Tomás vaihtoi hiekkarannat lumeen

Chileläisen vaihto-oppilaan Tomás Chacón Cuevasin seikkailu Suomessa alkoi 24.8.2012. Hänen astuessaan ulos koneesta Helsinki-Vantaalla Suomi tervehti tätä aurinkoisesta etelästä tullutta poikaa pilvisellä säällä. Into lähteä Suomeen oli syttynyt, kun hän näki vaihto-oppilastapaamisessa kuvan lumisesta Suomesta. Kysyessämme, miksi hän päätyi kaikista lumisista maista juuri Suomeen, hän vastaa: ”Why not?”

Ympäristö Suomessa näyttää Tomásin silmin metsäiseltä ja taloja on kaikista materiaaleista puusta kiveen, kun taas Chilessä talot rakennetaan sementistä. Myös ympäristön siisteys ja roskattomuus on yllättänyt Tomásin. Julkinen liikennekin on erilaista. Pohjoischileläisessä Aricassa, mistä hän on kotoisin, busseille ei ole erillisiä pysäkkejä. Se, joka haluaa pois bussin kyydistä, ilmoittaa aikeensa huutamalla. Bussit eivät ole niin isoja ja uusia kuin Suomessa, vaan yleensä aricalaiset joutuvat matkustamaan täpötäydessä vanhassa bussissa.

Koulurakennus vaikutti Tomásin silmissä aluksi yliopistomaiselta. Erikoista Suomessa on myös luokaton lukio. Chilessä Tomás on tottunut samaan luokkaan ja lukujärjestykseen läpi vuoden, kun taas Suomen lukioissa joka tunnilla on eri oppilaat ja kurssit saa valita itse. Chilessä käydään 7 - 15 -vuotiaana pakollista koulua, jonka päätteeksi ei ole Suomen ylioppilaskokeiden tapaisia tenttejä, vaan yksi iso valtakunnallinen, joka sisältää historiaa, matematiikkaa sekä luonnontieteitä ja jonka pistemäärän perusteella pääsee sitten opiskelemaan eri ammatteihin. Järjestelmä on sinänsä vaativa: jos kokeessa epäonnistuu, ei haluttua jatko-opiskelupaikkaa tipu. Lohdutuksena on seuraavan vuoden uusinta, mutta Suomen satoihin eri opiskelureittivaihtoehtoihin verrattuna järjestelmä on astetta ehdottomampi.

Tomás asuu Tapiolassa host-perheensä kanssa, johon kuuluvat äiti, isä, veli ja sisko. Arki on sujunut suurimmaksi osaksi ongelmitta. Vaati kuitenkin aikansa oppia ottamaan sisällä kengät pois. Suomi-kokemuksista kysyttäessä on tietenkin pakko kysyä myös kokemuksia ruuasta. Suurin muutos Tomásista oli se, että Suomessa pääraaka-aineena ei ole riisi, vaan suomalaiset syövät paljon perunaa. Kouluruokailu on Chilessä maksullista, joten siinäkin mielessä ero Suomeen on suuri. Entäpä suomalaiset karkit? ”Salmiakki on pahinta mitä olen ikinä maistanut”, kertoo Tomás. Lakritsikaan ei kuulu hänen suosikkeihinsa, mutta makeat piirakat sen sijaan maistuvat.

Chileläisten nuorten harrastukset ovat koulun järjestämiä eivätkä siis maksa paljoa. Tomás itse pelasi Aricassa koripalloa koulunsa joukkueessa. Koripallosta luopuminen Suomien kovien seuramaksujen takia harmitti häntä. ”Oletin, että koululla on joukkue ja pystyn jatkamaan pelaamista ”, Tomás sanoo. Myös erilainen päivärytmi on vaatinut totuttelua. Chilessä illallinen syödään vasta kymmenen aikoihin yhdessä perheen kanssa, minkä jälkeen nuoret usein kokoontuvat rannalle viettämään iltaa.

Tomàsin kotikaupunki Arica

Suomalainen kulttuuri on Tomásista hillitympää verrattuna chileläiseen. ”Suomessa ihmisporukoissa puhuu ensin yksi ihminen, jolloin muut nyökkäilevät ja sanovat ”joo”. Sitten puhuu seuraava ihminen, ja taas muut vain nyökkäilevät”, Tomás sanoo. Ihmiset eivät käytä kovin paljoa ilmeitä, ja puhe kuulostaa Tomásin korvissa todella tasaiselta.

Ensimmäisenä koulupäivänä Tomásin silmiin pisti ihmisten eristyneisyys. Osa oppilaista istui pienissä kaveriporukoissa puhuen hiljaa keskenään, kun taas osa istui yksin parin tuolinvälin päässä toisista ihmisistä. Näytti siltä, että suomalaisten oli vaikea saada kavereita - miten ulkomaalainen kieltä puhumaton sitten saisi? Onneksi Etiksessä on avointa ja reipasta porukkaa, joten vaihto-oppilaana hän on saanut huomiota. Käytävillä kuuluukin välillä huudettavan: ”Hey Chile!” ja Etiksen ykkösten amatöörijalkapallojoukkue FC LaPa on ottanut hänet avosylin vastaan.

Vaikka sateet ja kylmyys välillä masentavatkin Tomásia, hän on päättänyt suhtautua kaikkeen positiivisesti: hän odottaa jo korkeita kinoksia ja pakkashankia. Tämä onkin hieno asenne!

Laura Löytömäki 12A ja Saara Sahinoja 12C