Lenkillä ja luennolla Alexander Stubbin johdolla

Maanantaina 9. syyskuuta koulun aulassa kuhisee. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on juuri astunut koulumme aulaan. Kännykkäkamerat räpsähtelevät ja muutama pääsee yhteiskuvaankin vieraan kanssa.

"Silloin, kun mä olin lukiossa, mulla oli kolme kiinnostuksen kohdetta: keskiolut, urheilu ja tytöt. Mutta ei välttämättä tässä järjestyksessä”, kertoo Stubb ja saa lukiolaiset purskahtamaan nauruun. Tunnelma on alusta asti rento, mutta etismäiseen tapaan keskittynyt. Ministeri kertoo tehneensä 119 lukiovierailua vuodesta 2004 lähtien. Ennen teemana ovat olleet EU-asiat, mutta Stubb on hiljattain uudistanut ohjelmaansa. Tänään hän on tullut puhumaan meille mielen ja kehon hyvinvoinnista  huolehtimisesta, terveellisistä elämäntavoista.

"Mieli ja keho, mind and body. Kun niitä miettii, huomaa, että ne ovat erottamattomasti kiinni toisissaan." Ministerin lyhyt luento keskittyy kolmen pääseikan ympärille. Ensimmäinen niistä on uni ja rentoutuminen. Puheessaan Stubb painottaa unen tärkeyttä – ja tottahan se onkin: ilman hyviä yöunia on vaikea jaksaa pitkiä ja keskittymistä vaativia lukiopäiviä. Tiiviin koulutyön ohessa täytyy myös löytää aikaa rentoutumiselle. Hän kehottaakin meitä tekemään vapaa-ajalla niitä asioita, joiden parissa parhaiten viihdymme. Väliin lentää vitsejä ja tarinaa Stubbista itsestään nuorempana. ”Lukioikäisenä mä uskoin, että musta tulee ammattigolfaaja.”

Urheilu on sallittu riippuvuus

Urheilu onkin toinen Stubbin puheen painopisteistä. Hänen mukaansa tunti liikuntaa päivässä tuo vuorokauteen kaksi tuntia lisää energiaa. Tästä innostavan energinen vieraamme onkin oivallinen elävä esimerkki. Ministerin oma urheilullinen tausta on monipuolinen. Nuoruuden golf- ja jääkiekkoinnostuksen sijalle on nyt aikuisiällä noussut triathlon eli uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmälaji. ”Nuorena mä inhosin lenkkeilyä, mutta nykyään mä juoksen maratoneja.” Pointtina on se, että jokainen liikkukoon sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä, kunhan vain liikkuu. Urheilusta kannattaa kehittää itselleen riippuvuus – mitä aikaisemmin, sen parempi!

Kolmas asia, josta Stubb tahtoo meitä muistuttaa, on terveellinen syöminen. Me nuoret voimme kuulemma syödä roskaruokaa vaikka kuinka paljon ilman, että se näkyy missään – vielä. Hyvän jaksamisen ja terveyden pohjana on osansa myös terveellisellä ruokailulla. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, ettei herkkuja saisi syödä. Kyllä saa, mutta kohtuudella. Samalla Stubb paljastaa myös oman heikon kohtansa, suklaan.

Ministerin jäljillä juosten

Luennon ja lukiolaisten kysymysten jälkeen oli aika suunnata raittiiseen ulkoilmaan. Vierailun päätteeksi halukkaat pääsivät Stubbin kanssa lenkille. Innostuneesta porukasta otettiin koulun pihalla muutama yhteiskuva ja sitten lähdettiin. Reitti kulki Tapiolan vihreissä ja merellisissä maisemissa, Silkkiniityn reunaa Otsolahdelle ja sieltä ympäri takaisin koululle. Espoossa kauan asuneelle ministerille maisemat taisivat olla melko tuttuja, mutta lenkkeily kävi monelle lukiolaiselle myös kotiseutu tutuksi -kierroksesta. ”Missä me ollaan?” ja “mä en oo koskaan käynyt täällä päin” olivat lenkin varrelta kuultuja lausahduksia. Lenkin pituus tuli monelle yllätyksenä, aikaa kului suunnilleen kolme varttia, mutta kaikki pysyivät siitä huolimatta hienosti porukassa mukana. Koulun pihalle päästessään sai totisesti olla ylpeä itsestään; harvat pääsevät itse ministerin kanssa lenkille!

Myöhäisherännäinen opiskelija

Lukioikäisenä Stubb ei itse ollut kovinkaan koulusuuntautunut. Silloin urheilu meni läksyjen edelle, vaikka nykyään hän kehottaakin lapsiaan huolehtimaan molemmista, läksyistä ja liikunnasta. Opiskelijana hän myöntääkin olevansa myöhäisherännäinen. Koulu alkoi kiinnostaa vasta yliopistoaikoina ulkomailla, jolloin heräsi myös kiinnostus politiikkaa kohtaan.

Luentonsa aikana lukutoukaksikin paljastunut ministeri kertoo lempikirjansa olevan Aristoteleen Nikomakhoksen etiikka. Myös Remeksen ja Westön romaanit ovat kaikki tulleet luetuiksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat Stubbin keinoja rentoutua, ja lomalla ajatukset saa parhaiten tuulettumaan ulkomailla. Silloin on mukavaa viettää aikaa perheen kanssa ilman suurta huomiota ohikulkijoilta.

Vieraamme lähtötunnelmat

Tämä oli Stubbin kolmas vierailu Etiksessä ja päällimmäiseksi jäi, taas kerran, positiivinen mielikuva. ”Tämähän on kuin kotona olisi, olisikohan tästä meille kolme kilometriä”, ministeri naurahtaa. Hän on myös aina pitänyt rakennuksen arkkitehtuurista. Kiireinen aikataulukaan ei ole este lukiovierailuille. ”Saan itse määritellä oman aikatauluni, joten voin tehdä myös tällaisia kivoja juttuja.”

Lopuksi ministeri lähettää vielä muistutuksensa etisläisille: ”Kuten mä jo luennolla sanoinkin, hoitakaa kehoa ja mieltä ja tehkää kivoja asioita. Ottakaa ilo irti elämästä!”

Telma Peura ja Anniina Rytkönen 13C