FC LaPa – harrastelijajalkapalloa Etiksessä

Talven viimeisten lumien alettua sulaa kaivoivat FC LaPa:n jäsenet nappulakengät kaapista ja suuntasivat taas koulun jälkeen kohti Tapiolan urheilupuiston viheriöitä. Miten tämä etisläisten oma jalkapallojoukkue sai alkunsa, ja mitä sen arkeen kuuluu?

FC Larkkosen Pallo perustettiin syyskuun alussa 2012, mutta perustamassa mukana olleet pelaajat olivat potkineet pelivälinettä keskenään aikaisemminkin, esimerkiksi lukion ensimmäisen jakson hyppytuntien täytteenä.  Koulussa pojat puhuivat mahdollisesta tapaamisesta ja leikkimielisestä pelailusta yhdessä. Puheista ryhdyttiin tekoihin, ja ilmojen kannustaessa ulkoiluun syys - elokuun vaihteessa pojat päätyivät pallottelemaan kivenheiton päähän opinahjostamme. Idea joukkueesta syntyi pian tämän jälkeen. Nyt, yli puoli vuotta myöhemmin, LaPa:lla on jäseniä jo parisenkymmentä ensimmäisen vuosikurssin ryhmistä. Myös joitakin aikaisempia joukkuetovereita rekisteröidyistä seuroista pelaa keskenään LaPa:n riveissä. Se, ettei seura jäänyt tähdenlennoksi, kertoo Etiksen yhteisöllisyydestä: samanlainen toiminta ei varmasti järjestyisi yhtä helposti joka paikassa.

Larkkosen Pallo on vahvistanut imagoaan ja on enemmänkin kuin vain yhdessä pelaileva porukka, joka kutsuu itseään joukkueeksi. Pelaajat ovat suunnitelleet seuralle logon, yhteiset pelipaidatkin on ostettu, ja aktiiviset Facebook-sivut ovat käytössä. Yli sadan tykkääjän sivustolta löytyy paljon kuvia harjoituksista sekä syksyn ainoasta pelistä Leppävaarasta lähtöisin oleva RaPaa vastaan. Se päättyi altavastaajan asemassa olevan LaPa:n niukkaan tappioon rangaistuslaukauksilla. Kamppailu ei kuitenkaan näillä näkymin ole jäämässä ainoaksi lajissaan, sillä seuraavaa ottelua paikallisvastustaja Lintuvaaran Tähtisumua vastaan kaavaillaan jo. Myös siirtymistä miesten 6. divisioonaan on suunniteltu, mutta päätöstä suuntaan tai toiseen ei vielä ole tehty.

Miten harjoittelu ja joukkueen pyörittäminen sitten onnistuvat käytännössä? ”Treeneissä saattaa olla välillä vaikeuksia saada äänensä kuuluville, mutta yleensä ihmiset keskittyvät asiaan”, toteaa joukkueen valmentaja, FC Hongan keskikenttäpelaaja Atte Pudas. Harjoituksia on vaihtelevasti pari kertaa viikossa, lähes aina ainakin perjantai-iltapäiväisin. Seuran sisäinen tiedotus hoituu Facebookin ja WhatsApp -viestiohjelman avulla. Kapteeni Roope Lahtinen kuvailee: ”Oikeastaan vain koiranilmalla pitää kysellä treeneihin osallistujia.”

LaPa:n vaikutus sen jäseniin ylettyy myös nurmikenttiä syvemmälle: koulussa ja vapaa-ajalla on vaivatonta viettää aikaa saman porukan kanssa. ”Rennon pelailun lisäksi tämä joukkuetoiminta on oiva tilaisuus hengailla muiden lapalaisten kanssa”, kiteyttää jokapaikanhöyläksi itseään kutsuva Josku Hirvonen.

LaPa:n tarina on vielä nuori, mutta joukkue selvästikin nauttii pelaamisesta eikä unohda pilkettä silmäkulmassa. Jäämme innolla odottamaan jatkoa.

Tapio Parkkonen 12C