Kalastajia ja sylitansseja Etiksessä?

Miksi Etiksessä nähtiin 30.8.2012 joukko mitä erilaisimpia hahmoja? Muun muassa Mr Mallorcoja, sukeltajia, kalastajia, merirosvoja ja Uuno Turhapuroja? Tämä koski erityisesti ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita. Arvaatko jo?

Kyse oli Etelä-Tapiolan lukion perinteisestä uusasutuspäivästä, joka kulkee muissa kouluissa myös nimillä nasutus, nahkiaiset, potkiaiset tai sukkavikkelät. Uusasutuspäivänä on tapana pukeutua hauskasti ohjeiden mukaan ja kakkoset pääsevät vihkimään ykköset Etiksen virallisiksi opiskelijoiksi. Uusasutuspäivänä on kuitenkin ollut tarkat säännöt siitä, ettei ketään saa nöyryyttää tai sotkea eikä kenenkään tarvitse osallistua mihinkään vasten tahtoaan. Tarkoituksena on kuitenkin järjestää positiivinen tapahtuma, jossa kaikilla on hauskaa. Onneksi näin kävi ja ykköset nauttivat päivästä hassuissa ja ehkä vähän tyhmissä asuissaan, joihin suurin osa olikin sonnustautunut.

Tänä vuonna 12A sai ohjeeksi pukeutua merirosvoiksi miekkoineen päivineen, 12B-läisten käskettiin pukea päälleen Mr Mallorcan hemaiseva kostyymi, 12C:tä kehotettiin valitsemaan sukeltajan asu, johon kuuluu muun muassa kellukkeet ja uimarengas, 12D sai vuorostaan kokeilla päivää kalastajan saappaissa, ja 12IB:tä pyydettiin sonnustautumaan Uuno Turhapuron asuun. Kakkosten iloksi monet olivat panostaneet asuunsa tapahtumaa varten, joten koulu oli täynnä yllä mainittuja tyyppejä.

Oppilaita oli ohjeistettu jo viikkoa aiemmin isoilla julisteilla sisäänkäynnin tuntumassa, joten kenellekään ei jäänyt epäselväksi, miten oli tarkoitus pukeutua. Ilari Hyttisen (12A) mielestä pukeutumisohjeet jättivät varaa omalle tulkinnalle, joten kaikki asut olivat kivasti vähän erilaisia. Kaikille ykkösille yhteiseksi ohjeeksi annettiin laittaa kirjat ämpäriin, joka osoittautuikin yllättävän epäkäytännölliseksi. Monet kuitenkin olivat raahanneet ämpärin mukaansa, vaikka ensimmäisenä olisi ollut liikuntaa. Myös Ida Jouhki 12B:ltä toteaa, että oli mukavaa kun kaikki olivat panostaneet asuihinsa.

Päivän ensimmäiset tunnit pidettiin normaalisti, kuten aiempinakin vuosina. Kuitenkin oppilaiden keskittyminen saattoi välillä herpaantua, kun he miettivät viimeisen tunnin lavashow’ta. Opettajiakin tuntuivat välillä naurattavan oppilaiden erikoiset asuvalinnat. Kun kello löi viimein 14.45, oli jo monella ykkösellä vähän perhosia mahassa.

Lavashow on pitkään ollut uusasutuspäivän huipennus ja päätös. Ykköset ja kakkoset kokoontuivat koulun ruokalaan seuraamaan huimaa show’ta, kakkoset auditorion penkeiltä ja ykköset ruokalan lattialta. Lavalle pyydettiin valittuja ja vapaa-ehtoisia ykkösiä suorittamaan erilaisia tehtäviä ja kilpailuja uusasutuspäivän hengessä. Jos kukaan ei ilmoittautunut vapaa-ehtoiseksi, valitsi tiukka tuomariraati yleisöstä sattumanvaraisesti viattoman ykkösen. Musiikin säestyksellä opiskelijat joutuivat muun muassa sanomaan sanan ”diskriminantti” mahdollisimman monta vaahtokarkkia suussaan, lohduttamaan Mörköä ja etsimään sakkolappuja silmät kiinni. Toiset saivat myös ottaa osaa banaanipunnerrukseen ja nörtinpesuun.

Kakkospojan tussinjäljistä puhdistamiseen osallistunut Elsa Vartola 12D:ltä virnistää: ”Olihan se sinänsä aika mielenkiintoinen kokemus!” Eräät ykköspojista saivat jopa esittää sylitanssin toisen vuosikurssin nuorille naisille. Sen aikana kaikilta tanssijoilta lähti paidat pois plussapisteitä haviteltaessa, sillä tuomaristo arvosti omaperäisyyttä ja heittäytymistä. Sylitanssimaan joutuneen (päässeen) Eliaksen mielestä tehtävä oli ”sillee ihan läppä”. Palkinnoksi kisoista sai esimerkiksi pilttiä, kermavaahtoa, pesusieniä, vaahtokarkkeja ja banaaneja. Yleisesti lähelle voittoa ylsi jo sillä, että heittäytyi rooliin ja tehtävään kunnolla.

Show’n lopuksi ykköset vannoivat Etis-valan Maolin kautta. Ylistettiin kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa, pyydettiin anteeksi ysit ja toivottiin niiden muuttumista kympeiksi. Vihittiin ykköset viimein oikeiksi etisläisiksi Harrin valtakunnassa ja päätettiin vala etismäiseen tapaan sanaan MAOL.

Ykkösistä suurimman osan mielestä päivä oli tosi onnistunut, mutta jotkut jäivät kaipaamaan vielä enemmän nasutusta. Onneksi päivä oli menestys, sillä näin perinne jatkuu vielä tulevinakin vuosina.

Teksti ja kuvat: Nelli Vanninen 12D ja Sofia Dahlskog 12B