EU:n talouskriisi – mikä se oikeastaan on?

Olimme kuuntelemassa marraskuun alussa noin puolikkaan YH4-ryhmän voimin Helsingin rahamuseossa Studia Monetaria -luentoa. Luento kertoi meille niin Euroopan keskuspankin toiminnasta kuin myös vähän rahoituskriisistäkin. Luennoitsijana oli Tuomas Välimäki, joka työskentelee Suomen Pankin markkinaoperaatioiden johtajana.

Ennen kun keskustelu siirtyi talouskriisiin, meille kerrottiin vakuudellisten ja vakuudettomien korkojen erosta sekä EKP:n likviditeetistä - rahamäärästä, joka EKPsta tulee muille pankeille - sekä siitä, miten pankit lainailevat toisilleen tasatakseen likviditeetin eroja eri pankkien välillä.

Kriisistä kerrottiin meille varsin syväluotaavasti. Se on ollut monivaiheinen prosessi. Oikeastaan ensimmäinen vaihe alkoi jo vuonna 2007, kun Amerikassa niin sanottu subprime-kriisi tuli julkisuuteen.

Kriisin seuraava vaihe alkoi 15.9.2009 kun Lehman & Brothers -investointipankki Amerikassa kaatui. Silloin kriisi rantautui voimallisesti myös Eurooppaan. Pankkien keskinäinen epäluulo kasvoi, ja korot niiden välisillä rahamarkkinoilla nousivat nopeasti. Tällöin vakuudettomien ja vakuudellisten lainojen korkoerot nousivat nopeasti.

EKP alkoi ostaa pankkien velkakirjoja lisätäkseen likviditeettiä markkinoilla. EKP siirtyi tässä vaiheessa ns. epätavalliseen rahapolitiikkaan. Pankit saivat periaatteessa rajattomasti lainaa ja maksuvalmiusluottojen maturiteettiaikoja pidennettiin jopa 12 kuukauteen. Tilanteen hiljalleen parantuessa on alettu luopua epätavallisesta rahapolitiikasta.

Nämä kriisin eri vaiheet ovat kuitenkin johtaneet siihen, että hallitusten lainojen korot alkoivat eriytyä toisistaan, mikä on taas hiljalleen alkanut johtaa nykyiseen tilanteeseen esimerkiksi Kreikassa. Kreikan ja muiden kriisimaiden viimeaikaisimmista käänteistä ei meille puhuttu.

Luennon jälkeen puhuja vastaili kysymyksiin, joita paikallaolijat kysyivät. Nämä kysymykset vaihtelivat aika paljon aihealueiltaan aina siitä, miksi Lehman & Brothers kaatui, siihen, rikkooko Suomen Pankki lakeja joillakin tekemisillään. Luennoitsija kuitenkin vakuutti, että Suomen Pankki tekee voitavansa ja että me voimme olla levollisin mielin.

Omasta mielestäni oli mielenkiintoista kuunnella lisää tietoa tästä paljonpuhutusta talouskriisistä. Aihe oli vaikea, mutta aika paljon itselleni uutta tietoa paljastui. Nyt minua kiinnostaa nähdä, mihin suuntaan tämä kriisi seuraavaksi menee.

Rasmus Ekström 11A