Etis kohtasi muun maailman

Auta lähimmäistäsi -päivänä 29.10.2015 Etelä-Tapiolan lukion oppilaat muun muassa pelasivat jalkapalloa Otaniemeen sijoitettujen pakolaisnuorten kanssa. Tapahtuman järjestivät Etiksen kanssa maahanmuuttajapalveluiden AIVA-ryhmä ja Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys ry. Ystävyysottelu liittyi Etelä-Tapiolan lukion kestävän kehityksen ohjelmaan ja oli osa Auta lähimmäistä -päivää, minkä takia otteluun otti osaa jopa 35 etisläistä tyttöä ja poikaa. Tapahtuma oli onnistunut ja jätti monelle hyvän mielen.

Aamulla kokoonnuimme Tapiolan urheilupuiston tekonurmelle sankoin porukoin. Oli kylmä: mittari näytti -1 astetta. Nurmi oli vielä liukas yön jäästä, mutta tunnelma oli silti iloinen, ja yllätykseksemme muutama maahanmuuttaja oli uskaltautunut tulemaan paikalle shortseissa ja t-paidassa; me suomalaiset palelimme toppatakeissamme.

Alussa otimme ryhmäkuvia isojen ”Punainen kortti rasismille!”- lappujen kanssa ja tutustuimme toisiimme, vaikka yhteistä kieltä ei aina ollutkaan. Keskustelu tapahtui englanniksi, mutta helpot tervehdykset, kuten ”moi” ja ”mitä kuuluu? vaihdettiin suomeksi. Alun oleskelun jälkeen oli kuitenkin aika siirtyä pelaamaan, ja meidät jaettiin kolmeen ryhmään: yhteen tyttöjen ryhmään ja kahteen poikien ryhmään. Etisläiset ja maahanmuuttajat pelasivat sekajoukkuein, jotta yhteishengestä tulisi mahdollisimman hyvä.

Kentällä käytiin tiukkaa taistelua, ja pelit olivat vauhdikkaita. Pojat pelasivat totisemmin, mutta fiilis pysyi kaikilla hyvänä. Tyttöjen joukkueesta kaikki eivät edes olleet pelanneet futista, mutta saimme silti aikaan hauskan ottelun. Pelin henki oli kannustava, ja kokeneemmat pelaajat syöttelivät mahdollisimman paljon, jotta peli sujui mukavasti ja kaikki pystyivät osallistumaan siihen. Maalin jälkeen heitettiin ylävitoset koko joukkueen kesken ja hyvistä yrityksistä kannustettiin. Nurmella näkyi huikeita maaleja ja taitavia kikkoja. Kun joku kaatui, muut menivät auttamaan.

Mediaakin oli kutsuttu paikalle, mutta kun ammattitoimittajia ei näkynyt, ottivat etisläiset oppilaat kamerat käteensä ja ikuistivat hauskoja hetkiä. Kuvaajina toimivat muun muassa Ida Hedman ja Sini Erikson 15B:ltä, jotka ovat ottaneet tässäkin artikkelissa näkyvät kuvat.

Kun ottelut olivat ohi, keräännyimme kaikki yhteen nauttimaan limua. Kokislasillinen maistui yllättävän hyvältä, vaikka ilma olikin kylmä. Lämmin kaakao olisi kyllä silti maistunut ja ”evääksi” annettua limua hieman ihmeteltiin. Onneksi jollain oli toisenlaisiakin eväitä, kuten pähkinöitä ja leipää, muillekin jakaa. Otimme päivän päätteeksi vielä muutaman yhteisselfien, minkä jälkeen sai lähteä kotiin. Jotkut jäivät kuitenkin vielä pelailemaan kentälle kavereiden kanssa, sillä kenttä oli vapaana ja aurinkokin kurkisteli pilvien takaa.

Yhteinen jalkapallo-ottelu oli onnistunut ja hauska tapa viettää Auta lähimmäistä –päivää. Ennen kaikkea tärkeää oli hyvä mieli, joka tuli varmasti jokaiselle etisläiselle ja maahanmuuttajalle. Tämä ottelu toi Etiksen hyvin yhteen muun maailman kanssa; tällaisissa tilaisuuksissa saamme olla ylpeitä edustaessamme Etelä-Tapiolan lukiota.

Emma Kirjavainen 15B