Puheenjohtajakin on "vain" tavallinen lukiolainen

Tämän vuoden tammikuun lopussa Etelä-Tapiolan lukion opiskelijakunnan hallitus sai taas uuden puheenjohtajan alkaneelle kalenterivuodelle. Toisen vuoden opiskelija Liisa Tenhovuorella on jo kokemusta hallitustyöskentelystä. Viime vuonna hän toimi Etiksen opiskelijakunnan sihteerinä ja loppukaudesta tapahtumavastaavana. Etana päätti kurkistaa hieman tarkemmin uuden puheenjohtajan taustoihin ja suunnitelmiin.

Liisa on kuulemma jo lapsesta saakka kaivannut vastuuta erilaisissa tilanteissa. Kuitenkin vasta yläasteella hän päätti hakea oppilaskunnan hallitukseen, päästäkseen päättämään Tapiolan koulun ysiluokkalaisten verkkareiden kuosista. Muutkin ovat vuosien aikana huomanneet Liisan halun hoitaa yhteisiä asioita, sillä usein hänet on nostettu oppilaiden joukosta suorittamaan vastuutehtäviä.

Vaikka Liisa olikin kiinnostunut opiskelijakunnan hallituksesta ja sen toiminnasta, mitään erityistä paloa hän ei lukiossa hallitusvastuuseen kokenut, vaan päätös lähteä ensimmäisenä opiskeluvuotena ehdolle tehtiin vain minuutteja ennen vaalipaneelin alkua. Ex tempore -päätöksestä huolimatta jälleen kerran opiskelijakunta näki Liisan potentiaalin, ja hän sai paikan hallituksesta.

Liisa ei selvästikään ole katunut pikaista päätöstään, sillä vastuutehtävät ovat seuranneet toisiaan. Pian pöytäkirjan kirjoittaminen pienen porukan kokouksista vaihtui tapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen lähes neljälle sadalle ihmiselle. Liisa muun muassa suunnitteli ja toteutti hallituksen avustuksella, Puurojuhlan sekä Halloween-päivän ja esimerkiksi käytti lukiomme kauhukoristeluun kuusi tuntia viime vuoden taksvärkkipäivänä! Tarmokas työnteko sytytti kipinän Liisan sisällä, ja haave puheenjohtajan paikasta toteutui toisena lukuvuotena.

Liisa kuvailee työtä opiskelijakunnassa antoisaksi, mutta aikaa vieväksi ja toisinaan erittäin haastavaksi. Puheenjohtaja saattaa joskus kärsiä valtavasta työmäärästä ja aikapulasta. Pitää olla tarkkana, että riittää aikaa myös itselleen eikä pala loppuun, kertoo Liisa.

Liisa on jo ehtinyt miettinyt, mitä tahtoo saada aikaiseksi puheenjohtajakaudellaan. Etikselle on jo pitkään mietitty uutta esittelyvideota. Liisa toivoo, että se saataisiin aikaiseksi hänen kaudellaan. Hän on myös toivonut lisää yhteistyötä Etiksen ja muiden lukioiden välille. Esimerkiksi lukioiden välinen jalkapalloturnaus olisi mukava mahdollisuus tutustua ja tavata muidenkin lukioiden opiskelijoita. “Suomi 100 -juhlavuosi otetaan varmasti huomioon myös Etiksessä!” Ideoita, kuinka Suomea kunnioitetaan, on jo mietitty, mutta niitä ei vielä paljasteta suurelle yleisölle.

Liisa kertoo, että entisenä tapahtumavastaavana hän lupaa, etteivät hauskat tapahtumat lopu tänäkään vuonna. Saamme nauttia edelleen riemukkaista tapahtumista, kuten talvella pidetty “After ski” -päivä, jolloin kaikki saapuivat kouluun lasketteluvaatteissa ja joivat kuumaa kaakaota välitunneilla. Pääsemme myös juhlistamaan joulua tutussa Puurojuhlassa.

Silloin tällöin jäsenten mietteet harhailevat myös hallituksen kokouksissa, ja silloin tarvitaan vahvaa, mutta lempeää johtajaa, joka ohjaa keskustelun takaisin omille raiteilleen. Esimerkiksi abiturienteilla ylioppilaskirjoitusten aikana ajatukset pörräävät tulevissa koitoksissa. Silloin on puheenjohtajan tehtävä katsoa, että hallituksen tehtävät saadaan hoidettua ajallaan. Kun kysyimme, kokeeko Liisa onnistuneensa tehtävässään, ei etismäinen vastaus yllättänyt meitä; vaatimaton puheenjohtajamme totesi: ”Parannettavaa on aina!”

Korrekti vastaus kielii myös Liisan kyvystä esiintyä koulun edustustehtävissä, josta olikin jo saatu esimakua itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, jossa hän tapahtumavastaavana kätteli vieraat silloisen puheenjohtajan Toni Takalan kanssa. Virallisessa tilaisuudessa saimme kaikki ihailla vierestä, kuinka luontevasti ja hymyssä suin Liisa tervehti jokaista opiskelijaa.

Liisa kuvailee itseään todella demokraattiseksi ja sopuisaksi persoonaksi, joka pyrkii aina löytämään kaikkia osapuolia miellyttävän ratkaisun. Esimerkiksi iänikuisia taisteluita koko porukalle sopivasta ruokapaikasta Liisa on tottunut sovittelemaan. “Toinen haluaa McDonaldsiin ja toinen Fafa’siin, eikä kumpikaan tahdo antaa periksi.” Liisa on ryhmässä yleensä se, joka käskee jokaista hakemaan ruoat sieltä, mistä tahtovat, mutta tulemaan sitten samaan paikkaan, jotta kaikki voivat kuitenkin nauttia ateriasta yhdessä.

Esikuvikseen hyvänä johtajana hän mainitsee kaikille etisläisille tutun rehtori Harri Rinta-ahon ja Euroopassakin suositun Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman. Heitä yhdistävät hyvä esiintymistaito ja lähestyttävyys, piirteet joita Liisa arvostaa johtajassa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Liisalla vielä auki. “Valtsikka kiinnostaa tai kauppis; lukion ensimmäisellä mietin lääkistä… Ulkomaillekin tahtoisin vielä ehtiä opiskelemaan.” Onneksi kaikkea ei tarvitse päättää nyt, ja Liisalla on aikaa nauttia puheenjohtajakauden lisäksi myös lukiosta ja ystävistä. Vaikka jatko-opiskelupaikka ei ole vielä tiedossa, voi Liisa jo luvata, ettei hänestä koskaan tule pelkkää “toimistohiirtä”.

Lopuksi Liisa mainitsee vielä kaksi elämänohjetta, jotka ovat kantaneet häntä itseään pitkälle: ”Kohtele muita, niin kuin toivot itseäsi kohdeltavan” ja ”Yrittää kannattaa aina, mutta kaikessa ei tarvitse olla paras!” Nämä vinkit kannattaa jokaisen meistä tallettaa korvan taakse. Liisa muistuttaa, että vaikka lukiostamme saa helposti sellaisen mielikuvan, että se olisi täynnä ”hikareita”, ovat kaikki täällä ihan tuiki tavallisia lukiolaisia.

Teksti Daniela Nurkki

Kuvat Liisan omasta kuva-arkistosta