Etisläiset eduskunnassa

Torstaina 12.9. Etelä-Tapiolan lukion YH1-kurssin ryhmä sai mielenkiintoisen tilaisuuden vierailla Suomen eduskunnassa kyselytunnilla.

Turvatarkastuksen ja lehtereille kiipeämisen jälkeen meitä vastassa ollut vasenryhmän Markus Mustajärvi kertoi lyhyesti omasta poliittisesta urastaan ja elämästään poliitikkona. Repliikkien välistä saattoi myös tulkita edustajan omia, punertavia mielipiteitä ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä, esimerkiksi valtion velkaantumisesta. Mustajärvi kuuluu Vasemmistoliittoon, mutta hänet erotettiin sen eduskuntaryhmästä rangaistukseksi puolueen ryhmäkurin rikkomisesta.

Puhemies Eero Heinäluoma kopautti eduskunnan puheenmiehen nuijaa tasan kello 16, ja Mustajärvi monen muun poliitikon kanssa kiirehti omalle paikalleen eduskuntasaliin. Paikalla näkyi tuttuja hahmoja Timo Soinista Ilkka Kanervaan – jonka huomio näytti tosin olevan lähes koko tunnin ajan kännykässään. Kansanedustajien läsnäolo jokaisella kyselytunnilla ei ole pakollista, mikä näkyi erityisesti hallituspuolueisiin kuuluvien edustajien tyhjinä penkkeinä.

Käsiteltäviä kysymyksiä oli muutama. Oppositiota huolestutti niin Kemijoki Oy:n työpaikkojen vähentäminen kuin maatalouden tukien pieneneminen. Omistajaohjausministeri Heidi Hautala puolusti Kemijoki Oy:n YT-neuvottelujen tuloksia. Ministeri kertoi suurimman osan työpaikoista kuitenkin säilyvän ja irtisanotuille järjestyvän työpaikkoja samalta alalta.

Keskusta hiillosti hallitusta maataloustukineuvotteluista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen kuitenkin korosti, että kyse ei ole maataloustukien pienenemisestä, vaan puolet tuista tulisikin EU:lta. Jonkin aikaa keskusteltiin myös ulkomaisten marjanpoimijoiden syytöksistä ihmiskaupasta ja huijatuksi tulemisesta.

Vihreiden Pekka Haavisto nosti keskustelun aiheeksi Suomen suhtautumisen Syyrian epävakaaseen ja huolestuttavaan tilanteeseen. Soini kyseenalaisti USA:n ehdottaman sotilaallisen iskun tyrmäämisen. Hän perusteli mielipidettään tuomalla esiin uhan, että Iran tai Pohjois-Korea voisivat ottaa kemiallisten aseiden käytöstä mallia ilman vakavia seurauksia.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja muistutti, ettei hallituksen jälkiä kemiallisten aseiden käytöstä ole vielä pystytty todistamaan virallisesti. Aseita ei ryhdytä toistaiseksi takavarikoimaan, kuten Venäjän Vladimir Putin ehdotti, sillä kemiallisia aseita ei uskota enää olevan Syyrian hallussa. Hän raportoi Suomen mahdollisesti osallistuvan toimenpiteisiin, jos YK niin päättää, mutta toistaiseksi hän korosti vastuun olevan Syyrian valtiolla. Syyrian ongelmat näkyvät tosin Suomessakin: poikkeuksellisen monelle pakolaiselle on myönnetty oleskelulupa.

Annika Antikainen 12B