Ovet auki ruotsille ja Ruotsille

Perjantaiaamuna 4.11. Etiksessä pidettiin kakkosvuoden opiskelijoille ja abiturienteille suunnattu Studera på svenska eller i Sverige -tapahtuma, jonne saapui runsas määrä aiheesta kiinnostuneita opiskelijoita. Tilaisuuteen oli pyydetty entisiä etisläisiä kertomaan tämänhetkisistä yliopisto-opinnoistaan joko Suomessa ruotsin kielellä tai Ruotsissa.
Ensimmäisenä esiteltiin ruotsinkielisiä jatko-opintomahdollisuuksia Suomessa ja ääneen pääsivät ex-etisläiset Hanna-Mari Immonen, joka opiskelee Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä yksikössä Vaasassa, sekä Veli Saarinen, joka käy kokonaan ruotsinkielistä kauppakorkeakoulu Hankenia. Handelshögskolanin ja Helsingin yliopiston ruotsinkielisten opintokokonaisuuksien lisäksi Åbo Akademi voi olla varteenotettava vaihtoehto ruotsiksi opiskelemisesta kiinnostuneille. Toistaiseksi hakeminen koulutuksiin tapahtuu vielä sisäänpääsykokeiden kautta.
Syiksi hakea ruotsinkieliseen koulutukseen opiskelijat nostivat päällimmäisenä esiin avarakatseisuuden. Ei ole hyvä lukita ajatuksiaan vain yhteen opintokohteeseen ja, niin hankalaa kuin se onkin, epätoivoisena pyrkiä sinne vuodesta toiseen. Sen sijaan kannattaa olla avoimin mielin ja tutustua mahdollisimman moniin eri vaihtoehtoihin, koska ikinä ei tiedä, mitä itselle yllättäviäkin ratkaisuja voisi olla tarjolla. Esiin nousivatkin myös uteliaisuus ja uudenlaisten kokemusten hankkiminen sekä toisaalta itsevarmuus lähteä toteuttamaan tavoitteitaan. Itseluottamuksesta kertoo myös se, ettei Immosella ollut hänen mukaansa erikoisen laajaa ruotsinkielistä taustaa. Kielitaito on kuitenkin opintojen alettua kehittynyt kuulemma huimasti.
Suomessa sujuva ruotsin kielen taito on valttia työmarkkinoilla. Onhan ruotsi toinen virallinen kielemme. Toisaalta ruotsinkielisellä tai kaksikielisellä tutkinnolla on helppo erottautua muista hakijoista töitä etsiessään, ja lisäksi siltä pohjalta on kätevämpi jatkaa, jos itse Ruotsiin muuttaminen on haaveissa. Opiskelijat sanoivatkin: ”Ruotsiksi opiskeleminen avaa ovia, muttei sulje yhtäkään.”


Tilaisuudessa oli seuraavaksi vuorossa puhetta opiskelusta Ruotsissa. Suomalaisten opiskelijoiden muuttaminen Ruotsiin on ollut viime vuosina lisääntymään päin, ja syynä siihen on muun muassa hakemisen helppous: oppilaitokseen voi päästä sisään pelkällä ylioppilastodistuksella ilman pääsykokeita, eikä lukukausimaksujakaan tarvitse maksaa. Toisaalta Ruotsi on suomalaiselle tuttu ja turvallinen kohde, koska maan kulttuuri ei paljoa poikkea omastamme ja sieltä on vaivatonta matkustaa lomilla Suomeen tapaamaan ystäviä ja sukulaisia. Hakumahdollisuus tarjoutuu kaksi kertaa vuodessa: syyskuussa ja tammikuussa alkaviin opintoihin.
Tilaisuuteen paikalle eivät päässeet Etiksen tämän kevään abiturientit Aurora Idänpään-Heikkilä ja Renja Vänskä, mutta he kertoivat videoiden välityksellä elämästään ja opiskelustaan Ruotsissa. Renjan video löytyykin tästä linkistä.
Tapahtuman järjestämisestä vastannut ruotsinopettaja Johanna Jokela kertoo, että idea tilaisuudesta lähti usean abiturientin osoittamasta mielenkiinnosta ruotsinkielistä opiskelua tai vaihtoehtoisesti Ruotsiin muuttamista kohtaan. Studera på svenska eller i Sverige oli siihen hyvä ratkaisu, jotta usealle kiinnostuneelle opiskelijalle voitaisiin jakaa tietoa aiheesta samalla kertaa. Tilaisuus meni Jokelan mukaan juuri niin kuin pitikin.
Samaa mieltä tapahtuman onnistuneisuudesta oli tilaisuuteen osallistunut toisen vuoden opiskelija Elisa Kemppainen. Hän kertoo, että vaikkei aiemmin ollut erityisen kiinnostunut Ruotsissa opiskelemisesta, tilaisuus sai ajatuksen tästä vaihtoehdosta tuntumaan mahdollisemmalta. Samaa palautetta oli Jokelan mukaan tullut abeiltakin, jotka olivat sanoneet, että ruotsinkielinen opiskelu kiinnostaa yhä enemmän ja mahdollinen hakeminen on alkanut tuntua konkreettisemmalta.
Jos olet itse kiinnostunut hakemiseen ja opiskeluun liittyvistä asioista, pyydä apua Johanna Jokelalta. ”Ex-etisläisiä on tälläkin hetkellä Ruotsissa opiskelemassa arviolta noin 15 - 20. He lukevat pääasiassa lääketiedettä tai lakia, mutta mukaan mahtuu myös esimerkiksi opettajaksi ja hammaslääkäriksi opiskelevia”, hän kertoo. Opiskelijoita asuu laajalti eri puolilla Ruotsia ja Suomea, ja he auttavat etisläisiä mielellään aiheeseen liittyvissä kysymyksissä. Älä siis pelkää ottaa heihin yhteyttä!


Teksti Emilia Ala-Jääski, 15A
Kuvat Johanna Jokela