Elämämme mullistavin vuosi

Murrosiässä tunteet kulkevat vuoristorataa. Vanhemmat ehkä ajattelevat tai vähintään toivovat sen olevan vaikeinta aikaa omien nuortensa elämässä, mutta niin ei valitettavasti ole: murrosiän juuri haihduttua tieltä nuoret kohtaavat uudet, todelliset paineet, kun heidän täytyy tehdä tärkeitä päätöksiä.

Olemme aloittaneet lukiossa aikuistumisen ja samalla oman tulevaisuutemme muokkaamisen. Tehtävä ei ole helppo. Olen alkanut vihdoin tajuta, että nyt jos koskaan on keskityttävä ja harkittava tarkkaan, mitä valintoja tekee. Samalla, kun tunnetasolla käy omaa painiotteluaan, päälle käyvät myös ulkomaailman haasteet.

Jokaisen lukiolaisen kolmen vuoden huipennuksesta, ylioppilaskirjoituksista, aletaan puhua jo lukion ykkösvuonna. Silloin kirjoitukset kuitenkin tuntuvat vielä etäisiltä. Ainoan ripauksen niiden todellisuudesta koulun nuorimpien arkeen tuo se, että koulun auloissa liikkuu hiukset joka ilmansuuntaan sojottavia, pari vuotta vanhempia opiskelijoita eli abiturientteja. Ensimmäisenä lukiovuonna ei kuitenkaan itse vielä osaa stressata tulevasta.

Sitten alkaa toinen lukiovuosi. Oppiaineita alkaa karsiutua ja ajatus siitä, mitä aineita aikoo kirjoittaa, alkaa vakiintua. Kakkosvuosikurssilainen rupeaa jo laskemaan kurssien määrää ja kuuntelemaan tarkemmin auditoriossa vuotta vanhemmille abiturienteille järjestettäviä infotilaisuuksia.

Sitten koittaa kolmas vuosi - abivuosi. Vaikka siihen on kuinka yrittänyt valmistautua ja miettiä, millainen se tulee olemaan, ei siihen tunteitten ja kokemusten vuoristorataan ole pystynyt varautumaan. Aluksi tuntuu helpolta. Lukujärjestykset ovat ehkä jopa entistä kevyempiä, ja kursseilla alkaa olla tarjolla kertausta; uutta opittavaa ei niinkään enää tule. Samalla kuitenkin ymmärtää, että tässä tämä nyt sitten on. Näillä kolmen vuoden aikana opituilla tiedoilla pitää siis pärjätä. Sillon iskevät paineet.

Me etisläiset emme ole tottuneet olemaan pohjaa tai edes keskitasoa. Koulumenestyksessämme tähtäämme parhaimpaan mahdolliseen. Alkaa hillitön lukeminen, vaikka samalla pitääkin edelleen tehdä kurssitöitä. Alkaa elämän suunnittelu. Minne hakea kirjoitusten jälkeen? Mille paikkakunnalle? Mistä rahat? Mistä työ? Vuorokauteen pitää silti yrittää mahduttaa myös kahdeksan  tunnin yöunet. Eikä unohtaa sovi vähintään kahden tunnin urheilua raittiissa ilmassa. Vapaa-aikaakin pitää ehtiä viettämään ja tapaamaan kavereita. Tällainen yhtälö ei kuitenkaan ole mahdollinen; yksinkertainen fakta vain on se, että abivuonna tekemistä on kymmenelle ihmiselle yhden ihmisen sijaan.

Näitä ajatuksia ja paineita kokevat varmasti kaikki. On aivan normaalia väsyä ja tuntea olevansa loppu. Emmehän me ole yli-ihmisiä. Olemme kasvavia nuoria, jotka silti tarvitsevat nuoruutensa ilon ja rentouden, ilman kokoaikapaineita. Kaikesta kuitenkin selviää. Toivon, että tulevaisuudessa abiturienttien paineet helpottavat. Keväällä 2018 on tulossa muutos korkeakouluun hakemiseen. Ylioppilastutkinnoilla pääsee suoraan sisään jatko-opintoihin jo 50 prosenttia hakijoista. Tämä vähentää ylioppilaskokeiden jälkeistä stressiä, joka aiheutuu pääsykokeista. Toivon, että tämä muutos toimii, sillä liika stressaaminen ei ole hyvästä.

Kuitenkin abivuosi tuo tullessaan paljon hyvääkin. Oppiminen on parhaimmillaan. Tietoa tulee kaikkialta, ja sen jälkeen, kun on saanut tehtyä kaikki tarvittavat työt, opitun sisäistämisen tunne on palkitseva. Myös erilaiset tapahtumat tuovat piristystä abivuoteen. Ensin juhlitaan penkkareita, ja kohta ovatkin jo lakit päässä. Sen jälkeen siirrytään kuluneista kolmesta lukiovuodesta haikein, mutta jännittynein tunnelmin kohti tulevaa.

Sofia Tyykiluoto