Iloitsemme itsenäisyydestä!

Tänä vuonna Etelä-Tapiolan lukion itsenäisyysjuhlapäivän teemana oli suomen kieli; 150 vuotta sitten, vuonna 1863, suomen kieli sai Suomessa autonomisen aseman eli se korotettiin tasavertaiseksi ruotsin kielen kanssa. Ryhmänohjausluokissa perehdyttiin hieman murteisiinkin. Myös ylioppilas- ja itsenäisyysjuhlassa kuultu musiikki oli hyvin suomalaista.

Itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2013 Etelä-Tapiolan lukion väki oli pukeutunut juhlavasti ja kaikki kunnioittivat arvokkaalla käytöksellään isänmaatamme. Aamu alkoi lipputangon ääressä, missä kaikki yhtyivät koulun kuoron mukana Lippulauluun. Siniristilippu kohosi yläilmoihin ja muistutti meitä itsenäisyydestämme liehuessaan tuulessa.

Lippulaulun jälkeen ihmiset kerääntyivät koulun ala-aulaan juhlavastaanottoon. Oppilaskunnan edustajat Leevi Korhonen ja Jessica Wesslin sekä Taneli Tommila ja Millicent Maaranto kättelivät jokaista opiskelijaa ja opettajaa ja toivottivat hyvää itsenäisyyspäivää. Leevi Korhosen maljapuheen jälkeen kohotettiin malja isänmaalle.

Pian alkoi soida musiikki, ja pojat hakivat kauniisti pukeutuneita tyttöjä tanssiin. Parit pyörähtelivät aulan keskelle muodostuneella tanssilattialla, ja helmat liehuivat vauhdissa. Ensin tanssittiin valssin askelin, sitten vaihdettiin välillä esimerkiksi rokkiin. Tanssien jälkeen osa oppilaista meni juhlalounaalle syömään esimerkiksi lihapullia, pastasalaattia ja omenapiirakkaa ja osa siirtyi luokkiin tekemään Suomi-aiheisia tehtäviä.

Luokissa käytiin läpi murteita. Opiskelijat arvuuttelivat sanojen merkityksiä ja keksivät hullunkurisia ehdotuksia vieraan kuuloisille sanoille, kuten vaikkapa "kiiruspitte" ja "vanttuut". Videonäytteiltä saatiin kuulla myös katkelmia murteista; mukaan mahtuivat niin lounaismurteet, savolaismurteet kuin kaakkoismurteetkin. Lisäksi opiskelijat saivat keksiä nokkelia puhekuplia valmiiksi piirrettyihin Etis-aiheisiin sarjakuviin, joihin pohjat olivat tehneet Juho Gröhn ja Olli Kiikkilä.

Päivän kruunasi itsenäisyys- ja ylioppilasjuhla, joka alkoi kauniilla marimban soitolla: Dani Auvinen esitti sillä Finlandia-hymnin. Juhlassa esiintyi myös koulun kuoro; joka esitti kappaleen Ojdaj. Emilia Pakkala taas lauloi Karjalan kunnailla -kappaleen; häntä säestivät Nora Taipale ja Maria Vuorinen. Kuunnellessaan ihanaa musiikkia juhlaväki saattoi olla ylpeä maamme itsenäisyydestä. Isänmaallisen juhlapuheen piti jalkapalloilijana tunnettu Aki Riihilahti. Esityksensä päätteeksi hän antoi yleisölle tehtävän: kehu vierustoveria. Etiksen väki onnistuikin siinä mainiosti ja sai antaa itselleen aplodit.

Kuten jo monena vuonna aiemminkin, Etelä-Tapiolan lukion oppilaskunta luovutti nytkin osan taksvärkkipäivän tuotosta Espoon sotaveteraaneille. He muistuttavat meitä edelleen siitä taistelusta, jota käytiin maamme itsenäisyyden säilyttämiseksi vuosikymmeniä sitten. Edelleen saamme olla kiitollisia heidän uhrauksestaan.

Juhlan päätteeksi lakitettiin seitsemän uutta ylioppilasta. Rehtori puhui heille tulevaisuudesta ja toivoi, että heidän välilleen muodostunut vahva side kantaisi läpi elämän. Kun valkolakit oli asetettu kampauksille, oli aika laulaa yhdessä Gaudeamus Igitur ja Maamme-laulu. Sen jälkeen kukin lähti omille tahoilleen valmistautumaan varsinaiseen itsenäisyyspäivään.


Iida Mäkinen 12C