Hauska kokemus hiusmallina

Hiusmallina oleminen on hauskaa ja jännittävää, jos pitää esiintymisestä. Toisaalta vaaditaan myös kärsivällisyyttä.

Sain mahdollisuuden päästä hiusmalliksi Suomen eri kaupungeissa kiertävälle, Wellan kampaajille tarkoitetulle hiusmuotinäytöskiertueelle, jolla Wella lanseeraa ja esittelee uuden tuotesarjansa EIMIN. Hiusmuotinäytöksiä järjestettiin kolmen viikon ajan eri päivinä, muun muassa Turussa, Helsingissä, Vaasassa ja Tampereella.

En ole aikaisemmin ollut hiusmallina, mutta lähdin mielelläni mukaan, sillä se tuntui ajatuksena kivalta ja pidän uusista kokemuksista. Usein niistä oppii paljon uutta.

En osannut aluksi ollenkaan odottaa, mitä tuleman pitää, ja ensimmäiseksi minulta vain kysyttiinkin, suostuisinko ylipäätään edes siihen, että hiuksiani voitaisiin värjätä ja leikellä. Olen aika uudistushaluinen, joten suhtauduin positiivisesti siihen, että hiukseni saisivat vähän uutta ilmettä.

Minulle selvisi oikeastaan vasta hiustenvärjäyspäivänä, että hiukseni värjättäisiin punaisiksi. Joidenkin mallien hiukset värjättiin jopa laventelinliloiksi, harmaiksi, sinisiksi tai vaaleanpunaisiksi. Itselläni koko hiustenvärjäysprosessi kesti kokonaisuudessaan noin viisi tuntia. Ihan ensimmäiseksi suoritettiin värinpoisto, jossa hiukset siis blondataan, jotta lopullinen väri olisi mahdollisimman intensiivinen ja tasainen.  Tämän jälkeen hiukseni vielä värjättiin kirkkaan punaisiksi.

Ensimmäinen muotinäytös järjestettiin Turussa, jonne me kaikki mallit lähdimme aamulla aikaisin auringonnousun aikaan. Perillä Turussa meitä odotti melko pitkä päivä, sillä aika tulisi kulumaan niin hiustenlaiton, meikkauksen, kynsienlakkauksen, kenraaliharjoitusten kuin vaatteidenvaihdonkin parissa. Onneksi meillä on hyvä yhteishenki, ja aika kului rattoisasti musiikkia kuunnellen, jutellen ja kännykällä pelaillen.

Suurin osa ajasta meni kuitenkin hiusten laittamiseen. Hiuslakka sumusi ja tuoksui ja hiusföönin ääni jylläsi, kun meille kaikille taiottiin uskomattoman hienoja kampauksia: Toisille tehtiin 70-luvun teeman mukaiset ihanat kiharat, toisten hiukset suoristettiin ja toisten letitettiin. Joillekin tehtiin jopa valtavia afrokampauksia.

Illan lähestyessä oli aika pukea näytösvaatteet päälle ja suunnata lavaa kohti. Kun pääsin kävelemään cat walkille yleisön eteen rytmissä DJ:n musiikin tahtiin, jännitys kaikkosi ja aloin nauttia olostani. Näytöksen jälkeen kampaajat saivat vielä jäädä ottamaan kuvia niin sanotulla "selfie-seinällä" ja jotkut halusivat tulla jopa tunnustelemaan hiuksiamme.

Myös seuraavat näytökset muissa kaupungeissa sujuivat hyvin, enkä enää ehtinyt jännittääkään samalla tavalla, koska päivät menivät saman kaavan mukaan ja tiesin jo, mitä odottaa.  Seuraavia näytöksiä varten hiusten väri piti kuitenkin freesata, koska se oli jo ehtinyt haalistua.

Jokaisesta näytöspäivässä oli kuitenkin aina jotain uutta, sillä esimerkiksi jokaisessa näytöksessä mallit meikattiin eri tavoin.  Jokainen päivä tuntui yhtä hauskalta.  "Tykkäsin olla tosi paljon hiusmallina, se oli ihan mahtava kokemus ja opin myös samalla paljon kaikkea esimerkiksi siitä, miten koko homma ylipäätänsä pyörii näytöksessä. Opin myös poseeraamaan ja sain varmuutta omaan catwalk-kävelyyni", kuvailee kokemustaan yksi muista näytökseen osallistuneista malleista.

Tosiasiassa ihan kuka tahansa, jolla on vahvat hiukset, voi olla hiusmallina, sillä pääosassa hiusmuotinäytöksissä ovat hiukset. Tärkeintä on vain se, että on halukas ja rohkea esiintymään eikä pelkää ihmisten edessä olemista tai suuria muutoksia hiuksissaan. Kampaajan penkissä on kuitenkin vähän myöhäistä enää sanoa, ettei haluakaan vaikkapa räikeitä pinkkejä hiuksia, valtavia kiharoita tai radikaalia hiustenleikkuuta. Toisaalta väri ja leikkaus valitaan aina sen mukaan, miten ne kyseiselle hiusmallille sopivat

Myös kärsivällisyyttä tarvitaan, sillä hiustenlaittoon, kuten värjäykseen ja kampausten tekemiseen, saattaa kulua useita tunteja ja näytöspäivät ovat pitkiä. Jos siis viihdyt yleisön tai kameran edessä, et pelkää uusia kokemuksia ja tykkäät olla laitettavana, mikään ei estä kokeilemasta hiusmallin työtä.

Teksti: Emma Alberdi

Kuvat: Emma Alberdi ja Mariya Sadovnychenko