Opinsaunan lauteilta Jorvin palovammakeskukseen

Kello on kolmea minuuttia vaille kaksi perjantaina 3.2.2017. Odotan Jorvin sairaalan pääaulassa matemaattisten aineiden opettajan Pirjo Häkkisen ja 21 muun etisläisen kanssa tehohoitolääkäri Maarit Hultin saapumista. Jännittää – sain vastuulleni antaa emännällemme kukkakimpun kiitokseksi ekskursion järjestämisestä. Kaikki vaikuttavat innostuneilta ja energisiltä.

Hult saapuu viimein. Ripeä kävelytyyli, valkoinen lääkärintakki ja sen alla piilevät vihreät suojavaatteet antavat hänestä pätevän, asiallisen ja ennen kaikkea ystävällisen vaikutelman. Ojennan kimpun hänelle, hän kiittää, ja lähdemme matkaan.

Saavumme hyvin valaistuun konferenssihuoneeseen, jossa meille tarjotaan sämpylää ja mehua. Hult esittelee itsensä Jorvin sairaalan palovammakeskuksen tehohoitolääkäriksi. Syömme välipalan ja kuuntelemme selostusta lääkärin arjesta teho-osastolla ja potilaista, joista useimpien vakavan palovamman on aiheuttanut kuuma tai kiehuva vesi, keittiössä tai saunassa.

Hult kertoo päivystävänsä ilman yöunia kaksi kertaa viikossa. Hän myöntää hetken päästä, ettei ole nukkunut viime yönä ollenkaan. Yllätyn suuresti, sillä hän kuulostaa erittäin motivoituneelta kertomaan meille työtehtävistään. Ei varmasti ole helppoa pitää lukioryhmälle ekskursiota päivystyksen jälkeisenä päivänä – arvostan häntä suuresti. Itse simahdan koulun penkille jopa ruhtinaallisilla kuuden tunnin yöunilla enkä edes osaisi kuvitella itseäni tällaisen tilanteen vetäjänä.


Etiksen opiskelijat testaavat sydäniskuria


Kierros uudessa palovammakeskuksessa

Vierailun tavoitteena oli tarjota Etiksen lääketieteestä kiinnostuneille opiskelijoille katsaus teho-osaston päivittäiseen toimintaan ja siellä työskentelevien lääkäreiden arkeen. Paitsi että Hult kertoi työrytmistään teho-osastolla, vastasi hän myös opiskelijoiden kysymyksiin muun muassa työympäristön viihtyvyydestä, lääkärin vastuista ja vapaa-ajasta. Opimme esimerkiksi, että jokaisella osaston lääkärillä on vastuullaan päivystää tietty määrä viikossa ja että lakisääteisestä ylittynyt työmäärä korvataan vapailla.

Keskustelutuokion jälkeen Hult vei opiskelijat esittelykierrokselle Jorvin uuden laajennuksen eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin keskitetyn palovammakeskuksen tiloihin. Kierroksemme alkoi uusien työhuoneiden esittelyllä. Niiden suunnitteluun ja toteutukseen on selvästi käytetty paljon aikaa ja resursseja: työhuoneiden kaareva muoto mahdollistaa sen, että hoitaja voi valvoa kahden huoneen tapahtumia samaan aikaan, ja valvontapöydillä sijaitsevien painikkeiden avulla huoneiden ikkunat voidaan peittää potilaan yksityisyyden suojaamiseksi.


Hult demonstroi oppilaille ikkunapainikkeiden toimintaa


Ambulanssilla suoraan sisään sairaalaan

Kävimme läpi uuden rakennuksen muitakin tiloja. Näimme henkilökunnan tilat, aulan ja erilaiset salit, joissa lääkärit työskentelivät paraikaa. Uusi laajennus on modernin ja viihtyisän oloinen lisäys Jorvin sairaalaan. Käytävät ovat avaria ja valoisia, ja laajennuksen päässä on jopa pieni terassi henkilökunnalle. Viihtyisyys näkyi myös työntekijöissä - meitä tervehdittiin iloisella asenteella, kun teimme parhaamme, jottemme olisi hoitajien ja lääkäreiden tiellä.


Hult esittelee keskuksen tiloja, kun odotamme hissiä alakertaan

Salien ja henkilökunnan tilojen esittelemisen jälkeen suuntasimme alakertaan isolla hissillä. Se todella on valtava, sillä tilaa tarvitaan esimerkiksi tyhjien sänkyjen ja potilaiden kuljettamiseen. 24 ihmisen joukkomme mahtui hissiin helposti.

Alakerrassa meitä odotti ambulanssiaula. Se on suunniteltu niin, että ambulanssien saapuessa sairaalaan suuret liukuovet avautuvat ja sulkeutuvat, jottei kylmyys pääse sisään. Tämän ansiosta potilaat eivät siis joudu lainkaan kosketukseen kylmän ilman kanssa hoitoon tullessaan.


Paarit toimitettiin takaisin ambulanssiin juuri ryhmän ollessa läsnä

Elvytystä kasaridiskon tahtiin

Ambulanssiaulan katsastamisen jälkeen suuntasimme takaisin ylös. Palasimme työhuoneisiin harjoittelemaan elvytystä ja intubaatiota. Aloitimme defibrillaattorin eli sydäniskurin käytön opettelemisella. Meitä opasti tehohoitaja Teemu Hult. Hän opetti meille defibrillaattorin toimintaperiaatteen ja käyttämisen juurta jaksaen painottaen myös elvytystilanteen vakavuutta. Saimme neuvoksi elvyttää legendaarisen Staying Alive -kappaleen rytmin tahtiin.

Nuket elvytettiin ja diskot tanssittiin, ja siirryimme lopuksi seuraavaan huoneeseen harjoittelemaan intubaatiota. Intubaatioputki asetetaan nukutetun tai tajuttoman potilaan henkitorveen. Toimenpiteen tarkoituksena on turvata potilaan hapensaanti. Hult kävi toimenpiteet läpi kahden opiskelijan kanssa, ja muu ryhmä seurasi tilannetta.


Hult havainnollistaa stetoskoopin käyttöä

Harjoituksien jälkeen palasimme konferenssihuoneeseen hakemaan tavaroita ja lähdimme iloisin mielin. Ekskursio oli ollut erittäin onnistunut.

Itse koin reissun olleen hyvin antoisa. Pääsin kysymään lääkärin päivittäiseen elämään liittyviä kysymyksiä ja tutustumaan sairaalan varusteisiin omin käsin. Jorvin uusi laajennus vaikutti tarkasti ja innovatiivisesti suunnitellulta, vaikka maamme nykyinen taloustilanne rajoittikin kuulemma budjettia odotettua enemmän. Puhun varmasti monen tulevan etisläisen lääkäriopiskelijan puolesta sanoessani, että Jorvin palovammakeskuksessa olisi hieno saada työskennellä.

Tästä pääset katsomaan kaikki 33 kuvaa ekskursiosta.

 

Teksti ja kuvat: Myrsky Arikoski