Laskettelua ja elämyksiä Vuokatissa

Eräänä maaliskuisena pakkasaamuna, auringon vielä piilotellessa horisontin takana, oli Etelä-Tapiolan lukion piha jo täynnä opiskelijoita. Aurinko ei ollut vielä noussut, ja koko Espoo oli muutoin täysin hiljainen. Parkkipaikalla kuitenkin odotti bussi innokkaita talviurheilijoita. Vaikka ihmiset olivat väsyneitä, tunnelma oli sähköinen - jopa niin sähköinen, että bussin takaosassa lämpötila oli varmasti monta astetta korkeampi kuin edessä. Viimeistenkin saavuttua lähtöpaikalle hieman kuuden jälkeen alkoi täyteen ahdetun bussin matka kohti Vuokattia.

Liikunnan soveltava talviliikuntakurssi on järjestetty Etiksessä jo yli kymmenen vuoden ajan. Kurssilla tehdään noin neljän päivän pituinen matka Vuokatin urheiluopistolle. Tarkoituksena on, että opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin talviliikuntalajeihin sekä harrastamaan niitä kunnon olosuhteissa.

Yhdeksän tunnin bussimatka kuulostaa pitkältä ja puuduttavalta. Sellainen se ehkä olikin, mutta hyvä seura ja riittävät tauot pitivät huolen siitä, että olimme elossa vielä perillä. Vuokatti otti meidät vastaan ystävällisesti: päivä oli aurinkoinen ja pakkasta noin 15 astetta. Kylmyys ei menoa haitannut, ja perille päästyä otettiinkin suunnaksi suoraan laskettelumäet.

Muutaman tunnin ja monen vauhdikkaan laskun jälkeen kävelimme Vuokatin urheiluopiston ravintolalle nauttimaan maittavan ja riittoisan buffet-illallisen. Ensimmäisen illan päättivät leirikoulunavaus ja kaksi urheiluopiston omaa ulkopalloilulajia: LumiSähly ja PariFutis. Varsinkin PariFutis – jossa parit pukivat päällensä yhteisen paidan ja yrittivät yhdessä muiden parien kanssa tehdä maalin – aiheutti hilpeyttä. Vauhdikkaiden pelien jälkeen oli hyvä vetäytyä huoneisiin, kahden hengen rivitaloasuntoihin, jotka olivat kymmenen minuutin kävelymatkan päässä opiston keskuksesta.

Harmiksemme aurinko ei ollut tervehtimässä meitä perjantaiaamuna. Onneksi aamupala oli illallisen tapaan täyttävä, ja sen jälkeen oli hyvä nousta vaaralle.  Pakkasta oli 10 astetta, mutta oikein pukeutuneena pysyi lämpimänä. Laskettelua jatkoimme aina iltapäivään saakka; välillä kävimme opistolla syömässä keittolounaan. Päivällisen jälkeen oli jälleen vuorossa ohjattua sisäliikuntaa.

Tällä kertaa tutustuimme Ball Bounceriin sekä Fun Battleen. Ball Bouncer on sählyn sukulaislaji; maila vain on valtavan Topz-puikon muotoinen ja pallo hieman isompi ja pehmeä. Fun Battle eli kaupunkisota, jossa kaksi joukkuetta yrittävät polttaa toisiaan kymmenillä pehmopalloiolla, jäi parhaiten mieleen Etiksen poikien ylivoimaisesta joukkueesta. Sisäpelien jälkeen oli vielä mahdollisuus käydä kuntosalilla, saunassa tai uimassa. Iso osa joukosta suuntasikin vielä salille hiomaan lihaskuntoaan.

Laskettelua ja avantouintia

Lauantaina ohjelma jatkui tuttuun tapaan; aamiaisen jälkeen suoriuduimme rinteeseen koko päiväksi. ”Oli kiva kun sai lasketella näin paljon, koska sitä varten me tänne ilmoittauduttiin”, kommentoivat Mia Muhonen ja Annika Härkki kurssin rinnepainotteisuutta. Lumisen päivän kruunasi rantasauna avannolla. Erityisesti pojat viihtyivät saunassa kauankin, ja ryhmäpaine sai kaikki käymään avannossa useita kertoja. Rantasaunan jälkeen illanvietto jatkui oleskelulla huoneissa sekä yhteisessä TV-tilassa. Kun viimeinen ilta oli käsillä alkoi pieni haikeus jo vallata mieliä.

Hiihtovaellus vaaralle

Sunnuntaiaamusta oli tiedossa hiihtovaellus Heikkilän luomutilalle – seitsemän kilometriä suuntaansa. Nopeimmat selvittivät reitin muutamassa tunnissa, ja rauhallisemmatkin hiihtäjät olivat takaisin ennen puoltapäivää. Tilalla oli mahdollisuus nauttia tuoreita leivoksia ja kuumaa mehua tai kahvia. Hiihto toi matkaan mukavaa vaihtelua, ja monen suupielet olivat takaisin tullessa korkeammalla kuin lähtiessä. ”Tervetullutta vaihtelua laskettelulle, kuntoilunäkökulmaa unohtamatta”, arvioi Elias Tuori, joka paineli matkan koko joukon ensimmäisten joukossa.

Pikaisen lounaan ja pakkaamisen jälkeen olikin aika pakata bussi ja suunnata Espoota kohden. Paluumatkasta selviydyttiin juohevasti. Syynä saattoi olla montaa matkalaista painava univelka, jota yritettiin maksella matkalla. Bussi saapui WeeGeelle väriään vaihtavan Buddha-patsaan alle hyvissä ajoin, ja vartissa suurin osa kurssilaisista oli jo omissa autoissaan matkalla kotia kohti.

Unohtumaton elämys

”Kurssin aikataulu oli suunniteltu hyvin – ei tullut kiire eikä tylsistyttänyt. Samanlaista mahdollisuutta yhtä hyvällä porukalla ja hinta-laatusuhteella tuskin tulee enää vastaan.” Sebastian Königin kommentti summaa mainiosti nämä neljä päivää. Reissu oli kokonaisuudessaan erittäin elämyksellinen ja onnistunut. Kaikki olivat hyvällä tuulella koko ajan, ja mikäs sen mukavampaa kuin lasketella ja urheilla koulukavereitten kanssa. Myös kokeilemamme uudet lajit varmasti jäivät mieleen, kuten myös Vuokatin kauniinkirpeät pakkasmaisemat.

 

Julia Jutila 12B

Tapio Parkkonen 12C