Toinen tähti oikealta suoraan Yleen

Etiksen kakkoset olivat päivän mittaisella työelämääntutustumisjaksolla tiistaina 11.4.2017. Työpaikan hankkiminen ja lukio-TET-päivän suorittaminen olivat osa toisen vuosikurssin pakollista opinto-ohjauksen kurssia. Päivän tarkoitus oli saada tietoa ja kokemusta itseä kiinnostavasta alasta, jolle ehkä harkitsee tulevaisuudessa myös suuntautuvansa.

Kun 4. lukujakso alkoi helmikuussa ja opot kertoivat tulevasta työelämään tutustumisesta, mieleeni juolahti pitkäaikainen unelmani media-alan töistä. ”Musta tulee isona meteorologi, niin voin luvata joka päivälle auringonpaistetta”, olin pikku-Emiliana todennut äidille, koska luulin, että television säämiehet ja -naiset saavat päättää päivän sään mielensä mukaan. Hassusta lapsuuden haaveesta kummunneesta päähänpistosta tuli kuitenkin päätös. Otin reippaasti yhteyttä Yleen ja lopulta sain työpaikalta myöntävän vastauksen.

Tutustumiskohteekseni sain Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan osaston Pasilan Mediatalossa. Paikan toimialaan kuuluu sisällön tuottaminen televisioon, radioon ja internetiin. Yleisradio kokonaisuudessaan on vuonna 1926 perustettu media-alan yhtiö. Maailman ensimmäinen yleisradioyhtiö BBC oli aloittanut vain neljä vuotta aikaisemmin. Sittemmin Yle on kyselyiden mukaan nimetty Suomen luotetuimmaksi mediaksi, ja sillä oli vuoden 2016 lopulla noin 3000 vakituista työntekijää.

Ennen TETiä olin erittäin innoissani. Olin yhdeksännellä luokalla työskennellyt kaksi viikkoa Helsingissä Otavamedia Oy:llä, joka toimittaa erilaisia aikakauslehtiä, joten tiesin, että Ylelle pääseminen tulisi olemaan toisenlainen kokemus. Halusin päästä näkemään erityisesti TV- ja verkkosisällön tuottamista, uutistoimitusta ja studiotyöskentelyä sekä käytännössä sitä, miten juttu päätyy kirjoituspöydältä televisiouutisiin. Mediatalon toiminta on lehtien ja television kautta jokseenkin tuttua, mutta silti tuntui, että olin hyppäämässä tuntemattomaan. En osannut odottaa sitä, mitä päivä tulisi kaiken kaikkiaan tarjoamaan.

 

Uskoa, luottamusta ja vähän keijupölyä

Lopulta huhtikuinen TET-tiistai koitti. Tapasin vastuuhenkilöni aamukahdeksalta Mediatalon aulassa, ja päivääni sisältyi niin työtehtävä kuin työseurantaakin sekä runsaasti eri tutustumiskohteita. Aluksi menimme maskin kautta seuraamaan Aamu-TV:n studiokuvauksia ja lähetysohjaamotyötä. Töihin oli tullut kaikenlaisia ammattilaisia aina maskeeraajista kuvaajiin ja ohjelmajuontajiin. Oli kiinnostavaa nähdä suoran lähetyksen tekemistä sekä sen taustalla toimivaa ohjaamoa, josta johdetaan niin esiintyjiä kuin TV-kuvaakin. Opin, etteivät edes minun lukioaamuni kilpaile samassa sarjassa yleläisen työpäivän kanssa, joka voi alkaa jo aamuneljältä.

Aamu-TV:n lisäksi tutustuin Yle Uutisten pääkonttoriin sekä toimittajan työhön yleisesti. Pääsin näkemään uutisten toimittamista tietojen keruusta valmiiksi jutuksi, joka lopulta levitetään nettiin, televisioon tai molempiin. Ylen Mediatalo vaikutti silmissäni valtaisalta, ja siellä on monia eri osastoja, esimerkiksi meteorologian ja graafisen suunnittelun osastot sekä erikoistoimitukset.

Yksi spesiaaliosastoista on Uutisluokka, Ylen mediakasvatusprojekti, johon peruskoulut ja lukiot voivat hakea mukaan. Projektissa Ylen journalistit ryhtyvät ”uutiskummeiksi”, jotka menevät kouluille opettamaan uutisten tekemistä ja blogin kirjoittamista. Ideana on, että nuoret oppivat journalistiikkaa käytännössä, heitä itseään kiinnostavien asioiden kautta. Jutun poikasia voi löytää esimerkiksi omista harrastuksista tai itseä koskettavista tapahtumista tai ilmiöistä.

 

Maailma muutoksessa

Päivän aikana ymmärsin, että media-alalle voi päätyä monia eri reittejä. Ylellä peräänkuulutetaan yleissivistyksen merkitystä kuin Etiksessä konsanaan. Haastattelemani uutisankkuri-tuottaja Tommy Fräntin mukaan ala on tällä hetkellä murroksessa, koska esimerkiksi uusi teknologia tuo omat haasteensa. Erityisesti mobiililaitteiden läpimurto on tällä vuosituhannella muokannut ihmisten median kulutusta merkittävästi. Ammattilaisen on siis tiedettävä, mikä on kiinnostavaa ja missä kanavassa, koska nykyään media ulottuu perinteisten sanomalehtien ja radion lisäksi televisioon ja internetiin. Alan tulevaisuus on joka tapauksessa hyvä, koska ihmisillä on halu tietää asioista, ja alalla menestyy, kun pysyy luotettavana ja kiinnostavana lähteenä.

Yle-päivässäni tavallaan yllättävää oli työpaikan omintakeinen, yleisesti hauska tunnelma. Kaikki tuntuivat olevan iloisia ja avoimia, ja pääsin tapaamaan monia uusia kasvoja. Työntekijää haastatellessanikin opin sen, että mediatalossa työskennellessä jokainen päivä on erilainen. Maailmalla tapahtuu koko ajan jotain uutisoitavaa, joten Fränti kertoi, että kun työpäivä on tullut päätökseen, jäävät työasiat työpaikalle, koska ikinä ei voi tietää, mitä seuraavan päivän uutisaiheet tulevat sisältämään.

 

Voin lentää, voin lentää, voin lentää!

TET-päiväni kohokohdaksi nousi ehdottomasti onnistumiseni saamassani tehtävässä kirjoittaa uutissähke TV-uutisiin. Tarkoitus oli alun perin tehdä ikään kuin leikkiharjoitus siitä, miten uutislähetyksen sisältö syntyy, mutta saamastani vastaanotosta päätellen lopputulokseni osoittautuikin napakympiksi. Menimme kuvittajien huoneeseen kuvittamaan sähkeen eli etsimään aiheeseen liittyvää videokuvaa, jota näytetään televisiossa ankkurin lukiessa uutisjuttua, ja pistimme tuotoksen eteenpäin. Lopulta sähkeeni luettiin Ylen uutislähetyksessä samana päivänä kello 15.

Minulle sanottiin, ettei ”kuka tahansa ikäiseni” olisi ensimmäisenä päivänään saanut työtään television kautta valtakunnan levitykseen. Siinä kohtaa olisi vaatimattomammankin suomalaisen sopinut olla ylpeä. Olin kaikin puolin kiitollinen siitä ystävällisyydestä ja kannustuksesta, jota minulle päivän aikana osoitettiin, ja ylipäänsä mahdollisuudesta päästä vierailemaan Ylellä. Päivä oli tuhti, mutta antoisa kurkkaus kulissien taakse. Itselleni TET oli wanhojen tanssien ja Kiinan-reissun ohella yksi lukion kohokohdista.

Teksti ja kuvat Emilia Ala-Jääski, 15A