Suomalaisen salaatin ystävä

Argentiinasta kotoisin oleva 17-vuotias Augustina Ornth vietti puolen vuoden pituisen vaihtonsa Etiksessä syksyllä. Iloinen argentiinalaistyttö jätti hyvästit Suomelle 13. tammikuuta ja onkin nyt palannut takaisin kesäiseen Argentiinaan.

Augustinan perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi kaksi veljeä sekä 6-vuotias sisko, jonka kanssa Augustina kertoo olevansa erityisen läheinen. Perhe asuu kaksikerroksisessa omakotitalossa Argentiinan länsiosassa sijaitsevassa Neuquenin kaupungissa. Vapaa-ajallaan Augustina pelaa tennistä, lukee ja kuuntelee englanninkielistä indie-rockia.

Valitessaan kohdetta vaihto-oppilasvuodelleen Augustina kiinnostui erityisesti Suomesta sen eksoottisuuden vuoksi, ja hän olikin innokas tutustumaan hyvin paljon omista tottumuksistaan poikkeavaan kulttuuriin.

Augustina kertoo, että hänen oli helppo lähteä vaihtoon, sillä hänen läheisensä olivat hyvin kannustavia. "Ystäväni olivat toki surullisia, mutta kuitenkin ymmärsivät, että teen tämän itseäni varten", hän toteaa. Augustina kertoi saaneensa paljon tukea myös perheeltään: "He tukivat minua ja haluavat minulle parasta."

Augustinan suomalaiseen isäntäperheeseen kuuluivat vanhemmat, Ruotsissa asuva veli sekä 18-vuotias sisko, joka oli viime vuonna vaihto-oppilaana Costa Ricassa. Augustinan Suomen sisko osaa puhua espanjaa, joten Augustina sai puhua isäntäperheessään myös äidinkieltään. ”Suomen perheeni oli todella
ystävällinen, ja oli hauskaa, että he opettivat minulle suomea!” hän kertoo.

Suomessa asuminen yllätti Augustinan monin tavoin, ja haasteitakin tuli vastaan. Argentiinassa Augustina ei ollut koskaan käyttänyt bussia, joten täällä joka-aamuinen Etikseen kulkeminen bussilla oli suuri muutos. Kun Augustina meni ensimmäistä kertaa bussilla kotiin Suomessa, hän eksyi ja vaelteli kotialueellaan tietämättä, missä oli.

Myös suomalainen ruokailurytmi on ihmetyttänyt myöhään iltaisin syömään tottunutta Augustinaa. Positiivinen argentiinalaistyttö selvisi kuitenkin haasteista hyvin ja oppi pian suomalaisille tavoille. Augustina sai Suomessa myös uusia eläintuttavuuksia. ”En ollut koskaan ennen nähnyt oravaa, kunnes näin Suomessa
yhden!” hän kertoo innoissaan.

Opiskelukulttuureista kysyessämme Agustina kertoi koulutuksen olevan Suomessa tasokkaampaa, mikä saattaakin osittain johtua oppitunneilla vallitsevasta työrauhasta. "Argentiinassa kukaan ei keskity tunneilla, kun taas Suomessa kaikki ovat hiljaa", hän toteaa. Argentiinassa myös opiskellaan koko vuosi samoja aineita samalla lukujärjestyksellä ja tunnit kestävät joko 40 tai 80 minuuttia.

Vaihto-oppilasvuotensa aikana Augustina ihastui suomalaiseen ruokakulttuuriin. ”Tykkään suomalaisesta
ruoasta, esimerkiksi salaateista, sillä Suomessa salaatteihin ei laiteta öljyä tai suolaa”, kertoo Augustina. Argentiinalaiseen Augustiinaan vaikutuksen tekivät myös monet suomalaiset perinneruoat, kuten kalakeitto ja pulla.

Etiksessä opiskelusta Agustina vaikuttui erityisesti musiikin tunneista. ”Etiksen
musiikin tunnit olivat kivoja, koska oppilaat saivat soittaa erilaisia soittimia”, hän kertoi. Espanjaa äidinkielenään puhuva Agustina kävi Etiksessä myös espanjan tunneilla. ”Se oli niin hassua, koska kaikki eivät ymmärtäneet edes numeroita espanjaksi! Nehän ovat vain numerot!” Augustina ihmettelee
nauraen.