Ystävyyttä yli rajojen

Partio on monipuolinen harrastus, jossa jokaisella on mahdollisuus valita itselleen mieluisat tapahtumat, joihin osallistua. Partio ei ole pelkkää keksien myymistä ja mummojen taluttamista suojateiden ylitse tai telttailua korvessa. Vaeltamisen ja erätaitojen harjoittamisen lisäksi partiossa voi tehdä paljon muutakin, muun muassa osallistua kansainvälisiin tapahtumiin. Tärkeintä on ennen kaikkea tutustua uusiin ihmisiin ja luoda ystävyyssuhteita niin maarajojen sisällä kuin niiden ulkopuolellakin.

Partion parasta antia ovat kansainväliset leirit ja tapahtumat, joita ovat esimerkiksi neljän vuoden välein järjestettävät maailmanjamboree, joka on kaikkien maailman partiolaisten yhteinen suurleiri, sekä Roverway, joka puolestaan on Euroopan alueen partiolaisille kolmen vuoden välein järjestettävä leiri. Kansainvälisissä partiotapahtumissa on mahdollisuus tavata partiolaisia eri maista ja tutustua heidän partioperinteisiinsä. Kansainvälisissä partiokohtaamisissa oppii helposti ja hauskasti keskustelemalla, leikkimällä ja yhdessä retkeilemällä erilaisista kulttuureista, ja maailmankuva avartuu huomaamatta. Hienointa kansainvälisestä partiosta tekee kuitenkin se, että partiolaisten aatteet, ihanteet ja tunnus “Ole valmis!” ovat yhteiset kaikille maailman partiolaisille. Tämä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kansainvälisessä partiossa korostuukin erityisesti yksi partion aatteista: “Rakenna ystävyyttä yli rajojen.”

Brittien ja suomalaisten yhteinen leiri

Kirkkonummen Metsänkävijät (KiMe) pääsi tutustumaan englantilaiseen partioon ainutlaatuisella matkalla heinä-elokuun taitteessa. Kipinä brittiläisten ja suomalaisten yhteisestä leiristä syttyi kesällä 2011, kun kimeläiset toimivat muutaman päivän ajan brittiläisen lippukunnan isäntinä. Englantilaiset partiolaiset olivat tulleet Suomeen muutamaksi päiväksi Ruotsissa pidetyn maailmanjamboreen jälkeen.  Vierailusta syntyi ystävyys, joka innosti muutamia suomalaisia ja brittiläisiä johtajia jatkamaan yhteistyötä.

Vihdoinkin heinäkuun 26. päivä, loputtoman suunnittelun, jännittämisen ja pakkaamisen jälkeen, kaksikymmentä nuorta ja heidän kolme täysi-ikäistä johtajaansa saapuivat turvallisesti Leedsiin partiolaisten leirialueelle Bramhopeen.  Leirialue poikkesi paljon siitä, mihin suomalaiset ovat tottuneet pystyttämään telttansa. Metsää ei ollut nimeksikään, mutta tasaista nurmialuetta sitäkin enemmän.

Se, että Englannissa partiolaiset eivät voi rakentaa leirejään leirintäalueiden ulkopuolelle, johtuu jokamiehenoikeuksien puuttumisesta. Leirin varajohtajan Iiris Somervuoren mielestä tämä on yksi suurimmista eroista suomalaisen ja englantilaisen partion välillä. Iiris mainitsee myös, että Englannissa alaikäiset eivät saa käyttää itse kirvestä tai puukkoa. Briteissä turvallisuutta korostetaan enemmän, kun taas Suomessa nuoria kannustetaan kokeilemaan ja tekemään asioita itse. Mukana ollut leiriläinen Eero Juntunen kertoo leiriytymisestä myös sen, että brittiläiset ovat tottuneet retkeilemään juoksevan veden ja sähkön läheisyydessä.

Eroja, mutta myös samankaltaisuuksia

Leirin ohjelmassa oli paljon toimintaa: seinäkiipeilyä, patikoimista, maastopyöräilyä kaatosateessa, pesiksen ja muiden seurapelien pelaamista sekä luolatutkimusta. Suomalaisille seikkailu luolien uumenissa oli harvinainen ja upea kokemus, josta tulikin heti leiriläisten suosikkiaktiviteetti. Brittiläisten partiolaisten leirien ohjelmaan kuuluu suurimmaksi osaksi erilaisia extreme-urheilulajeja. Suomalaisilla puolestaan leirien pääpaino on erätaidoissa, joita he onneksi myös pääsivät esittelemään muun muassa rakentamalla näppärästi melkein yhdeksänmetrisen lipputangon riu´uista. Urheilullisen ohjelman lisäksi leiriin kuului myös kaupunkipäivä Leedsissä sekä Home Hospitality –perhevierailu, jossa suomalaiset majoittuivat brittiläisten koteihin kolmen päivän ajaksi.

Yhtenä iltana pidettiin iso leirinuotio. Siellä yhdistyivät jälleen suomalaisten ja englantilaisten partiolaisten tavat. Englantilaisten leirinuotio-ohjelma poikkesi hieman suomalaisesta. Suomalaiset pääsivät kuitenkin esittelemään lippukunnan perinteisiä leikkejä ja lauluja. Leiriläinen Alpi Jokinen totesikin, että suomalaisesta partiosta briteille yllätyksenä taisi tulla se, että iltanuotiolla voi tehdä muitakin kuin hoilata samanlaisia lauluja hieman eri sävelmillä. Eroista huolimatta samankaltaisuuksiakin oli: rento fiilis, joidenkin laululeikkien yhteiset sävelmät sekä se, että brittiläisetkään eivät liiemmin osoittaneet suosiotaan taputtamalla, vaan huusivat erilaisia partiohuutoja, esimerkiksi kunnianosoitukseksi hauskojen sketsien jälkeen.

”Scouting is about fun, teamwork and adventure”

Leiri oli kaikin puolin avartava kokemus: suomalaiset pääsivät tutustumaan brittiläiseen partiokulttuuriin, joka poikkesi joissain asioissa suuresti siitä, mihin suomalaiset olivat tottuneet. Mutta kuten Iiris totesi, eroista huolimatta  partiolaisten yhteiset arvot ja asenteet näkyivät niin briteillä kuin suomalaisillakin.  Hän lainaa chief scout Bear Gryllsin sanoja: “Scouting is about fun, teamwork and adventure.”

Iiriksen mielestä suomalaisten paras anti englantilaisille oli ehdottomasti humoristinen, rento ja ennakkoluuloton asenne. Hänen mukaansa suomalaiset  toteuttivat hyvin partion “Ole valmis!” –tunnusta. Leiristä erityisen upean teki suomalaisten ja englantilaisten vilpitön  yhteishenki. Sitä edesauttoi avoimen asenteen lisäksi leirin pieni koko. Maailmanjamboreilla  uusiin ihmisiin tutustuu usein vähemmän, sillä leireillä on paljon enemmän partiolaisia.  Kesän leirillä englantilaiset ja suomalaiset tulivat kaikki hyvin toimeen keskenään, ja tämä takasi sen, että leirin tunnelma pysyi mahtavana. “Kaikki mitä teimme, oli hauskaa,” kertoo Eero. Iiriskin kuvailee leiriä elämänsä parhaaksi. Yhdentoista päivän leiri vahvisti lippukuntien välistä yhteistyötä ja maarajoja rikkovaa ystävyyttä.


Anni Rossi 12D