Muumit ja kylmä ilma houkuttelivat Natin Suomeen

Nanchana Subhanka, tuttavallisemmin Nat, on Etiksen thaimaalainen vaihto-oppilas. Vaihto-oppilaaksi lähtemisestä Natin saivat innostumaan hänen äitinsä sekä isosiskonsa, joka oli ollut aikaisemmin vaihtarina. Hän tiesi, että vaihto-oppilasvuodesta saa paljon uusia kokemuksia ja elämyksiä. Natin mielestä on myös hauskaa oppia uutta kulttuuria ja kieltä. Juuri Suomessa häntä puolestaan kiehtoivat sekä hyvän opetuksen että kylmän sään lisäksi myös arkitehtuuri ja taide. Lisäksi Nat pitää Euroopasta – ja Muumeista tietenkin.

Nat oli valmistautunut tulevaa vuotta varten opettelemalla hieman suomea, kuten numerot ja jotain kieliopista. Nyt hän käy suomen kielen kursseilla tiistai- ja torstai-iltaisin. Lisäksi hän oppii suomea isäntäperheeltään ja ystäviltään. Vaikka kielessä on paljon hänelle vaikeita sanoja, Nat ymmärtää kuitenkin jo jonkin verran puhetta. Natista Etiksen toisen vaihto-oppilaan, chileläisen Tomásin, hänelle opettama lausahdus “ihan sama” on hauska.

Kotona Bangokissa Nat asuu vanhempiensa ja isosiskonsa kanssa; täällä Suomessa hänen host-perheeseensä kuuluu puolestaan vanhempien lisäksi kaksi pikkusiskoa ja sekä koira että kissa. Thaimaassa hän käyttää vapaa-aikansa esimerkiksi ystäviensä kanssa ja opiskelemalla ylimääräisiä aineita. Täällä Suomessa hän muun muassa lukee kirjoja ja katselee televisiota. Läksyihinkin kuluu melko paljon aikaa.

Nat pitää Suomen koulujärjestelmää hyvänä, ja varsinkin hypärit ovat hänestä mukavia, sillä silloin saa tehtyä hyvin läksyjä. Välillä jotkin aineet kuitenkin tuottavat vaikeuksia, sillä oppitunteja saattaa olla joskus hieman vaikea seurata ja tekstiä hankala tajuta kielen ymmärtämättömyyden takia. Onneksi hänen host-isänsä auttaa häntä aina tarvittaessa. Fysiikka on ollut ainesta ehkä tähän mennessä haastavinta. Matematiikka on kuitenkin ollut helpompaa.

Thaimaalaisten ja suomalaisten koulujen välillä on paljonkin eroja, tietenkin. Thaimaassa on esimerkiksi käytössä koulupuvut; Nat kertoo omistavansa kolme tällaista asua. Yksi koulupuvuista on esimerkiksi urheilutunteja varten. Lukujärjestykset on tehty oppilaille valmiiksi, ja he saavat valita oppiaineista eri painotuksia, kuten esimerkiksi kuvataiteessa on mahdollisuus valita vaikkapa suunnittelun ja piirtämisen välillä. Koulu alkaa aina kello 7.20 ja jatkuu kello 15.30:een asti, ja oppitunnit kestävät 50 minuuttia. Koulussa syödään lounaan lisäksi myös aamupala. Sekin merkittävä ero koulujen välillä on, että oppilaiden ei tarvitse päivän aikana vaihtaa luokkaa, vaan opettajat liikkuvat luokkien välillä. Luokkahuoneet vaihtuvat aina vuosittain. 

Nat viihtyy Suomessa hyvin.  Se, kuinka nopeasti täällä pimenee iltaisin, yllätti hänet. Ulkona on myös kylmempää kuin hän oli ajatellut. Ihmiset eivät kuitenkaan ole yhtään niin ujoja kuin mihin Nat oli varautunut. Hänen mielestään suomalaiset ovat mukavia ja aika täsmällisiä. Myös Etiksen rakennuksesta ja sisätiloista sekä sijainnista hän pitää. Hänen mielestään on kiva, että koulu ei ole kaukana keskustasta ja sijaitsee esimerkiksi lähellä kirjastoa. Koulumatkakaan ei ole kuin 15 minuuttia pyörällä, mikä on Natin mukaan hyvä. Hän nimittäin tuppaa välillä nukkumaan herätyksensä ohi ja sitten onkin kiire. Etisläiset ovat Natin mielestä sekä kivaa että ystävällistä porukkaa ja englantia uskalletaan ja myös osataan puhua hyvin.

 

Teksti ja kuva Anni Rossi 12D