Huonokäytöksinen, mutta mukava nykynuoriso

“Tässä on nyt monen monituista kertaa saatu todella törkeitä uhkauksia ohi kulkevan nuorison taholta kun olen keskustassa kulkenut joka päivä ja vieläpä jopa arkipäivisin. Välillä kyllä tulee mieleen, asunko minä Suomessa vai jossakin kehitysmaassa. 80-luvulla ei todellakaan ollut tällaista, kun keski-ikäisenä täällä tallusteli, mutta nyt tästä nuorisojengien uhkailusta on tullut oikea trendi.”

Internetin keskustelupalstat ovat täynnä valitusta siitä, että nykynuoriso ei osaa käyttäytyä ja että ennen asiat olivat paremmin: vahnempia ihmisiä kunnioitettiin ja nuoret olivat kohteliaita. Tekstit kertovat, miten huonokäytöksisiä, äänekkäitä ja epäkunnioittavia nuoret ovat nykyään. Nuoret kiroilevat, polttavat tupakkaa, tönivät eivätkä tervehdi. Toisaalla murehditaan sitä, että nuoret eivät ole valmiita elämään ja saavat kaiken valmiina, elämä kun on nykyään niin helppoa. Itse nuorena on vaikea nähdä vanhempien ihmisten silmin, miltä nuorten käytös näyttää, joten on kysyttävä aikuisilta, ovatko nuoret todellakin näin huonokäytöksisiä.

Lukiomme englannin ja saksan opettajan Mari Grasselin mukaan nuoret ovat erittäin mukavia ja fiksuja. Hänellä on lähinnä hyviä kokemuksia nykynuorisosta.

”Tietysti kauppakeskuksissa ja muilla yleisillä paikoilla näkee huonostikin käyttäytyviä nuoria, mutta nämä ovat poikkeustapauksia. Meidän koulussamme on onneksi lähinnä hyvin käyttäytyviä nuoria.”

Myös 67-vuotias Kristiina, jota haastattelin Tapiolan keskustassa, on samaa mieltä.

”Nuoret ovat mukavia ja nykyään paljon valmiimpia elämään kuin ennen. Nuoret osaavat hirveän paljon enemmän kaikenlaista kuin esimerkiksi minun nuoruudessani. Tietotekniikkataidot ovat ainakin huimasti paremmat.”

Kokemuksia hänellä on omista lapsistaan ja lapsenlapsistaan. Kristiinan mielestä nykynuoria kuvaa hyvin se, että kaikki uutuudet on saatava. Esimerkiksi hänen jo omassa asunnossaan asuvan lapsenlapsensa oli pakko saada iPad, jonka ostaminen johti siihen, ettei tytöllä ollut enää varaa ruokaan.

Sanat mukava, älykäs ja hyvä kuuluivat jokaisen haastateltavan suusta, mutta useasti mainittu oli myös äänekäs - syyksi mainittiin muun muassa mopojen määrän lisääntyminen. Viestit ovat siis toisistaan poikkeavia. Keskustelupalstat väittävät kivenkovaan nuorten käytöksen huonontuneen, mutta kun vanhemmilta ihmisiltä kysyy suoraan, vakuutetaan, että nykynuoret ovat hyväkäytöksisiä ja valloittavia.

Suurin osa aikuisista muodostaa kuitenkin kuvansa nuorista yksittäisen tai muutaman tapauksen perusteella, joten yksilöt edustavat heidän silmissään koko nuorisoa. Yhden huononkäytöksisen nuoren tavattuaan aikuiset yleistävät ongelman helposti myös muihin. Sama tapahtuu hyvienkin kokemuksien kohdalla, vaikka tosiasiassa, kuten me kaikki tiedämme, jokainen on erilainen.

Vilma Mannermaa 11B