Hauskanpitoa, yhdessäoloa ja talvista liikuntaa Vuokatissa

Viimeisen 10 vuoden aikana Etelä-Tapiolan lukion talviliikuntakurssista on muodostunut jo perinne. Kurssi järjestetään 4. jakson lopussa noin maaliskuun puolivälissä, ja se on torstai-aamusta sunnuntai-iltaan kestävä urheiluntäyteinen kurssi. Kurssin vetämisestä vastaavat Etiksen mahtavat liikunnanopettajat Kristiina Jatkola ja Antti Väänänen.

Ajatus kurssin toteuttamisesta syntyi Etelä-Suomen harmillisen huonojen ja lumettomien talvien takia. Näin syntyneen kurssin kustannuksia on pyritty saamaan mahdollisimman mataliksi, jottei hinta olisi ongelma kenellekään. Tästä syystä kurssi on järjestetty yhdessä Pohjois- Tapiolan lukion kanssa noin 5 - 6 viimeisen vuoden ajan. Kurssipaikkana on Vuokatin laskettelukeskus.

Laskettelu ja urheilu Vuokatin urheiluopistossa

Vuokatissa on laskettelurinteiden lisäksi urheiluopisto, Vuokattisport. Aktiviteetit ja urheilulajit, joita iltaisin pelataan, ovat urheiluopiston henkilökunnan järjestämiä ja ohjaamia. Pelejä pelataan yhdessä Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden kanssa. Tänä vuonna kokeiltiin muun muassa parifutista, lumisählyä ja funbattlea, jotka kaikki varmasti jäivät kurssilaisten mieleen hauskoina ja positiivisina kokemuksina. Aluksi kursseilla on ollut vähemmän oheisohjelmaa, mutta ajan myötä valinnanvapautta lajeihin on tullut lisää ja näin kurssista on muodostunut oikein hyvä kokonaisuus.

Se, ettei osaa lasketella, ei estä lähtemästä kurssille. Opetusta on mahdollista saada, ja jokainen saa laskea oman tasonsa mukaan. Mikäli ei omista talviliikuntavälineitä, sekään ei ole ongelma. Vuokatissa on mahdollisuus vuokrata laadukkaat laskettelu-, lumilautailu- ja murtomaahiihtovälineet. Opiston henkilökunta on erittäin ystävällistä, ja ruoat ovat herkulliset. Kurssipaikkana Vuokatti on kätevä: majoitus on kävelymatkan päässä niin ruokailupaikasta kuin laskettelurinteistä ja urheilupaikoistakin.

Rentoa ja hauskaa tekemistä

Kurssilla on urheilun lisäksi myös vapaa-aikaa. Päivisin aikataulut ovat rennot. Jokainen saa lasketella omissa porukoissaan ja käydä lounaalla silloin, kun nälkä yllättää. Aamuisin ilmoittaudutaan opettajille rinteiden ala-asemalla, ja ilta-ohjelmissa tulee olla ajoissa paikalla, mutta kurssi on kuitenkin aikataulullisesti rento ja joustava.

Kurssi on hauska, ja se luo varmasti mukavia muistoja jokaiselle osallistujalle. Opettajien mielestä parasta on ollut hyvä tunnelma rinteissä ja hiihtoretki Heikkilän pirtille. Monet ovat epäilleet omaa hiihtokuntoaan, mutta ylittäneet itsensä ja saaneet retkestä onnistumisen kokemuksia.

Muistoja vuosien varrelta ja ajatuksia kurssin tulevaisuudesta

Reissujen aikana on toki sattunut kaikenlaista. Tänä vuonna opettajat pääsivät tutustumaan vuorotellen Sotkamon terveysasemaan, muutamalle opiskelijalle rinteessä sattuneen kaatumisen takia. Yhtenä vuonna bussista hajosi kesken matkan rengas, viime vuonna satoi koko ajan ja poikien liikunnanopettaja Antti päätti tehdä itselleen jätesäkistä vedenpitävät housut lasketteluun. Kerran yksi opiskelijoista jäi huoltoasemalle syömään, kun muu matkaseurue jatkoi jo bussilla eteenpäin, ja myös kellojen siirtäminen aiheutti eräänä vuonna myöhästymisiä hiihtoretkeltä, ja muutama poika kävi rullaluistelulenkillä Espoossa saadakseen kurssista suorituksen.

Tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia kurssille ei ole, mutta uusia ideoita kurssin sisältöön on vireillä. Urheiluopiston tarjonnan mukaan kurssille saadaan uusia lajeja ja pelejä, ja opettajien harkinnassa on myös yhteinen illanvietto viimeiseen iltaan Vuokatissa. Mahdollisesti enemmän yhteistä tekemistä myös Pohjiksen kanssa on suunniteltu.

Ystävien kanssa koettu elämys

Talviliikuntakurssi tuo varmasti upeita ja hauskoja muistoja ja uusia kokemuksia. Yhdessä tekeminen ja oleminen sekä talvisäästä, laskettelusta ja kaakaosta nauttiminen ovat asioita, jotka luovat ihania muistoja ja saavat hymyilemään vielä pitkään.

Teksti ja kuvat

Iida Kurkilahti 14A