Kiperiä kysymyksiä, haastavia pulmia ja kansainvälistä kemiaa

LUMA-viikko sai etisläiset askaroimaan luonnontieteiden ja matematiikan parissa

Etiksessä vietettiin 14.–18.11. LUMA-viikkoa eli luonnontieteiden ja matematiikan teemaviikkoa. Viikkoon kuului paljon matemaattisia pulmatehtäviä, LUMA-aiheisia päivän kysymyksiä, laskinesittely ja professori Mikko Ritalan luento sekä oppilaiden ja opettajien tuomien vesinäytteiden analysointia kansainvälisen kemian vuoden hengessä. Ala-aulassa oli näyttely luonnontieteen Nobel-palkituista. Aulassa olivat esillä myös Itämerta ja sen tilaa esittelevät infosermit koko viikon ajan.

Teemaan johdateltiin maanantaina 14.11. viikkoa esittelevällä virtuaaliopettajien aamunavauksella.  Iltapäivällä Funktiossa järjestetyssä ensimmäisessä matikkapajassa oli ratkaistavina lukuisia erilaisia matemaattisia pulmia. Hanoin tornin rakennuksen lisäksi pajassa saattoi pelata todennäköisyyksien laskemiseen perustuvaa nylkynoppaa, rakentaa pyramideja ja ratkaista muita haastavia ja logistiikkaa vaativia pulmia. Myös yllättävän pulmalliseksi hahmotettavaksi osoittautunut, ainoastaan yksipintainen ja yksireunainen Möbiuksen nauha oli osa ensimmäisen matikkapajan antia.

Tiistaina ryhmänohjauksessa tutustuttiin International Year of Chemistry 2011 -ohjelmaan esittelyvideon avulla. Kansainvälistä kemian vuotta vietetään Marie Sklodowska Curien Nobel-palkinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuoden pääteemaksi on noussut puhdas vesi ja etenkin sen puute eri puolilla maailmaa. Tästä syystä ympäri maailmaa aina Japanista Brasiliaan ja Intiaan on kouluissa kerätty vesinäytteitä, joista on tutkittu muun muassa veden happamuutta ja suolapitoisuutta. Kvantissa kuultiin päivän päätteeksi vielä ryhmätilauksessa olevan symbolisen TI-inspire-laskimen esittely.

Viikon ohjelma tiivistyi keskiviikkona Luma-päivään. Aamupäivällä pidetyssä luennossa Helsingin yliopiston epäorgaanisten aineiden kemian professori Mikko Ritala luennoi auditoriossa otsikolla ”Uudet materiaalit: molekyylit halki, poikki ja pinoon”. Luennon aiheena oli atomikerroskasvatus eli ALD. Se on sekä mikroelektroniikan että nanoteknologian vaatimien uudenlaisten komponenttien valmistuksen kannalta kaikkein keskeisin valmistusmenetelmä. Myös hopeisten Kalevala-korujen pinnoituksessa käytetään Ritalan esittelemää atomikerroskasvatusta, jossa haluttua ainetta muodostetaan valitulle pinnalle nimensä mukaisesti atomikerros kerrallaan. Ritalan luento oli kieltämättä haastava, mutta ehdottomasti valaiseva ja mielenkiintoinen väläys kemian alan suomalaisesta huippuosaamisesta.

Myös Etiksen omat vesinäytemittaukset olivat vuorossa keskiviikkona. Kuka tahansa oppilaista tai henkilökunnasta saattoi tuoda koululle puhtaassa puolen litran tai litran pullossa vahtimestarille oman näytteensä. Vesi sai olla joko joki-, järvi- tai merivettä. Mittauksia tehtiin ala-aulassa välituntisin keskiviikon aikana.

Ala-aulasta löytyi myös päivittäin vaihtuva kysymys. Kysymykset olivat vaikeusasteeltaan ja aihepiiriltään vaihtelevia. Yhtenä päivänä saatettiin kysyä lisäaineista, toisena esittää arvoitus taikka päättelytehtävä. Vaikka porkkanan lisäaineiden listaus saattaa tuntua ylivoimaiselta, oli tietämistä tärkeämpää osallistuminen tai vain onnekas arvaus.

Torstaina ohjelmassa oli toinen matikkapaja, joka oli viikon viimeinen ohjattu tapahtuma. Toisessa matikkapajassa oli geometrisiä hahmotustehtäviä, päättelyä ja lisää riemastuttavia pulmia. Matikkapajan viekkaankierossa kalapulmassa sai hyvin tuhlattua koko välitunnin. Pulman poikien hämäräksi jääneen kalansaaliin rakenne ja aikataulu askarruttivat mieltä vielä seuraavalla tunnillakin.

Etiksen LUMA-viikko oli pakkaus mielenkiintoista faktaa ja ilahduttavaa älyämistä. Viikko toi myös toivotun uudenlaista vaihtelua pimenevään kouluarkeen. Viikon aikana kemia ja sen tekemisen tärkeys selkiytyivät varmasti monelle. Viikon jälkeen on myönnettävä International Year of Chemistryn iskulauseen ”Chemistry - our life, our future” pitävän Suomen kaltaisen maan kohdalla harvinaisen hyvin paikkansa.

Teksti: Ellamaija Kasanen, kuvat: Milla Matikainen