Kiinnostava ekskursio Koneella

Viime koeviikon perjantaina, 25. marraskuuta etisläisillä oli huikea mahdollisuus päästä tutustumaan Suomen viennin ykkösnimiin kuuluvan Koneen tuotantolaitokseen. Hyvinkäällä meidät vastaanotti Antti Hoppania, entisen etisläisen isä, runsaiden tarjoiluiden kera. Hän johtaa Koneen tuotesuunnitteluosastoa, ja aloitimmekin ekskursion tutustumalla Koneen historiaan, tuotantoon ja toimintaperiaatteisiin. Saimme myös tietää hauskoja tosiasioita alasta yleensä: esimerkiksi sen, että eri kulttuureissa halutaan hissien sisustuksen olevan erilainen ja ovien avautuvan eri tavoin: joissain maissa niiden pitää alkaa avautua, ennen kuin hissi on pysähtynyt, toisissa taas näin nimenomaan ei haluta tapahtuvan.


Kertoessaan Koneen toimintaperiaatteista Hoppania korosti turvallisuuden merkitystä. Pian siirryimmekin Koneen hisseillä kerroksen ylöspäin, josta saimme valita itsellemme sopivan kokoiset Sievin suojakengät kierroksen ajaksi. Tämän jälkeen pääsimme näkemään, kuinka hissien ja liukuportaiden osia testataan. Saimme muun muassa astua sisään höyryävän kuumaan huoneeseen, jossa testataan hissien sääolosuhteiden sietokykyä. Saimme myös nähdä, kuinka kokeillaan köysien kestävyyttä, sekä tutkia pettäneiden osien vaurioita mikroskoopilla. Lisäksi alueella näkyi monia torneja, joissa myös testaillaan hissien luotettavuutta.

Oli kiinnostavaa - ja hissipelkoisena helpottavaa - nähdä, kuinka tarkkaan hissien ja liukuportaiden jokaista osasta testataan ja kuinka varmistus käytännössä tapahtuu. Huolellisen testauksen lisäksi Koneen hissien luotettavuus perustuu myös säännölliseen huoltoon ja sisäänrakennettuun teknologiaan, joka ilmoittaa hyvissä ajoin huollon tarpeesta, jotta “people flow” - ihmisten sujuva liikkuminen - ei kärsi.

Vierailun päätteeksi ja muun ryhmän lähdettyä Hoppania antoi meille vielä pienen haastattelun. Hän kertoi omasta opiskelu- ja työhistoriastaan sekä johtajuudesta yleensä. Hän valmistui konetekniikasta diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1990. Johtamisen makuun hän pääsi jo nuorena reserviupseerikoulussa ja ylioppilaskuntatoiminnassa. Kone ei ole ainoa vaikuttava nimi, joka Hoppanian työhistoriasta löytyy, vaan hän on toiminut vuosituhannen vaihteessa myös muun muassa Nokialla nimikkeellä “Head of Solution Area”. Omista periaatteistaan johtajana hän kertoi sen, että hän pysyttelee johtajana hieman taka-alalla eikä halua asettua alaistensa yläpuolelle: alaiset saavat esimerkiksi päättää, missä hän kokousten aikana istuu.

Oli todella hienoa päästä tutustumaan näin merkittävään yritykseen tarkemmin ja kurkistamaan siellä työskentelevien ihmisten arkeen. Nyt vierailun jälkeen on helpompi ymmärtää, miten Kone on onnistunut nousemaan niin merkittävään asemaan alallaan ja valtaamaan laajat markkinat.

Teksti Ella Koivula ja Axa Lares, 14A

Kuva Pirjo Häkkinen