailmanvalloitus

Bugman's Bestin menestystarina sai Suomen valloituksen jälkeen jatkoa kesän 2018 kansainvälisissä kilpailuissa, ensin kesäkuussa Yhdysvalloissa ja sitten heinäkuussa Serbiassa.

bb_1

Yhdysvaltain-matkamme oli osa muun muassa Hymypoika-patsaistaan tunnetun Opinkirjon järjestämää Yritys hyvä -kilpailua, jonka tarkoituksena on kannustaa lapsia ja nuoria yrittäjyyteen ja yritteliääseen asenteeseen erilaisten luovuutta ja ongelmanratkaisua vaativien vapaavalintaisten kilpailutöiden kautta.

Osallistuimme lukiolaisten kategoriaan lähettämällä kilpailuun business planimme eli liiketoimintasuunnitelmamme sekä lyhyen mainosvideon yrityksestämme, ja suureksi yllätykseksemme saimme kuulla voittaneemme koko kategorian ja lähtevämme New Yorkin osavaltioon edustamaan Suomea kansainvälisiin lukiolaiskilpailuihin.

350


Genius Olympiad on lukiolaisille tarkoitettu kansainvälinen kilpailu, jossa vuonna 2018 yli 1200 kilpailijaa yli 70 maasta kilpaili kuudessa eri kategoriassa, jotka ovat robotics, science, business, art, music ja writing. Osallistuimme business-kategoriaan, jonka keskeisiä kriteereitä olivat ympäristöystävällisten ja kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden kehittäminen sekä sosiaalisen vastuun kantaminen yrityksenä. Tuotteemme ja tarinamme vetosivat tuomareihin, ja meidät palkittiinkin koko business-kategorian pääpalkinnolla.


Kilpailussa meitä arvioitiin aiemmin lähetetyn kirjallisen liiketoimintasuunnitelman lisäksi viiden minuutin yrityspresentaation ja sitä seuranneiden tarkentavien kysymysten perusteella.

Matkassamme ei kuitenkaan ollut kyse pelkästään kilpailemisesta ja voittamisesta, vaan kahdeksan päivän reissun aikana ehdimme ennen kilpailua kiertelemään muun muassa New York Cityn kuuluisia nähtävyyksiä Empire State Buildingista Time Squareen. New Yorkista lensimme SUNY Oswegon kampukselle, jossa monikulttuurisen ilmapiirin ja Niagaran putousten kaltaiset upeat kokemukset jättivät meihin pysyvän jäljen ennen matkaa takaisin New York Cityyn ja ennen pitkää Suomeen.

bb_5

Serbiaan lähdimme voitettuamme Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän Uskalla yrittää -kilpailun parhaan yrityksen tittelin toisen asteen kategoriassa. Vuosittain järjestettävässä kilpailussa Suomen parhaaksi valittu yritys lähetetään kisaamaan muiden Euroopan maiden parhaita vastaan JA Europen eli Nuori Yrittäjyys ry:n kattojärjestön järjestämiin Euroopan-mestaruuskilpailuihin, jotka tänä vuonna sijoittuivat Serbian Belgradiin.

Uskalla yrittää -kilpailu on Vuosi yrittäjänä -kurssin tärkeä osa, jossa tiivistyvät koko kurssin keskeisimmät opit yritteliäisyydestä ja oma-aloitteisuudesta. Vuosi yrittäjänä -kurssi puolestaan on yläkoulu- ja lukioikäisille tarkoitettu ohjelma, jossa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva yritys.

Serbiassa Euroopan nuoria yhdistävien alkuleikkien lisäksi saimme kokea upean risteilyn pitkin Tonavaa ja tietysti tärkeimpänä mahdollisuuden verkostoitua samanhenkisten nuorten kanssa kansainvälisesti. Myös palkintojenjakotilaisuus oli itsessään upea musiikki-, tanssi- ja akrobatiaesityksineen ja maistuvine illallisineen.

European Company of the Year -kilpailussa meitä arvioitiin kirjallisen liiketoimintasuunnitelman lisäksi myös neljän minuutin yritysesittelyn, tuomaristohaastattelun sekä messupistetoiminnan perusteella. Meidät palkittiin kolmannella sijalla kokonaiskilpailussa, mikä yllätti meidät suuresti ja on Suomen kaikkien aikojen paras suoritus tässä kilpailussa.

Näillä matkoilla opimme paljon erilaisten asiakkaiden kanssa toimimisesta paikoin hyvin haastavissakin tilanteissa, puhumattakaan kaikista arvokkaista stressinhallinta- ja ongelmanratkaisukykyä kehittävistä tilanteista niin Suomen NY -semifinaaleissa Kaaressa, kun sirkkaonnenpyörämme kuljetus ja rakentelu osoittautui ongelmalliseksi, kuin Belgradin katukojullammekin, kun meille osoitetun kilpailupisteen mitat eivät vastanneetkaan meille annettuja mittoja, mikä vaikeutti senttimetrin tarkkuudella suunnitellun ständin rakentamista.


Kaiken kaikkiaan nämä reissut olivat ainutlaatuisia ja arvokkaita kokemuksia meille kaikille yksilöinä sekä tietysti myös yrityksellemme saadun näkyvyyden myötä.

Vuoden mittainen yrittäjyyden kokeilu on mielestämme suositeltavaa kaikille, sillä se ei pelkästään tarjoa tosielämän tilanteita, joissa testata omia tietojaan ja taitojaan, vaan opettaa myös paljon itsestä, ympäröivistä ihmisistä ja yhteiskunnasta kokonaisuutena.

Meidän matkamme ei päättynyt lukuvuoden loputtua, vaan toimimme tällä hetkellä Bugman's Best Oy:n nimellä ja pyrimme saamiamme oppeja ja vinkkejä hyödyntämällä laajentamaan toimintaamme entisestään.

Matias Järvinen