Viisikymppinen Etis juhli Tapiolasalissa

Perjantaina 8. marraskuuta vietettiin koulussamme juhlapäivää: Hakalehdon yhteiskoulun sekä Etelä-Tapiolan koulun ja Etelä-Tapiolan lukion 50-vuotisjuhlaa. Aamupäivällä oppilaat kiertelivät erilaisissa työpajapisteissä Ahertajantiellä eikä normaaleja oppitunteja ollut lainkaan. Iltapäivä huipentui Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa vietettyyn juhlatilaisuuteen.

Suuren salin juhlan teemana oli "Etiksen vuosi". Opiskelijat olivat opettajien johdolla valmistaneet esityksiä, jotka kertoivat kukin osaltaan siitä, mitä kaikkea taitavat etisläiset osaavat ja mitä lukiossa tapahtuu vuoden aikana. "Kouluvuoden" aikana ehdittiinkin nähdä niin uusia lukion ykkösluokkalaisia uusasutusvaatteissaan kuin abiturientteja haalareissaan sekä kuulla niin rehtori Harri Rinta-ahoa kuin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelääkin.

Ohjelmanumeroiden hallittujen kulissien takana kuhisi jo aamupäivästä. Vaikka kokonaisuus oli suunniteltu ja esitykset harjoiteltu jo paljon aikaisemmin, oli hetken koittaessa silti jännitystä ilmassa. Pukuhuoneissa kohenneltiin vielä viimeisiä asuja ja naposteltiin esiintyjille varattuja tarjoiluja – he kun eivät ehtineet koululle nauttimaan juhlalounasta. "Vähän jännittää, mutta ihan hyvin se varmaan menee", kommentoi Viivi Kuosa koulun kuorosta. 

Ja hyvinhän se menikin. Juhlan avasi Leeni Pihlakoski taidokkaalla balettiesityksellään, jonka jälkeen rehtori Harri Rinta-aho lausui juhlavieraille tervetuliaissanat. Jo rehtorin kanssa yhtä aikaa lavalle saapunut ykkösluokkalaisten muodostama kuoro esitti "Circle of Life" -kappaleen musikaalista The Lion King. Laulu kajahti kuuluvana suureen Tapiolasaliin tuoreiden lukiolaisten esittäessä ihmetystään uutta opinahjoaan kohtaan. Esiintyminen oli hauskaa, monet kuorolaiset totesivat. Mutta paras hetki oli kuitenkin se, kun onnistuneen esityksen jälkeen pääsi juoksemaan takaisin pukuhuoneisiin ja purkamaan jännitystä moniääniseen naurukuoroon. "Shh!" huomauttikin joku muista esiintyjistä. Vähitellen takahuoneeseen palasi rauha.

Seuraavana vuorossa olevat urheilijat alkoivat kerääntyä kulisseihin valmiina astumaan lavalle heti kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän puheen jälkeen. "Minä lupaan ja vannon kautta Aleksis Kiven ja Ilmari Kiannon.." liikunnanopettaja Antti Väänäsen ääni kajahteli salissa. Koko juhlayleisö toisti hänen perässään juhlallisen valan reilusta pelistä ja ikuisesti myönteisestä asenteesta. Lavan valtasivatkin toisen vuosikurssin poikien jalkapallojoukkueen LaPan reilut pelaajat. Myös muut Etiksessä harjoitetut urheilulajit tulivat vuorollaan esiin. Oli tanssijaa, luistelijaa, jääkiekkoilijaa ja golfaajaa. Urheilijoiden esityksen viimeisteli telinevoimistelija Roope Sevón volteillaan.

Tämän jälkeen koulun Nepal-ryhmän jäsenet esittelivät koulun hyväntekeväisyystoimintaa. Etiksestä käsin on jo monen vuoden ajan autettu nepalilaisten elämää vapaaehtoisvoimin ja erilaisin keräyksin. Viivi Kuosan ja Helmi Korhosen lauluesityksen aikana nähtiin myös kuvia oppilaista tekemässä hyvää Auta lähimmäistä -päivänä. Hyväntekeväisyyttä tehtiin myös itse juhlassa. Etiksen 50-vuotisjuhlaa vietettiin nimittäin samana päivänä kuin Ylen Hyvän Nenäpäivää, jonka hyväksi kiersi kolehti Tapiolasalin juhlayleisönkin joukossa.

Juhlan hämmästyttävin ohjelmanumero - siitä ovat monet luultavasti yhtä mieltä - oli Toomas Pitkäsen taikashow. Uskomattomassa tempussa avustaja, oppilaskunnan puheenjohtaja Leevi Korhonen, valitsi Länsiväylä-lehdestä sokkona yhden sanan, jonka sitten kirjoitti taululle yleisön ja itse taikurin näkymättömissä. "So, Leevi. Is the word 'silta'?" kysyi taikuri. Avustaja Korhonen käänsi fläppitaulun yleisön nähtäväksi. Ja totta tosiaan, siinä luki suurin kirjaimin "silta". Ainakin kaikille taikuuden saloihin vähemmän tutustuneille temppu oli aivan oikeaa taikaa. Suurten aplodien saattelemana Toomas Pitkänen poistui lavalta ja säilytti salaisuuden itsellään.

Juhlan kuluessa päästiin vielä kuuntelemaan parhaita paloja viimekeväisestä Tyrmä-musikaalista. Lavalla oli nähtävillä räiskyviä tunteita "Lähe menee" ja "Lasin taa" -kappaleiden tahdissa. Tunnelmat vaihtelivat tiuhaan juhlan kuluessa. Juontojen välityksellä musikaalitunnelmista keinuttiin hetkeksi seuraamaan, miten valssi sujuu Vanhojen tansseissa. Pukuloiston ja tarkkojen askelkuvioiden jälkeen lavan täyttivät riehakkaat abit, jotka meluisasti "rekkalavaltaan" heittelivät makeisia yleisön sekaan ja veivät osaltaan kouluvuoden tapahtumia eteenpäin.

Kovalla hälyllä lähteneet abit palasivat kuitenkin jännittyneinä koululle ylioppilaskirjoituksia varten. Tätä jännittävää vaihetta tulkitsivat Nora Holtari ja Sofia Dahlskog steppitanssin keinoin. Esityksen kirjoitukset sujuivatkin kuin tanssi, ja tulokseksi pulpetilta nousivat loistavat laudaturin paperit. Juontajat Nelli Vanninen ja Ilari Hyttinen saivat kunnian painaa valkolakit tuoreiden ylioppilaiden päihin. Kaikki esityksissä mukana olleet kerääntyivät lavalle ja vielä lopuksi soi koko Tapiolasalissa raikuvana Gaudeamus igitur kouluvuoden ja viisikymppisen Etiksen kunniaksi.

 

                                                                 Teksti: Telma Peura 13C

                                                                 Kuvat: Saija Pyysiäinen ja Mikko Toivonen