Talousguru-palkinto Heidi Häyryselle

Etelä-Tapiolan lukion toisen vuosikurssin opiskelija Heidi Häyrynen voitti vuoden 2014 lukiolaisten Talousguru-kilpailun ja sai voiton myötä muun muassa opiskelupaikan.

Suomen Pankin, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja Finanssialan Keskusliiton järjestämässä Talousguru-kilpailussa mitataan suomalaisten lukiolaisten taloustietämystä. Kilpailu järjestettiin nyt 17. kertaa; Heidi oli kilpailun historiassa vasta toinen naisvoittaja.

Kilpailun kaksi osaa koostuvat lukiossa järjestettävästä aluekilpailusta ja kaksipäiväisestä loppukilpailusta, johon kuuluu sekä kirjallinen työ että väittely. Kilpailussa kolme parasta saavat hakea opiskelupaikkaa suoraan neljästä vaihtoehdosta: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, Helsingin yliopiston taloustieteen laitokselta, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Svenska handelshögskolanista. Kolmelle parhaalle jaetaan myös rahapalkinnot, jotka olivat tällä kertaa suuruudeltaan 1000, 500 ja 250 euroa. Tämän vuoden loppukilpailu järjestettiin Helsingissä 27.–28.2.

Heidi Häyrynen selvitti tiensä ensin finaaliin Etelä-Tapiolasta ja tiukan väittelyn jälkeen lopulta voittoon. Heidi väitteli osakekaupan kannattavuudesta Kauniaisten lukion Tero Koivusta vastaan.

Voitettuaan kilpailun Heidi oli hyvin hämmästynyt, mutta iloinen, ja hänellä oli tietysti hyvä mieli menestyksestä. Tuhannen euron lisäksi Heidi valitsi palkinnoksi opiskelupaikan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Etelä-Tapiolan lukio taas sai haltuunsa kilpailun kiertopalkinnon, aidon tohtorinhatun.

Heidin mukaan kilpailu oli todella opettavainen ja hedelmällinen. Se avasi erilaisia näkemyksiä yhteiskunnallisiin asioihin. Taloudesta Heidi kiinnostui jo 8. luokalla, ja varsinainen into heräsi, kun talousasioihin tuli ensimmäistä kertaa omaa kosketusta. Vapaa-ajalla Heidi lukee paljon kirjoja. Itse kilpailuunkin Heidi valmistautui lukemalla YH 2- kurssin oppikirjaa ja kauppakorkeakoulun kansantalouden pääsykoekirjaa ”Talous ja utopia” sekä seuraamalla finanssialan ajankohtaisia uutisia. Vaikka opiskelupaikka nyt onkin Heidillä jo tiedossa, ei hän aio koulutyötä aivan sivuun jättää. Heidi tekee kaiken täysillä ja kannustaa muitakin yrittämään rohkeasti aina jotain uutta.

Talousguru-kilpailu innostaa nuoria tutustumaan jo nuorella iällä hyvissä ajoin talouselämän maailmaan. Mitä aikaisemmin talousasioihin perehdytään, sitä vankemmalla pohjalla omakin talous joskus on. Nuoret oppivat ottamaan vastuuta omista raha-asioistaan uudella ja innostavalla tavalla.

Talousguru-kilpailu on myös lukioiden välinen kilpailu, jossa hyvät lukiot, niiden opettajat ja opiskelijat, erottuvat edukseen ja nousevat kärkeen. Nytkin Etelä-Tapiolan lukio kasvatti omaa mainettaan ja sai median huomiota usealla taholla laajasti, ihan uutissivustoista Suomen Pankin sivuille asti. Vaikka tärkeintä ei olisikaan lukion maineen kasvattaminen, oman lukion menestymisestä voi kuitenkin olla aina ylpeä, lisäähän se koulun yhteisöllisyyttäkin hyvällä tavalla.

Ensi vuonna kilpailu järjestetään jälleen uudestaan ja taas on mahdollisuus jollakulla onnekkaalla voittaa Talousguru-palkinto ja painaa päähänsä tohtorin hattu. Nyt kuitenkin on Heidin vuoro nauttia Talousgurun arvostaan koko tämän vuoden, joten vielä kerran onnea Heidille!

Niia Fredriksson 13A