Yrittäjän päivä Etiksessä

Yrittäjän päivää vietetään vuosittain 5.9. Etiksessä yrittäjyydelle omistauduttiin jo perjantaina 4.9. Toisen oppitunnin aikana kuultiin muutamakin puheenvuoro yrittäjyydestä. Ensimmäinen vierailija oli digitalisti Ville Tolvanen, joka luennoi aiheesta Etisläiset työmarkkinoilla. Yrittäjyydestä kuultiin myös koulun opiskelijoiden näkökulmasta: Joosua Kuusela kertoi oman intohimon hyödyntämisestä tulevaisuuden työelämässä, ja Nuori Yrittäjyys -toiminnasta kertoi Ann Cong. Lopuksi esiteltiin koulumme tarjoamia yrittäjyyskursseja sekä Erasmus₊-projektia.Ville Tolvanen kannusti esityksessään etisläisiä suhtautumaan yrittäjyyteen positiivisesti; hän muun muassa kehotti käyttämään sanaa ”onnistuja” sanan ”yrittäjä” sijaan. Hän huomautti myös, että Suomessa on negatiivisempi asenne yrittäjyyttä kohtaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Suomalaisen ja amerikkalaisen sanonnankin välillä on ero: Suomessa muistutetaan, että ”ken kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa”, kun taas Amerikassa sama sanonta kuuluu näin: ”Ken kuuseen kurkottaa se tähtiin yltää.”


Tolvanen jakoi myös erinomaisia vinkkejä: Lähde ulkomaille aina kun mahdollista. Ala seuraamaan oman kiinnostuksenkohteen ammattilaisia sosiaalisessa mediassa ja opi heiltä. Muista lähteä nopeasti työelämään, sillä työkokemus on aina plussaa. Jos haluat lähteä vaihtoon, harkitse Aasiaa. Kirjoita blogia, sillä sen avulla voit saada uusia kontakteja. Käytä vapaa-aikasi järkevästi niin, että sinulla on lukion jälkeen muutakin kuin ylioppilaslakki. Hän kehotti kuulijoita myös luopumaan häpeästä. Omista kiinnostuksenkohteista ja mielipiteistä pitää olla ylpeä. Villen ajatuksista voi lukea lisää osoitteessa www.villetolvanen.com.


Seuraavaksi Etiksen ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Joosua Kuusela kertoi omasta kiinnostuksenkohteestaan: piirtämisestä.  Hän kannusti kaikkia löytämään oman intohimon ja kehittämään sitä, sillä omasta kiinnostuksenkohteesta voi muodostua vaikkapa tuleva ammatti. Hänen mukaansa kannattaa myös lähteä rohkeasti mukaan sellaisiinkin juttuihin, jotka tuntuvat aluksi aivan hulluilta, sillä ikinä ei tiedä, miten käy. Joosua itse lähti mukaan Mercedes Benzin kilpailuun, jossa oli tarkoituksena suunnitella rekoille uutta ilmettä. Yllättäen hän sijoittui ensimmäiseksi - ammattilaisten sarjassa. Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, että rohkeus palkitaan. Myös Joosualla on oma sivu: hänen taidonnäytteitään voi käydä katsomassa hänen perustamaltaan Zoozua Design –sivustolta.Toisen vuosikurssin opiskelija An Cong puhui Nuori Yrittäjyys –toiminnasta, jossa hän on itse ollut aktiivisesti mukana. NY-toiminnassa itse ideoidaan ja perustetaan oma toimiva yritys. Liikeideoita voi olla laidasta laitaan, banaanikärpästen pyydyksestä englannin kielen kerhoon. An kerto,i että NY-toiminnan kautta oppii muun muassa ajanhallintaa ja uusien kontaktien luomista sekä saa esiintymiskokemusta. Kannattaa muistaa, että ylipäänsä kaikenlainen aktiivisuus näyttää hyvältä CV:ssä. Koulussamme on mahdollisuus osallistua toimintaan muun muassa YH10- ja YH11- kursseilla.Etis on mukana myös kansainvälisessä Erasmus₊-projektissa. Se keskittyy kestävään kehitykseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Aiheena on ideoida luomuruokabisnestä ja suunnitella toimiva verkkokauppa, jossa myydä tuotteita. Koulumme lisäksi projektissa on mukana kouluja Saksasta, Italiasta ja Turkista. Projektiin osallistuvat voivatkin päästä mukaan ulkomaille tutustumaan kumppanuuskoulujen maihin ja niiden Erasmus₊-toimintaan.


Luentojen jälkeen aulassa oli mahdollisuus saada lisätietoa projekteista ja äänestää NY-yrityksen mustikkalimsalle nimeä ja etikettiä. Päivän aikana saimme paljon hyödyllistä tietoa yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Käteen jäi hyvä mieli ja halu lähteä mukaan mielenkiintoisiin ja innostaviin projekteihin.


Johanna Vuorinen ja Kia Vuoksenmaa
15D