Penkkaripäivän tuoma ilo näkyi - ja kuului kauas

Koko Suomessa vietettiin torstaina 16.2. perinteistä penkkaripäivää. Silloin abit jättävät hyvästit kouluvuosille ja kakkoset juhlistavat samana päivänä tuloaan lukion vanhimmiksi tanssimalla vanhojen tanssit. Monille opiskelijoille - ja jopa vanhemmille ihmisille - penkkaripäivä on vuoden parhaimpia ja antoisimpia. Jo edellisenä perjantaina alkaneiden ylioppilaskirjoitusten lomassa annetaan lupa nauttia rankan, mutta antoisan koulu-urakan päättämisestä. Penkkareissa pidetään taukoa kirjoitusten stressistä ja juhlitaan ylpeinä. Tänäkin vuonna abiturienttien ilo huokui kauas. Rekat heiluivat värikkäästi pukeutuneen rykelmän tömistellessä lavan lattiaa. Erilaiset huudot kaikuivat kauas asti, onhan eri koulujen abiturienteilla tavoitteena olla kovaäänisempiä kuin toiset. Mielikuvituksellisesti pukeutuneiden abien kasvoilta paistoi tunteiden kirjo jännityksestä uhmakkuuteen.

Penkkareihin valmistautuminen aloitetaan kouluissa jo aikaisin, kuuluvathan päivään rekat, lakanat, asut, karkit ja abien muulle koululle järjestämä show. Etelä-Tapiolan lukiossa penkkaripäivä alkoi oikeastaan jo edellisenä iltana abiturienttien ja heidän opettajiensa illallisella Kaapelitehtaalla, jonne kokoonnuttiin muistelemaan yhteisiä aikoja. Puheita pidettiin ja kyyneleitä tirautettiin, sisältäväthän kuluneet kolme vuotta paljon antoisia kokemuksia ja tunteikkaita muistoja.

Itse penkkariaamu käynnistyi abien ja opettajien yhteisellä aamupalalla. Tarjolla oli eväsleipiä, kahvia ja keksejä. Energiaa tulevaan päivään kyllä tarvittiinkin. Kaikki espoolaisabit lähtivät matkaan omilta kouluiltaan; ensin ajettiin Tapiolan Metro-areenalle ja sieltä sitten lähdettiin pitkänä rekkakulkueena ajelemaan ympäri eteläistä Espoota. Iloisia ja vapautuneen näköisiä penkkarilaisia seurasivat tuhannet ihmiset rekkareitin varrella. Karkit lentelivät kuorma-autojen lavalta tuttuun tapaan, ja niiden perässä juoksivat niin lapset kuin aikuisetkin.

Etelä-Tapiolan lukion, kuten monien muidenkin koulujen, abiturienttien juhlahumu jatkui vielä pitkälle yöhön: rekka-ajelun jälkeen suunnattiin kohti satamaa ja 22 tunnin risteilyä. Laivalla abit saivat taukoa koulusta ja pääsivät yhdessä juhlimaan ja kuuntelemaan risteilyn esiintyjien, kuten Sannin ja Petri Nygårdin musisointia. Penkkaripäivä sujui suuremmitta ongelmitta ja ikäviltä tapahtumilta vältyttiin.

Seuraavana tavoitteena ovatkin ylioppilaskirjoitukset ja lakin saanti päähän. Onnittelut kaikille abiturienteille ja voimia luku-urakkaan!

Sofia Tyykiluoto