Positiiviset lasit päässä koulunkäynnistäkin voi kiittää

Pihka Oksanen

KOLUMNI

 

Istun vanhan ala-asteeni pihalla, ja muistoja alkaa tulvimaan päähäni. Katsoessani vasemmalle muistan nykyisen leuanvetotangon paikalla ennen olleen karusellin ja leikit siinä. Oikealle katsoessani mieleeni tulevat monet katolle lentäneet superpallot ja loputtomat pomppisturnaukset. Taaksepäin katsoessani huomaan käsityöluokan ikkunat ja muistelen tilkkupeiton parissa lempioppiaineeni tunneilla viettämiäni hetkiä. Huomaan, että kaikki asiat, jotka mieleeni ensimmäisenä tulevat, ovat hyviä asioita - joista olen kiitollinen.

Vaikka itse koulunkäynti onkin ollut aikaisine aamuineen ja läksyvuorineen usein hyvinkin uuvuttavaa eikä puurtamiselle aina näe syytä, koulunkäynnissä on myös hyviä puolia: olen saanut oppia leikkimään ja haaveilemaan sekä saanut tärkeitä elämässä tarvittavia taitoja. Osaan kotitaloustuntien ansiosta laittaa makaronilaatikkoa, ja talousmatematiikan kurssin jälkeen asuntolainan ottaminen ja pankkien tarjousten arvioiminen on helppoa.

Hyvien puolien ei tarvitse olla mullistavia, vaan pienetkin yksityiskohdat voivat olla tärkeitä, ja niistä tulee olla kiitollinen. Vaikka se kuinka kliseistä onkin, elämässä ei ikinä voi tietää, mitä tapahtuu - siksi elämän arvostaminen on tärkeää kiireisen arjen keskellä. Tässä on ilonaiheitani ja tärkeitä oppeja, ja niiden myötä haastan jokaisen katsomaan elämää ja koulunkäyntiä toisinaan myös positiivisten lasien läpi ja etsimään kiitollisuuden aiheita:

  1. Lukiossa ruotsin kurssilla törmäsin hyvään artistiin. Yksi kirjan kappaleista tutustutti lukijan Ulrik Muntheriin - vuoden 2009 MGP Nordic -kilpailun voittajaan - jonka laulut hamusin välittömästi Spotify-soittolistalleni.

  2. Olen oppinut arvostamaan vapaa-aikaa. Koska koulunkäynti etenkin lukiossa vie paljon tunteja päivästä, kaikenlaisiin vapaa-ajan tekemisiin ei jää paljoakaan aikaa. Lomilla ja viikonloppuisin - ainakin joskus - koittava vapaus koulutöistä tuntuu huumaavalta.

  3. Myös ihan vain arki-iltana, kun voin viimein sulkea tietokoneella kaikki koulukirjoja ja -projekteja sisältävät välilehdet ja syventyä Netflixiin tai hyvään kirjaan, huomaan iloitsevani ja arvostavani edessä olevaa vapaa-aikaa.

  4. Sain puhuttavaa kiinnostavan pojan kanssa. Ruotsin oppikirjoista on näköjään ollut monta kertaa hyötyä: Yläasteella yksi kappaleista kertoi Nightwishistä, jonka usean jäsenen kotipaikka on Kitee. Olin iskenyt silmäni erääseen poikaan, joka asui juuri siellä, joten sain oivan tilaisuuden herätellä jäätynyttä keskustelua.
Toivottavasti olen onnistunut ja seuraavan kerran, kun joku pääsee työhaastatteluun säväyttävän hakemuksensa ansiosta, hän osaa arvostaa äidinkielen tunneilla oppimaansa kielioppia ja pätevää kirjoitustaitoa.

 

Etan@ on Etelä-Tapiolan lukion oma lehti, jonka jutut ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Etan@ uutisoi koulumme tapahtumista ja juhlista, haastattelee koulumme opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kirjoittaa juttuja ympärillämme tapahtuvista asioista. Jos olet innokas kirjoittamaan, osallistu toki ja hanki samalla kurssi plakkariin! Koulun lehti -kurssin voi liittää myös Mediadiplomi-opintokokonaisuuteen.