Uskalla unelmoida!

On aurinkoinen päivä Kaapelitehtaalla, ja meri kimmeltää. Suomen yhtä aurinkoinen Euroviisu-edustaja Sandhja saapuu kahvilaan nauraen, kiireisen aikataulun vuoksi hieman myöhässä. Kymmenen minuutin hermostunut odotus unohtuu, kun Sandhjan persoona pöllähtää pöytään ja vilkas jutustelu alkaa. Olemme laatineet pitkän listan kiinnostavia kysymyksiä, joihin entinen etisläinen vastaa iloisesti.

25 -vuotias Sandhja Kuivalainen on jo seitsemän vuoden ajan laulanut ja sanoittanut kappaleitaan. Paitsi laulaja tämä nuori nainen on ammatiltaan myös sairaanhoitaja - koska haluaa auttaa ihmisiä. Urapolun musiikin maailmaan Sandhja päätti raivata omin keinoin, jotta varmasti pääsisi ilmaisemaan omaa luovuuttaan, minkä takia hän ei hakenut lukion jälkeen opiskelemaan musiikkia mihinkään oppilaitokseen. Sandhja pelkäsi, ettei taiteilijaksi voi opiskella koulussa ja silti pysyä omana luovana itsenään.

Luova luonnonlapsi lukiossa

Luovuutta Sandhjasta todella löytyy! Hän kertoo olleensa jo lukioaikana hullu heittäytyjä. Sandhja muistelee esiintymistään Etiksen lavalla: ”Uppouduin sanattoman biisin syövereihin huojuen paljain jaloin yleisön edessä. Annoin oman taiteellisen luovuuteni kukoistaa. Kappaleen loputtua avasin silmäni – ja löysin itseni rumpusetin keskeltä selkä yleisöön päin.” Lukio oli siis Sandhjalle luovaa aikaa, ja hän teki jo silloin kappaleita ensimmäistä levyään varten. Hän kertoo lukioaikana myös nyrkkeilleensä ja urheilleensa muutenkin paljon. Aamuisin Sandhja ilmestyi Etiksen pihaan itse tekemissään haaremihousuissa moottoripyörän selässä. Vaikka hän kävi lukion kansainvälistä linjaa, hänet pystyi kuitenkin bongaamaan pyöreiden pöytien luona hengaavista koko Etiksen ”nörttiporukoista”. Tämän sosiaalisen persoonan ja hänen naurunsa tunsivat kaikki.

Sosiaalisuus ei kuitenkaan kerro kaikkea Sandhjan luonteesta. Hän osaa olla hetkessä läsnä, mutta energisyyden lisäksi hänessä on myös syvällinen, hiljainen puoli. Sandhja kertoo tarvitsevansa omaa tilaa ladatakseen akkujaan. Hän kuvaileekin itseään syvälliseksi, nauravaiseksi ja sisimmässään herkäksi pohdiskelijaksi. Joskus Sandhjan onkin vaikea pitää tunteet erillään musiikkibisneksistä. ”Joskus on kuitenkin vain pakko mennä keikalle vaikka robottina, vaikka luonnonlapsi sisälläni kaipaisi omaa aikaa.”

Voimavarana musiikki

Musiikki on ollut osa Sandhjan elämää jo aivan pienestä asti. Runojen raapustaminen tuli luonnostaan, ja vaikkei Sandhja olekaan soittanut mitään instrumenttia, läheiset kannustivat jatkamaan laulamista. Sandhja haluaa musiikin kuulostavan omalta itseltään, ja tärkeää hänelle on kappaleiden voimauttava sanoma: ”Ne ovat minun omia lohtubiisejäni.” Biisit syntyvät usein Sandhjan omista tuntemuksista, jotka hän haluaa vapauttaa paperille. Sandhja haluaa laulaa ulos niin hyvän kuin pahankin olon. Tulevaisuudessa hän haluaa opetella muun muassa tuottamista ja erilaisten biittien synnyttämistä. Nuoret ovat lähellä Sandhjan sydäntä, ja hän toivoo luennoivansa jonain päivänä nuorille itsetunnosta ja unelmoinnin tärkeydestä.

Tikapuut tähtiin

Unelmoinnista puhuminen pysyi keskustelussa mukana koko ajan. Sandhja pitää hyvin tärkeänä sitä, että nuoret uskaltaisivat pitää kiinni unelmistaan. Hän kannustaa nuoria unelmoimaan: ”Unelmat ovat turvallisin paikka, mitä vain voi ajatella.” Sandhja kuvailee unelmia myös pieneksi, hauraaksi palloksi. Unelmaan ei pääse käsiksi kukaan muu, ja sitä tulee suojella. Hän korostaa lähimmäisten tuen merkitystä ja ihmettelee nuorten nykyistä suhtautumista unelmiin. ”Unelmointia pidetään nolona. Maailmassa pitäisi muka olla kova; mikään ei saisi koskettaa. Nykyään kannustetaan realistiseen ajatteluun.”

Unelmointiin Sandhja antaa selkeitä ohjeita. Hänen mukaansa itseään kohtaan ei saisi olla liian ankara ja lähipiirin tuki on hyvin tärkeä voimavara. Sandhjan omana unelmana on jonain päivänä tehdä biisejä muille artisteille. “Se on unelma, jota pidän vielä suojassa muulta maailmalta ja annan sen kasvaa rauhassa.” Nuorten myös tulisi sanoa ääneen, mistä unelmoivat “Jos uskaltaa unelmoida, mikään ei ole mahdotonta”, Sandhja muistuttaa.

Sandhja itse onkin mahtava esimerkki siitä, miten omien unelmien saavuttaminen voi onnistua. Hänen lapsuuden unelmansa laulajan urasta näyttää toteutuneen. Sandhjan levy-yhtiö ehdotti Euroviisuihin osallistumista, ja hakemus lähetettiin kiireesti päivää ennen dead linea. Näin kilpailemista inhoava Sandhja päätyi taustalaulaja ystäviensä kanssa Euroviisu-lavalle. Sandhja korostaa, että hänellä on hyvä tiimi takanaan. “Poseeraamme supermiehinä ringissä ennen lavalle menoa”, Sandhja kuvailee. Myös perheenjäsenet ovat täysillä mukana menossa. Vaikka Euroviisu-edustajamme näyttää rennolta lavalla, jännittää häntä ennen jokaista esiintymistä. Hän kertoo, että välillä oksettaa, mutta jännitys on vain käytävä läpi. Jännitystä hillitäkseen Sandhja ravistelee ja liikkuu, mutta jättää äänenavauksen väliin. “Ennen lavalle menoa on vain ajateltava `Let`s do this`”, Sandhja neuvoo.

“Haluan olla uniikki.”

Suuret lavat eivät olleet alun perin Sandhjan päämäärä, vaan hän haluaa tehdä musiikkia ihmiseltä ihmiselle. Hän mainitsee tavanneensa Israelissa faneja, jotka kiljuivat hänen nimeään, kun hän oli siellä vierailemassa. Sandhjan mielestä tunnelma oli huikea, mutta ehkä vähän liian “pintaliitoa”. Hän on yllättynyt sen sijaan tavasta, millä suomalaiset suhtautuvat nuoreen Euroviisu-edustajaan. “Ihmiset tulevat ystävällisesti juttelemaan ja kannustavat minua jatkamaan eteenpäin samalla asenteella. Se tuntuu ihanalta.”

Israelissa Sandhja esiintyi Marimekon vaatteissa, ja hän paljastaakin pukeutuvansa Euroviisuihin täysin suomalaisesta materiaaleista koottuun asuun. “Suomalaisuus on meidän Euroviisu-teemamme tänä vuonna”, hihkaisee Sandhja. Kahvilassa Sandhjan kaulassa riippuu suomalainen kierrätysmateriaalista tehty koru; hänelle on tärkeää tukea pienyrittäjiä ja suomalaista designia. Sandhja haluaa tuoda koko maailman tietouteen sen, että Suomesta löytyy mitä upeimpia tuotteita. Hänelle tärkeää on tuoda asioihin syvyyttä ja merkitystä. Tämä todella kertoo paljon Sandhjasta ja hänen luovasta persoonastaan. “Haluan olla uniikki. Lukioaikana kävin paljon erilaisilla kirpputoreilla ja pidän yllä omaa tyyliäni, mikä minulle on tärkeää”, korostaa Sandhja.

Meidän omaperäinen etisläisemme Sandhja lähteekin valloittamaan maailmaa 10. toukokuuta pidettävissä Euroviisujen semifinaaleissa, jolloin jokainen suomalainen jännittää peukut pystyssä. Ensimmäisellä esiintymispaikalla kilpailevan Sandhjan energiaa huokuva Sing It Away -kappale tulee hurmaamaan Tukholman Globen-areenan. Sandhjan matkaa Euroviisuihin voikin seurata esimerkiksi Instagramissa, nimimerkkiä @sandhjaoffical seuraamalla. Sandhjan toinen albumi Freedom Venture julkaistiin 29. huhtikuuta. Haluammekin toivottaa Sandhjalle oikein paljon onnea Euroviisuihin - Sing it away!

Teksti Johanna Vuorinen ja Josefina Sipilä 15D
Kuvaus Josefina Sipilä

 

Sandhja jatkaa lauseita:

Haluaisin laulaa dueton...             
Seinabo sey:n kanssa ja J Karjalaisen kanssa.

Lapsena toiveammattini oli..         
laulava, ratsastava eläinlääkäri.

Pahin vastustajani on...                 
minä itse, mun mieli.

Lempibiisini tällä hetkellä…          
Seinabo sey:n kappale You.

Esikuvani on..                                
äiti. “Äitini on sisukas, muttei ole kovettanut itseään,
hänellä on sydän auki.”

Mottoni on:                                     
Uskalla rakastaa ja unelmoida.


Videolla vielä Sandhjan iloiset terveiset kaikille etisläisille.