Taidetta photoshoppaamalla

Luultavasti jokainen on kuullut photoshoppauksesta, mutta harva ehkä tietää, että se voi olla myös harrastus. En tarkoita sellaista kuvien editointia, joka photoshoppauksesta luultavasti tulee ensimmäisenä mieleen, esimerkiksi L’Oréalin mainoskuvien muokkausta, jossa mallin ihosta tehdään tasaisempi ja hiuksista kiiltävämmät. Kuvia editoimalla voi nimittäin tehdä myös taidetta: luoda kuvasta, joka usein esittää esimerkiksi jotakuta ihmistä, täysin uudenlaisen version. Tämä tapahtuu lisäämällä muita, usein hyvin abstrakteja, kuvia alkuperäisen päälle ja alle ja muokkaamalla niitäkin tarpeen tullen.

Kuvien editointi ei ole kovin yleinen harrastus Suomessa. Harrastajien piirissä käytetään lähinnä englantia; suomenkielisistä termeistä on harva suomalainenkaan kuullut. Me photoshoppaajat emme kuulu mihinkään kerhoon, joka kokoontuu joka keskiviikko editoimaan kuvia yhdessä kahvikuppien ääreen, vaan meillä on suuri yhteisö Instagramissa, jossa suurin osa taiteen jakamisesta tapahtuu. Instagramin kautta leviävät niin inspiraatio, taide kuin uudet tekniikatkin. Tietenkään kaikki eivät tunne toisiaan tai ole toistensa kanssa tekemisissä, vaan eniten yhteydessä toisiinsa ovat samoja aiheita editoivat.

Aiheita ja alkuperäisiä kuvia poimitaan usein televisiosta, esimerkiksi tv-sarjoista. Itse asiassa harrastuksen juuret ovat nimenomaan viihdemaailmassa: photoshoppaus alkoi julkisuuden henkilöitä, tv-ohjelmia ja elokuvia fanittavien keskuudessa. Vaikkapa näyttelijöistä löytyykin paljon kuvia, minkä takia on helppo valita sopiva kuva juuri omaa teosta varten. Hyvin usein ei ole edes oleellista, ketä kuva esittää. Toki usein taiteen kohteeksi saattaa päätyä vaikkapa inspiroiva ihminen tai lempielokuva. Omia kuvia muokataan harvoin, sillä harva on sinut esimerkiksi oman naamansa muokkaamisen kanssa.

Kuvien taiteellista editointia on monenlaista. Jotkut muokkaavat kuvia tietokoneella, toiset tabletilla; minä kuulun niihin, jotka käyttävät puhelintaan. Olen päätynyt yksinkertaiseen mutta hyvään sovellukseen nimeltä Superimpose ja lisäksi hyödynnän myös muita sovelluksia, joilla esimerkiksi lisään tekstiä tai muutan väritystä. Itse editointi tapahtuu kuitenkin Superimposella. Sovelluksiakin on lukemattomia erilaisia, joten photoshoppaus on hyvin yleistävä termi. Laitteen ja sovelluksen lisäksi on paljon erilaisia tekniikoita ja tyylejä, kuten blended edit, graphics ja scene edit. Kuitenkaan edittejä eli lopputuloksia ei lähes koskaan voi sijoittaa selkeästi yhteen tyyliin, eikä tyylin määrittämisellä olekaan juuri väliä.


Itse olen vielä melko uusi editoija, ja minulla on vielä paljon opittavaa. Toisaalta vaikka olisi editoinut jo vuosia, aina löytyy jotain uutta, sillä uusia tekniikoita ja tyylejä keksitään jatkuvasti. Eri vuosina ja aikoina ovat muodissa eri tekniikat. Tällä hetkellä suuri hitti on recoloring eli väritys tai uudelleenvärjäys. Siinä kuva kirjaimellisesti värjätään uudelleen editointiohjelman avulla. Tämä ei ole vaikeaa tai monimutkaista, mutta kyllä sen parissa saa iloisen määrän aikaa kulumaan.

Tämänhetkinen recoloring on kuitenkin väistymässä, ja tilalle on tulossa tekniikka, jossa kuvaan luodaan öljyvärimäinen efekti. Tietenkään kaikki eivät käytä samoja tekniikoita samaan aikaan, ja vaikka recoloring on poistumassa muodista, se ei katoa mihinkään. Ainoa merkitys, joka muodissa olevalla tekniikalla on, on se, että sitä käyttäviä editoijia pidetään ikään kuin taitavimpina. Editointi ei kuitenkaan ole mikään kilpailu, minkä vuoksi taiteilijat auttavat toisiaan paljon ja ilmapiiri on positiivinen.

 

Editointi ei ole vaikeaa tai monimutkaista, mutta se vie aikaa. Muokkaamiseen menee helposti tunteja, mutta toisaalta sitä voi tehdä vaikka televisiota katsellessa. Käytännössä kuka vain voisi aloittaa tämän harrastuksen lataamalla muokkausohjelman ja valitsemalla pari kuvaa. Editointi ei ole monimutkaista, vaan idea on melko yksinkertainen: kuvia leikataan ja värjätään, minkä jälkeen niitä pinotaan toistensa päälle. Joskus kuvia on tosin vain yksi, mutta usein niitä saattaa olla vaikka kymmenen päällekkäin. Joskus tekstiäkin on paljon ja se on tärkeä elementti kuvassa, mutta toisaalta se voi myös olla vain koriste tai sitä ei välttämättä ole ollenkaan.

Editoijilla on vapaat kädet tehdä, mitä haluavat, eikä lopputulokselle yleensä ole mitään vaatimuksia. Photoshoppauksen nimellä kulkeva kuvien editointi voi siis olla todellista taidetta. Sen avulla voi ilmaista itseään, ja teos tarjoaa katsojallekin kiehtovaa katsottavaa. Lopputuloksesta pilkottavat usein tekijän luonteenpiirteet: esimerkiksi järjestelmällisen taiteilijan tekemät editit ovat usein selkeitä, ja todella kunnianhimoinen saattaa tuottaa sotkuisen lopputuloksen, koska hän yrittää käyttää kaikkia tuntemiaan tekniikoita samassa teoksessa. Editoinnin avulla voi myös välittää ajatuksiaan ja mielipiteitään: työn aihe saattaa kritisoida jotakin epäkohtaa tai teksti voi olla hyvinkin kantaa ottava.

Katso videolta, miten Elli tekee photoshoppaus-taidetta!

Teksti ja kuvat: Elli Törnqvist

Video: Edvin Ingman