Espoon korkeuksissa Espoo-päivänä!

Espoon yhteistä Espoo-päivää vietettiin taas kerran lauantaina 31.8.2013. Tarjolla oli yli 100 kohdetta aamusta iltaan, joten valinnanvaraa oli runsaasti. Lukuisat espoolaiset yritykset ja yhteisöt tarjosivat ohjelmaa Espoon kunniaksi. Kaikkiin tapahtumiin oli vapaa pääsy, mutta koska sää oli yllättävän harmaa, jonottamiseen ei kulunut hirveästi aikaa.

Kiinnostavia vierailukohteita oli paljon. Taiteesta pitävät saattoivat käydä WeeGeellä piknikillä, Tapiolan kirjastossa nypläämässä tai vaikkapa Soukan Taideseuralla kokeilemassa erilaisia maalaustekniikoita. Muun muassa Espoon Tanssiopisto ja Tanssikeskus Footlight pitivät avoimia tunteja niin pienille kuin isommillekin tanssin ystäville. Musiikkitapahtumiakin oli kattavasti, esimerkiksi nuorten oma Espoo Live -konsertti. Avoimia ovia pidettiin auki moniin Espoon rakennuksiin, joihin ei tavallisesti pääse ilman erityistä syytä: Nokia-taloon, Fortumin- ja Koneen päärakennuksiin Keilaniemessä sekä Espoon radio- ja tv-asemalle, paloasemille ja Sinebrychoffin huvilaan. Urheilu- ja luontoaktiviteettejakin tarjottiin, niin luistelusta moottoriurheiluun kuin saaristo ja luontoretkiinkin. Myös useissa Espoon kauppakeskuksissa ja kirjastoissa oli runsaasti ohjelmaa.

Mistä radio- ja tv-lähetykset tulevat koteihimme?

Monien espoolaisten koteihin näkyy korkea välkkyvä masto. Se on Espoon radio- ja tv-asema, joka sijaitsee Latokaskessa. Se lähettää suurimman osan Suomen ilmaisista ja maksullisista tv- ja radiokanavista Espooseen ja Helsinkiin. Parhain taajuus on Helsingissä. Ensin radio- ja tv-lähetykset lähtevät Pasilasta Latokaskeen ja sieltä sitten koteihimme. Keskimäärin suomalaiskodeissa katsotaan päivässä noin 178 minuuttia televisiota.

Mastolle mennessä kiivettiin pientä, kapeaa hiekkatietä pitkin korkealle kukkulalle. Onnekkaat pääsivät autolla, mutta mattimyöhäiset joutuivat kävelemään ylös pitkän matkan. Tämä kaukaa pieneltä näyttävä masto oli alhaalta katsottuna huikean korkea, ja sen vieressä oli hieman pienempi, mutta kuitenkin korkea vanha masto. Korkein masto eli nykyisin käytössä oleva, on 326- metrinen, ja sitä korotettiin aikoinaan jo huimasta 303 metristä. Liian pienen kapasiteetin vuoksi vanhan maston tueksi sen viereen rakennettiin nykyinen masto vuonna 1988. Mastoa vartioidaan aina, ja sen omistaa nykyisin Digita-niminen yritys. Masto on pääasiassa kuparia, jonka sisällä on kaapeli.

Mastolle oli saapunut sekä alan ammattilaisia, henkilökuntaa että tavallisia espoolaisia; turvallisuussyistä ylös ei ollut mahdollista kiivetä. Alan ammattilaisen mukaan sinne mennään hissillä ensimmäiset 266 metriä ja loput 60 metriä kiivetään tikkaita pitkin. Yhteensä koko matka kestää noin puoli tuntia. Jos hissi menee epäkuntoon, mastossa on kuitenkin varalta tikkaat koko matkalle. Hyvää kuntoa siis vaaditaan! Näytillä oli myös ammattilaisen varusteet mastoon kiipeämistä varten. Ukkosella Latokasken mastolla laitetaan varageneraattori jo ajoissa päälle, jotta vältyttäisiin tv- ja radiolähetyksien katkoksilta, jos salama osuisi mastoon.

Alussa mainitusta infotilaisuudesta sai paljon tietoa esimerkiksi, siitä mitä pitää tehdä, jos radio- tai tv-lähetykset eivät näy, ja tietenkin myös maston historiasta. Jos omissa yhteyksissä on häiriötä tai haluaa antaa palautetta, voi tutkailla Digita.fi-sivun asiakaspalvelusivustoa; sieltä saa muutakin ajankohtaista tietoa. Käynti oli mielenkiintoinen; tällaista pääsee harvoin katsomaan, mutta ehkäpä Latokasken masto on avoin myös ensi Espoo-päivänä.

Mistä löytyvät Suomen nopeimmat hissit?

Kone on Espoossa sijaitseva hissiyhtiö. Sen päärakennus on Espoon Keilaniemessä. Kerroksia rakennuksessa on huimat 18, ja se on noin 73 metriä korkea. Vuonna 2001 valmistuneen, Antti-Matti Siikalan suunnitteleman rakennuksen julkisivu on tehty pääosin lasista.

Heti pääovelle saavuttaessa yleisöä oli vastaanottamassa iloinen hiirimaskotti. Aula oli tyypillisen toimistorakennuksen näköinen, mutta hissiin päästyä käsitys kuitenkin muuttui: maisemat olivat jotain aivan muuta kuin tavallisen toimistorakennuksen. Lasisesta hissistä saattoi nähdä uskomattoman upeat Espoon ja Helsingin saaristot. Mitä ylemmäs mentiin, sen hienommaksi maisemat muuttuivat. Henkilökunnan mukaan hissi kulkee jopa 2,5m/s, mikä tekee siitä Suomen nopeimman. Ylhäällä oli näköalatasanne, jossa saattoi ottaa kuvia niin Helsingistä kuin Espoostakin. Yllätyin siitä, että aivan kotikulmiltakin voi löytyä upeita maisemia, kun niitä alkaa tarkemmin tutkia. Vierailu oli tarkoitettu lähinnä maisemien katseluun, joten rakennuksen muihin osiin ei päässyt eikä kiertokäyntejä ollut.

Konettakin korkeammalla

Fortumin päärakennus Espoon Keilaniemessä on Espoon korkein ja vanhin toimistorakennus. Alun perin se rakennettiin Neste Oy:n pääkonttoriksi, mutta myöhemmin, noin vuonna 1998, rakennus siirtyi Fortum Oyj:n käyttöön. Vuosina 1973 – 1978 rakennetussa rakennuksessa on teräsrunko ja jopa huimat 20 kerrosta ja korkeutta 84 metriä. Sitä on pidetty pitkään Espoon maamerkkinä, ja monet tuntevat sen yhä edelleen Nesteen tornina.

Huima tuuli lyö läheiseltä mereltä kasvoille. Fortum-talo on aivan uskomattomalla paikalla meren läheisyydessä. Rakennus ja aula ovat upeita, ja vartijat saavat olon tuntumaan siltä, kuin olisin erityinen vieras. Aulassa voi ihailla tunnettujen taiteilijoiden maalauksia. Hissit ovat ihanan vanhanaikaiset, mutta kuitenkin modernit, valitettavasti vain ikkunattomat. Ylhäälle päästyä maisemat ovat taas kerran sanoinkuvaamattomat, erilaiset joka ikkunasta.

Voin itse sanoa, että nämä toimistorakennukset motivoivat kyllä hakemaan ehkä tulevaisuudessa töihin johonkin hienoon rakennukseen. Kyllä kelpaisi katsella tällaisia maisemia päivittäin! Opiskelu siis kannattaa, jos haluaa nauttia tyylikkäistä näkymistä tulevaisuudessa. Espoon Keilaniemi ei ole kuitenkaan ainoa paikka, mistä maisemia löytyy, joten toivoa näköalojen ystävillä on.

Niia Fredriksson 13A