Nuori Aleksis -projekti antoi siivet

Alussa oli kirjakasa, lukuintoa - ja 39 lukutoukkaa eri puolilta Suomen maata. Lukumatka alkoi viime kevään huhtikuussa ja kuljetti näitä toukkia kohti uudenlaisia seikkailuja. Suomalaisten kirjailijoiden opastamina he pääsivät muun muassa aikamatkoille Suomen, entisen Jugoslavian ja sisällissodan aikaisen Somalian historiaan sekä nykypäivän maailmaan. Matkustustavat vaihtelivat tummasta runoudesta aina auringonsäteiden valaisemiin romaaneihin ja meänkielellä kirjoitettuun lyhytproosaan.

Lukutoukkien seikkailun kotimaiseen nykykirjallisuuteen mahdollisti Äidinkielen opettajain liiton kokoama Nuori Aleksis -kirjallisuusraati. Mahdollisuus päästä mukaan lukiolaisille ja ammattikoululaisille suunnattuun raatiin herätti lukutoukissa vaihtelevia tunteita: osa oli täysin innostuksen vallassa, osa epäröi mukaan lähtemistä tovin ennen päätöstä, ja loput jännittivät muun muassa itselleen tutulta kirjallisuuden mukavuusalueelta poistumista. Toisaalta halu laajentaa omaa kirjallisuudentuntemusta oli osalle yksi syy lähteä mukaan urakkaan. Loppuraatilaisista kuitenkin vain yksi oli ennen raatia perehtynyt kotimaisen nykykirjallisuuden tarjontaan, joten hän oli ainoa, jolla oli ennakkokäsitys siitä, mitä odottaa.

Kaiken kaikkiaan 39 lukutoukasta vain viisi kovinta lukijaa raivasi tiensä loppuraatiin: Riina Niemi Kouvolasta, Antti Salmi Juuasta, Tea Selin Helsingistä, Hanna Kauppinen Rovaniemeltä ja Noor Assad Espoosta, Etelä-Tapiolan lukiosta - kuvassa he ovat tässä järjestyksessä vasemmalta oikealle. He pääsivät Helsingin kirjamessuille 24.10.2015 ojentamaan palkinnon yhdessä valitsemalleen teokselle ja kirjailijalle.

Lukutoukkien suosikkikirjat valikoituivat eri perustein. Osa antoi intuition viedä ja korosti valinnoissaan mieleenpainuvuutta ja vaikuttavuutta, ja toinen osa puolestaan luki analyyttisella otteella ja arvioi muun muassa kirjailijan kielellistä kyvykkyyttä, juonikaavaa ja henkilökuvauksia. Kuitenkin tärkein tekijä voittajan valinnassa koko loppuraadille oli teoksen puhuttelevuus. Myös kyky tehdä sanoista taidetta oli voittajakirjan valinnassa ensiarvoisen vaikuttava tekijä.

Voittajaksi valikoituikin Tommi Kinnusen romaani Neljäntienristeys (2014). Romaani erottui edukseen neljästä muusta finalistikirjasta jo pelkästään rakenteensa ainutlaatuisuudella; se olikin raatilaisten mielestä ennen näkemättömän rohkea ja onnistunut. Kirjan rakenne on ikään kuin suuri talo, jonka huoneet - eli kappaleet kadunnimineen - ovat erilaisia näkökulmia. Kirja on myös jaettu neljään osaan, ja pelkkä kirjan nimi Neljäntienristeys vihjaa, että teoksessa kohtaa neljä elämäntarinaa. Loppuraati tykästyi myös kirjan rehelliseen ja älykkääseen kerrontaan, joka ei aliarvioi lukijaa. Tuloksena on romaani, joka puhuttelee eri-ikäisiä ja eri kulttuureista kotoisin olevia lukijoita, mikä ilmenee myös kirjan 14 maahan myydyistä käännösoikeuksista.

Loppuraadin mielestä luku-urakka oli monella tapaa hyvin antoisa, koska se loi elinikäisiä ystävyyssuhteita ja rikkoi raatilaisten ennakkoluuloja suomalaisesta nykykirjallisuudesta. Monille kotimainen tarjonta osoittautui odotettua monipuolisemmaksi. Jokainen raatilainen rakastuikin huomaamattaan suomalaiseen kirjallisuuteen luku-urakkansa aikana, minkä vuoksi ajatukset käännöskirjallisuudesta ovat muuttuneet: teos tuntuu mielekkäämmältä, kun sanat tulevat suoraan ja täysin muokkaamattomina kirjailijalta, mikä saa raadin arvostamaan kotimaisia nykyteoksia enemmän.

Raatilaisuus sai kunkin pohtimaan myös omaa tulevaisuuttaan. Moni haluaa työn kirjallisuuden parissa; osa taas haluaa pitää kirjallisuuden vain rakkaana harrastuksena. Joukossamme on kuitenkin viisi tulevaisuuden ammattilaista: kaksi tähtää opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta, yksi dramaturgiaa, yksi lääketiedettä ja yksi oikeustieteitä.

Lukutoukkien lukemisinnon lisäksi heitä yhdistää myös kiinnostus kirjoittamiseen. Joukossamme on bloggaajia ja yksi tuleva esikoiskirjailija. Hanna Kauppisen romaani Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut ilmestyy helmikuussa 2016. Loppuraati jää odottelemaan Hannan esikoisteoksen lisäksi myös Nuori Aleksis 2015 -kirjallisuuspalkinnon voittajan Tommi Kinnusen uutta, samoihin aikoihin ilmestyvää Lopotti-romaania. Aika näyttää, kuoriutuuko raadin muistakin lukutoukista kirjailijaperhosia, jotka Nuori Aleksis -kokemuksen antamilla siivillään lentävät osaksi suomalaisen nykykirjallisuuden kenttää. Kenties siivet kantavat kansainvälisellekin tasolle.

Loppuraati haluaa lopuksi kiittää lämpimästi Äidinkielen opettajain liittoa, omia innostavia ja suurena tukena toimineita äidinkielenopettajiaan sekä ennen kaikkea suomalaisia kirjailijoita mahdollisuudesta saada kokea Nuori Aleksis -kirjallisuusraatilaisuus. Ansiostanne ymmärrämme säilyttää suomalaisen nykykirjallisuuden olennaisena osana elämäämme. Jäämme tiiviisti seuraamaan sen kehittymistä ja aiomme nauttia jokaisesta sen tarjoamasta virkkeestä. Tämä on lupaus meiltä suomalaiselle kirjallisuudelle.

Artikkelin ovat kirjoittaneet yhdessä Tea Selin (Herttoniemen yhteiskoulun lukio) ja Noor Assad (Etelä-Tapiolan lukio).