Jani Toivola ja rasismin monet kasvot

 

 

Oli lämmin, kesäinen ja tuulinen toukokuun keskiviikko, kun matkasimme Helsinkiin tapaamaan vihreiden kansanedustajaa Jani Toivolaa. Tapaamispaikaksi oli sovittu Pikku parlamentti, paikka jossa eduskunta majailee eduskuntalon ollessa remontissa. Siellä meitä vastassa oli kansanedustajan avustaja Saila Lindroos. Hän ohjasi meidät ystävällisesti Toivolan luokse kabinettiin, lounastavia parlamentaarikkoja kuhisevan ruokasalin läpi.

 

Rasismin ja työelämän kohtaaminen

Halusimme keskustella Toivolan kanssa rasismista ja sen vaikutuksista toisaalta lapsiin, toisaalta aikuisiin. Ensimmäisenä kysyimme, miten rasismi on näkynyt Toivolan omassa työssä. Hän kertoi, ettei hän itse koe rasismia työpaikallaan, mutta joskus sattuu tilanteita, joissa pilkahdus rasismia saattaa ilmetä esimerkiksi parlamentaarisissa väittelyissä.

Toivola kertoi myös, että hänen ollessaan näyttelijä ihonväri saattoi ratkaista roolin saamisen. Saattoi käydä niin, että ohjaaja ei valinnut Toivolaa, koska tämä on tummaihoinen ja rooliin tarvittiin valkoihoinen tai jokin muu ulkonäkökriteeri ei täyttynyt.

Valitettavasti Toivola on kohdannut rasismia myös työnsä ulkopuolella. Osa ihmisistä etsii netistä tieten tahtoen Toivolan sähköpostiosoitteen ja kirjoittelee hänelle hyvin ilkeitä, epäkunnioittavia ja rasistisia viestejä. Toivola pitää tällaisia tekoja typerinä, koska ihmiset eivät uskalla sanoa asiaansa kasvotusten tai omalla nimellään. Hän kuitenkin suhtautuu asiaan neutraalisti eikä anna ihmisten ilkeiden mielipiteiden vaikuttaa työhönsä tai elämäänsä.

 

Lapset rasismin uhreina

Rasismin vastaisen viikon 21.- 27.3.2016 aikana mediassa oli esillä kaksi ikävää tapausta, jotka kohdistuivat lapsiin. Ylellä haastateltiin 11-vuotiasta Valtteria, joka oli joutunut rasismin kohteeksi. Häntä oli kiusattu koulussa ihonvärin takia haukkumalla, nimittelemällä ja ilkeästi katsomalla. Toisesta tapauksesta kerrottiin Helsingin Sanomissa: perussuomalainen poliitikko oli arvostellut muslimilasten pääsiäisenviettoa. Hän oli kommentoinut virpojien pukeutumista ja ihmetteli, miksi muslimilapset edes olivat virpomassa.

Keskustelimme näistä kahdesta aiheesta myös Toivolan kanssa ja olimme yhtä mieltä siitä, ettei lasten pitäisi olla rasististen mielipiteiden uhreja, sillä he ovat lapsia, joita kenenkään ei pitäisi arvostella tai kiusata.Toivolan mielestä aikuisten ei pitäisi suunnata rasistia kommenttejaan ja mielipiteitään lapsiin, koska lapset ottavat mallia aikuisista ja aikuisten pitäisi osata näyttää nimenomaan hyvää esimerkkiä nuoremmalle sukupolvelle.

 

Iltahämärän vastahakoinen rasisti

Tuntuu, että media syöttää jatkuvasti uutisia tästä tai tuosta ulkomaalaistaustaisesta miehestä, joka teki sitä tai tuota – yleensä suomalaiselle naiselle. Vaikka lukijan omat mielipiteet, kasvatus ja lähipiiri olisivat kaikki rasismin vastaisia ja vaikka kuinka itse pyrkisi jättämään Ilta-Sanomien lööpit omaan arvoonsa, nuorena naisena, pimeänä iltana autiolla kadulla otsikot nousevat mieleen kummittelemaan. Moni nainen varmasti huomaa jatkuvasti kääntyilevänsä katsomaan, seuraako joku, ja jos perässä sattumalta kävelee ulkomaalaistaustainen mies, omat askeleet huomaamattakin ripeytyvät.

Tällainen ajattelu on väärin. Kuitenkin omassa mielessään käy jatkuvasti väittelyä siitä, onko käytös hyväksyttävää itsesuojelua, vai olemmeko me epäilevät naiset rasisteja siinä, missä Soldiers of Odin.

Kun tuskailimme tätä ristiriitaa Toivolalle, hän totesi rauhoittavasti, että tärkeintä on kuitenkin loppujen lopuksi itsensä suojeleminen ja se, että tunnistaa ennakkoluuloiset ajatukset itsessään, eikä anna niille liikaa valtaa.

Medialla on valtava vaikutusvalta meihin, joten se muokkaa suuresti muun muassa käsityksiämme eri ihmisryhmistä. Esimerkiksi tilastot on helppo esittää juuri niin kuin jutun kannalta on edullisinta. Erään tilastotutkimuksen mukaan Suomessa asuvista eri kansalaisuuksista eniten raiskauksia ovat tehneet luxemburgilaiset. Siispä, hyvät Suomen naiset: varokaa luxemburgilaista miestä!

 

Kiitos ja kumarrus sekä pullo mustikkalimua

Haastattelun päätteeksi kiitimme Toivolaa I'm Blue -yrityksen mustikkalimulla. Korviimme oli kantautunut, että hän oli kehunut Instagramissa Etiksen nykyisten abien limua viime keväänä NY-yrityskilpailujen aikana. Toivola oli hyvin kiitollinen lahjasta ja sanoi, että on valmis tilaamaan isommankin erän I'm Bluen herkullista ja terveellistä marjajuomaa. Pullo kainalossa Toivola kiiruhti seuraavaan kokoukseen.

 

Elina Maculuba 15D & Liisa Holmstén 15C