Etelä-Tapiolan lukion I’m Blue valloittaa maailmalla

Etiksessä on tarjolla Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssi, jolla opiskelijat saavat ryhmissä toteuttaa oman liikeideansa. Abiturientti Helmi Nurkkala osallistui tälle kurssille toisena lukiovuotena yhdessä Ida Salon, Otto Korhosen, Patrik Pyöriän ja An Congin kanssa. Kurssin aikana syntyi terveellinen I’m Blue -mustikkalimonadi.

Itse en valitettavasti ole vielä päässyt maistamaan juomaa, mutta kunhan yrityksen tuotanto vielä laajenee, varmasti vielä pääsen. Suomalaisesta mustikasta tehty limonadi on raikas ja varmasti menestyvä idea, ovathan erilaiset luomutuotteet nykyään yhä enemmän esillä markkinoilla, joten tämäkin tuote sopinee hyvin kuluttajien ostoslistalle.

I´m Blue -tiimi voitti keväällä Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen järjestämässä kilpailussa Suomen mestaruuden ja edusti maatamme  myös EM-kilpailussa Sveitsissä viime kesänä. Yritys on edelleen kovassa nosteessa, mutta nuorten yrittäjien pitää löytää aikaa vielä itse abikeväänkin päättämiseen.

Näin sivustakatsojan näkökulmasta tuntuu, että yritys on vienyt perustajiltaan paljon aikaa ja energiaa. Koska motivaatiota on kuitenkin riittänyt ja ponnistelut ovat tuottaneet tulosta, ei näitä ihmisiä ole pysäyttänyt mikään. I´m Bluella on siis juuri oikea yrittäjän asenne!


Kuvassa Helmi vasemmalta katsottuna toisena.

Kysyin Helmiltä yrityksen tulevaisuuden näkymistä ja limonadiin liittyvistä toiveista ja unelmista.

Mikä on I’m Blue -limonadin vahvuus?

 • Se on suomalaista superfoodia, siinä on paljon mustikkaa. Se mielletään premium-tuotteeksi ja levittää hyvin Suomi-kuvaa.

Kuinka paljon tuotatte limonadia tällä hetkellä?

 • Tuotantomme on tällä hetkellä tauolla.  Viime keväänä teimme illassa 500 pullon eriä. Silloin valmistus tapahtui vielä käsin kotitalousluokassa.

Milloin tuotannon on tarkoitus jatkua?

 • Alkukesästä tehtaassa laajempana tuotantona.

Miten limonadi on käynyt kaupaksi?

 • Se on käynyt kaupaksi hyvin. Kaikki pullot, jotka on tehty, on saatu myytyä. Se, miten paljon pulloja myydään, riippuu myös tuotannon tiheydestä ja lisäksi esimerkiksi siitä, millaisia yhteistyöprojekteja on meneillään.

Millaista palautetta olette saaneet?

 • Tosi hyvää palautetta! Juomaa on kehuttu esimerkiksi erittäin terveelliseksi, siinä on paljon mustikkaa eikä lisäaineita. Myös tuotteen suomalaisuus kerää arvostusta. Ulkomailtakin on tullut kiinnostuneita yhteydenottoja. Pohjoismaalainen luonto kiinnostaa maailmalla, erityisesti Aasiassa.

Millaisia tavoitteita teillä on?

 • Tavoitteena on päästä laajentamaan toimintaa ensin Suomessa ja myöhemmin myös ulkomailla sekä tehdä yhteistyötä muiden suomalaisyrittäjien kanssa.

Miten olette saavuttaneet tavoitteet tähän asti?

 • Tekemällä paljon töitä ja ajankäytön tarkalla suunnittelulla. Yrittäjän periksiantamaton asenne on myös tärkeä!

Millaisia yrityksenne toimintaan liittyviä unelmia sinulla on?

 • Tulevaisuudessa olisi mahtavaa, jos tuote olisi useammissa paikoissa myynnissä. Samoin se, että pystyisi palkkaamaan töihin muita nuoria ja inspiroimaan nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä itse. Se on niin palkitsevaa.

Suoritat kuitenkin vielä abivuotta, miten sinulla riittää aikaa kaikkeen?

 • Koulusta on saanut uskomattoman paljon tukea ja kannustusta viedä projektia eteenpäin. Rehtori ja opettajat ovat ymmärtäneet kiireisen aikataulumme ja joustaneet dead lineissa. Myös pakollisia poissaoloja on annettu anteeksi. Se on auttanut paljon! Tietysti on tämä rankkaakin, mutta tärkeää on se, että miettii tarkkaan, miten aikaansa, käyttää ja yrittää huolehtia omasta jaksamisesta.

Millaisia muita tavoitteita sinulla on?

 • Päästä oikikseen opiskelemaan ja siitä edetä työhön, josta voi nauttia. Kuitenkaan ikinä ei pysty sanomaan, minne päätyy. Kaikki on niin sattumankauppaa ja pienistäkin päätöksistä kiinni. Kansainvälinen työ olisi silti unelma ja itselle varmasti mieluisa tapa työskennellä.

Millaisen viestin haluat lähettää muille nuorille?

 • Haluan inspiroida muitakin nuoria kokeilemaan oman yrityksen perustamista. Etis antaa siihen loistavan mahdollisuuden!

Tästä linkistä pääset tutustumaan yrityksen omiin kotisivuihin: www.imblue.fi.

 

Teksti Sofia Tyykiluoto

Kuva Toni Immonen / Nuori Yrittäjyys ry.