Pöljäilyä ja hyväntekeväisyyttä

Perjantaina 10.11.2012 vietettiin jälleen kansallista Nenäpäivää. Se on Ylen Hyvä Säätiön järjestämä hyväntekeväisyystempaus, jonka tarkoituksena on kerätä rahaa köyhille lapsille ja nuorille Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.

Etelä-Tapiolan lukiossa Nenäpäivän suunnittelu alkoi jo viikkoja aikaisemmin. Edellisvuoden keräystulos oli ollut huima, joten Kestävän kehityksen ryhmällä oli haastavaa suunnitella vähintään yhtä tuottoisa päivä.

Keräyksen suunnittelu eteni kaikessa hiljaisuudessa. Vain viikkoa ennen tapahtumaa ilmestyi käytäville Nenäpäivä-julisteita, pöljäilyboksi ja varainkeruulaatikot.

Tämän vuoden rahainkeruutempaukseksi suunniteltiin opettajien ilmakitarashow. Tapahtuma onnistuikin menestyksekkäästi: lähes jokainen opettaja sai kerättyä lokeroonsa niin paljon rahaa, että joutui lavalle soittamaan. Show´ssa nähtiinkin hienoja kitarasooloja! Ilmakitaraa soitettiin niin aidon rock hengen mukaisesti kuin myös kissamaisen viekkaasti. Ilahduttavaa oli, että sooloja oli selkeästi harjoiteltu etukäteen. Osa opettajista kylläkin maksoi hyväntekeväisyyslippaaseen jo etukäteen, jotta ei joutuisi soittamaan lavalla mitään.

Päivän todellisen potin räjäytti kuitenkin poikakolmikko Kimmo, Valtteri ja Roni. Heidän pystyttämänsä keräyslaatikko kohahdutti jo Nenäpäivää edeltävinä päivinä. Laatikossa ja seinälle olevassa julisteessa ilmoitettiin, että pojat viuhahtavat jos heidän laatikkoonsa saadaan lahjoitettua rahaa 200 euroa. Viuhahdusta ei sentään tapahtunut, sillä rahaa ei saatu kerättyä laatikkoon riittävän paljoa. Niinpä pojat lähtivätkin aidon pöljäilyhengen mukaisesti luokkiin kiertämään keräyslippaat käsissään, epätavallisissa asusteissa. Hameisiin, toppeihin ja rintaliiveihin pukeutuminen vaati pojilta hieman uhrautumista, mutta saatu rahamäärä, hieman yli 300 euroa poikien ansiosta, oli sen arvoinen. Kestävän kehityksen ryhmää vetävä maantiedon ja biologian opettaja Pentti Heikkinen kiteytti tapahtuneen hyvin: ''Poikakolmikon lipaskeräys luokissa oli ainutlaatuista ja Nenäpäivän hengen mukaista. Siis kunnon pöljäilyä.''

Show´n ja poikatrion lisäksi rahaa saatiin kerättyä myymällä kahvia ja leivonnaisia koulun aulatiloissa. Myös punaisia neniä maalattiin kasvoväreillä eurolla kappale, ja näin kaikki pääsivät helposti mukaan Nenäpäivän tunnelmaan. Tanssiaskelien oppimisesta saamme puolestaan kiittää Juha Pohjan charleston-opetusta. Nenäpäivän yhteydessä toteutimme lisäksi vaatekeräyksen Syyriaan lähetettäväksi, ja saimmekin koulun väeltä ison pinon vaatteita lahjoituksina.

Tunnelma oli koko päivän koululla mahtava, hyvähenkinen ja iloinen. Kaikkien uhrautuminen ja pöljäily palkittiin: koulumme keräsi huimat 1100 euroa hyväntekeväisyyteen! Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua ensi vuonna.

Teksti Julia Jutila

Kuva Jyrki Hänninen