Etis sai uuden rehtorin täksi lukuvuodeksi

Etelä-Tapiolan lukio sai syyskuun alussa uuden rehtorin Harri Rinta-ahon siirryttyä vuodeksi Espoon suomenkielisen opetustoimen johtajan Kaisu Toivosen sijaiseksi. Rehtorimme sijaiseksi lupautui Tapiolan lukion entinen rehtori Matti Rajamäki.

Me uteliaat Etanan toimittajat ryntäsimme heti haastattelemaan häntä ja kyselemään hänen ajatuksistaan. Hetken odottelun jälkeen rennon ja mukavan oloinen Rajamäki avasi ovensa ja otti meidät iloisesti vastaan.

Matti Rajamäki on opiskellut nuorena Helsingin yliopistossa pääaineenaan fysiikka. Etikseen hän tuli Tapiolan lukiosta, jossa hän työskenteli yhteensä 33 vuotta: opetti fysiikkaa ja matematiikkaa sekä hoiti apulaisrehtorin ja rehtorin tehtäviä. Tapiolan lukiossa Rajamäki on ollut erityisen aktiivisesti mukana kansainvälisessä toiminnassa ja järjestämässä erilaisia lukiolaiskilpailuja.

Uusi rehtorimme tuli Etikseen mielellään. Vastaanotto on ollut hänen mukaansa hyvä ja lämminhenkinen. Etis oli hänelle toki tuttu jo entuudestaan, mikä helpotti rehtorin paikalla aloittamista. Toisena helpottavana tekijänä oli se, että myös rehtorimme Harri Rinta-aho oli Matille tuttu.

Sijaisrehtorimme odottaa, että hänen tulevasta vuodestaan Etelä-Tapiolan lukiossa tulee mielenkiintoinen, hauska ja hyvin viihtyisä. "Rehtorin työ on kiireistä, vaihtelevaa ja mielenkiintoista", Matti kertoo. Hän pitää tavoitteenaan lukion kehittymistä ja uudenlaisen pedagogiikan hyödyntämistä.  Rajamäen mielestä sähköisen oppimisympäristön käyttäminen on tärkeää.

Rajamäen mielestä englanninkielinen IB -linja antaa Etikselle kivan hengen ja luo lukioon monipuolisuutta; kansainvälisyys on hänelle tärkeää. Hän toivoo, että etisläiset lähtevät aktiivisesti mukaan kansainväliseen toimintaan, projekteihin ja kilpailuihin.

Rajamäen mukaan on tärkeää ottaa opinnot vakavasti, mutta myös lepoon, virkistykseen ja harrastuksiin pitäisi jättää aikaa. Hän myös painottaa, että koulussa tärkeää on yhdessä viihtyminen. Rajamäelle itselleen tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, empatia, sympatia ja oikeudenmukaisuus. Hän toivookin opiskelijoiden miettivän, miten nämä arvot näkyvät kunkin  omassa arjessa.

Rajamäki haluaa etisläisille muistuttaa myös siitä, että koulu on paikka, joka on olemassa ensisijaisesti opiskelijoita varten ja sen tehtävänä on antaa valmiuksia koulunjälkeisen elämään niin, että jokainen voisi lähteä sivistyneenä lukiosta valkolakki päässä.  Koulun tulisi olla hänen mielestään turvallinen ja terveellinen ympäristö niin opiskelijoille, opettajille kuin muullekin henkilökunnalle. Hyvä henki on tärkeää kaikkien kannalta.

Omista  lukioajoistaan Rajamäellä riittää hyviä muistoja. Lukiosta löytyi ystäviä,  ja Rajamäki muisteleekin, että esimerkiksi kotitehtävät tehtiin usein kavereiden kanssa. Rajamäki myös osallistui  aktiivisesti koulun toimintaan. Hän muun muassa toimi teinikunnan hallituksessa puheenjohtajana ja rahastonhoitajana. Ehtipä hän harrastaa myös voimistelua koulun omassa urheiluseurassa.

Matti Rajamäki haluaa vielä sanoa kaikille etisläiselle, että jokainen on aina tervetullut käymään hänen luonaan.  Hän toivoo olevansa helposti lähestyttävä persoona, jonka puoleen voi aina kääntyä. "Rehtorin huone on teille kaikille aina avoinna, tulkaa vain rohkeasti koputtamaan", Rajamäki rohkaisee.

Kuva ja teksti:

Iida Kurkilahti ja Emma Alberdi 14A